DIY Valotaulu syksyn iltoihin!

Tämän syksyn käsityötrendeissä on ollut kaksi isoa hittiä. Valotaulut ja kävyistä tehtävät hyasintit. Omat käpyni odottavat vielä kuivumista, sillä haluan tehdä jouluksi itsekin sellaisen hajuttoman ja allergiavapaan version joulun suosikkikukasta.

Viimeiset kaksi viikkoa melkein kaikkialla somessa on tullut vastaan näitä kauniita valotauluja. Suurin osa on valinnut kuvakseen Vallilan kankaita, sillä niissä on paljon ikkuinoita ja katulamppuja ja ne sopivat hommaan erityisen hyvin.

Todellisuudessahan sillä ei ole mitään väliä mikä se kangas on, nämä vain sattuvat sopimaan hommaan hyvin. Ja itsekin valitsin Vallilan kankaan. Kuva menee lahjaksi äidilleni, joten koin Jyväskylä -kankaan sopivaksi koska olemme sieltä päin kotoisin.

Pohjaksi valitsin rautakaupasta 5 cm paksua styroksia jonka leikkasin oikean kokoiseksi. Käytin valoina ns. Led kimppua, jossa on sellainen kiinnike josta lähtee 10 x n. 50 cm led- valoketjua. Styroksiin porasin rei’än jonka läpi vedin ledit oikealle puolelle. Styroksi antaa taululle suhteellisen vankan pohjan ja lisäksi se taittaa todella kauniisti valoa kankaan alta, jolloin tauluun tulee hieman sumuinen tunnelma ja se muistuttaa hämärässä enemmän valokuvaa kuin kangastaulua.

Käsityöpiireissä olen törmännyt myös muihin pohjavaihtoehtoihin. Osa on käyttänyt huomattavasti ohuempaa styroksia, joku toinen on kiinnittänyt valot canvas -pohjaan. Ledejä on myös ollut käytössä erilaisia. Toiset ovat ostaneet valoketjua, toiset -kuten minäkin- valokimppuja. Osa on käyttänyt patterikäyttöisiä ledejä – joku toinen taas verkkovirtaa.

Trendikäs valotaulu tuo tunnelmaa pimeisiin syysiltoihin

Koska vaihtoehtoja on paljon, en paneudu niihin sen enempää. Kirjoitan ohjeet siis sen mukaan miten itse olen tämän projektin toteuttanut.

TARVITSET:

 • Styroksia (5 cm paksua) 85 cm x 120 cm palan
  (Huom! Itse kangas on 150 cm leveää, jolloin kuvasta taittuu 30 cm taakse. Tämä kannattaa ottaa huomioon. Jos haluat kuvaa enemmän, kannattaa valita joku muu pohja.)
 • Verhokankaan missä on ikkunoita tai katulamppuja 
  (Kuvan kangas on Vallilan Jyväskylä -kangasta)
 • Led -valoketjun tai -kimpun (Huom! Valitse led -ketju niin että siinä on varmasti riittävästi valoja taulua varten)
 • Kuumaliimapyssyn ja kuumaliimaa.
 • Kirkasta teippiä.
 • Kangasteippiä (jesse-teippiä)
 • Nuppineuloja

Sahaa ensin styroksi oikean kokoiseksi (85 cm x 120 cm).

Kiinnitä kangas ylhäältä styroksiin nuppineuloilla.

Merkkaa kankaan päältä kohdat styroksiin mihin ledit tulevat. Esim. sukkapuikolla saa kevyesti painettua oikeat kohdat ilman että kankaaseen tulee reikiä.

Poraa tai ”kairaa” esim puukolla reikä minkä läpi vedät ledit styroksin oikealle puolelle. Johdot kuuluvat taulun taakse. Jos käytät patteriledejä, kaiva styroksin taakse alareunaan ja mahdollisimman keskelle pieni ja matala kolo, johon saat patterikotelon piiloon.

Liimaa ledit oikeille paikoille kuumaliimalla.

Teippaa kirkkaalla teipillä mahdolliset ylimääräiset johdot etupuolelta.

Mallaa kangas ledien päälle, että se tulee varmasti oikeaan kohtaan. Kiinnitä nuppineuloilla.

Teippaa kankaan reunat styroksin taakse jesseteipillä. Voit tehdä tauluun kiinnityssysteemin esimerkiksi teippaamalla taakse rautalankaa.

 

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: DIY Valotaulu syksyn iltoihin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X