Eines siellä ja E-koodi täällä…(sisältää reseptejä)!

875 grammaa -yhteisön perustaja ja pienen pirpanan isä Tomi Takamaa kirjoitti taannoin blogiinsa S-ryhmän ”halpuuttamista” eineksistä tekstin, joka todella pysäytti minut (LINKKI). Itse olin keskittynyt hintojen alenemisessa lähinnä siihen miten idioottimainen sana tuo ”halpuuttaminen” on, mutta luettuani Tomin blogia, tajusin miten omituisen peliliikkeen S-ryhmä teki. Myös FitFatMama otti kantaa tähän asiaan omassa Kirjoituksessaan.”Halpuutus” koski tuotteita mitä lapsiperheet Prismoista ostaa eniten; Nakkeja, lihapiirakoiden jättipakkausta, pillimehu 10-päkin jne. Eineksiä, piilosokeria, piilorasvaa, E-koodeja ja ”lihan kaltaisia tuotteita”. Onko se ihan totta että nuo ovat tuotteita joita lapsiperheet oikeasti ostaa eniten?

Oli aika ennen lapsia, kun en tehnyt ruokaa. En ikinä. Ostin valmista ja söin ulkona, raahasin take-awayta kotiin ja joskus lounaani oli sipsit ja suklaa. En kokannut. Gourmet-illallisen käsite tuolloin oli uunissa valmistettava pizza, mikro-pizzan sijaan. Olin todella huonossa kunnossa tuolloin. Paino nousi ja se oli  aikaa, kun olin ylipainoinen ja aliravittu. Moni lapsi ja nuori on samassa tilanteessa tälläkin hetkellä, se jos mikä on pelottava ajatus.

En missään nimessä tuomitse einesten käyttöä. On hetkiä kun kaupassa sorrun itsekin ostamaan maksalaatikkoa ja heikkona hetkenä mukaan tarttuu se pakastepizzakin, mutta se ei meidän perheessä ole missään nimessä säännöllistä. Niin käy kerran kahdessa kuukaudessa jos niinkään usein.

Miksi otin tämän asian esille? Koska haluan tarjota vaihtoehtoa. Eineksien helppous on takuuvarmasti se syy, miksi niitä tarttuu ihmisten koreihin kaupoissa. Se tunne siitä että näin säästät aikaa ja vaivaa lieden ääressä. En missään nimessä usko, että kukaan niitä ostaa maun takia. Siksi annankin neuvon: Tee ne itse. Aina ei ole aikaa eikä voimavaroja kokkailla ja kikkailla tuntikausia lieden ääressä, mutta kuitenkin on niitäkin hetkiä, kun sitä aikaa siihen hommaan oikeasti on.  Joten tee niitä ”eineksen kaltaisia” herkkuruokia itse ja pakasta. Näin sinulla on aina hyvää ja puhdasta ruokaa tarjota lapsillesi, eikä aikaa mene kauaa. Kebab, nugetit, burgerit pihveineen, lihapiirakat. Ne on todella helppo tehdä itse ja laittaa pakkaseen. Yksikään edellä mainituista ei todellakaan ole terveysruoka, enkä missään nimessä neuvo niitä syömään päivästä toiseen, mutta silloin tällöin on lupa herkutella. Jokainen vanhempi varmasti haluaa lapsilleen parasta ja toimimalla näin, eli itse valmistamalla, tiedät tarkalleen mitä lapsesi syö. Säästät aikaa, rahaa ja lapsesi terveyden.

Listaan tähän alle muutamia ruokia, joiden eines-versiot ovat suosittuja,
ja joita on helppo tehdä isompi satsi kerrallaan ja pakastaa.

NUGETIT (Linkki)
 Näiden valmistus on suhteellisen nopeaa. Paista nugetit kypsiksi ja pakasta tuoreena sopivan kokoisina annoksina.

PIKA-PIZZAT (Linkki)
 Pikapizzoja ei ehkä kannata pakastaa, mutta niiden valmistus on muutenkin niin helppoa, että siihen ei tuhlaudu aikaa paljoakaan enempää kuin pakastepizzan paistamiseen. Erona se, että tiedät tarkalleen mitä pizzassasi on ja voit tehdä sen juuri sinun oman makusi mukaan.

KEBAB (Linkki)
 Kebab kannattaa paistaa kypsäksi ja leikata lastuiksi. Sitten vaan pakastat lastut sopivan kokoisina annoksina.
Voittaa kaupan ja pizzerioiden kebabit mennen ja tullen.

KEVÄTKÄÄRYLEET (Linkki)
 Kevätkääryleet paahtoleivästä ovat parhaita tuoreena, mutta jos pakastat näitä, suosittelen tekemään sulatuksen ja uuden paiston uunissa friteerauksen sijaan.

HOT DOG (Linkki)
 Nämä hodarit on helppo tehdä muutenkin. Kannattaa pakastaa sellaisenaan ja leikata auki vasta sulatuksen ja uuden paiston jälkeen.

HAMPURILAINEN (Linkki)
Burgerit on helppo tehdä pakkaseen. Sämpylät voit pakastaa tuoreina sellaisenaan ja pihvit voi tehdä valmiiksi ja pakastaa raakana. Näin saat paremman makuisia pihvejä hampurilaisen väliin, kun ne paistetaan kypsäksi vasta juuri ennen syömistä.

Sitten vielä lihapiirakoiden resepti:

DSC_0062

TARVITSET:

6 dl 42 C Maitoa
1 pss Kuivahiivaa
1 rkl öljyä
3-4 tl Suolaa
2 tl Sokeria/hunajaa
7 dl Grahamjauhoja
5-6 dl Vehnäjauhoja

TÄYTE:

400g Naudan jauhelihaa
3 dl Tummaa riisiä
2 isoa sipulia
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
Suolaa, mustapippuria, valkopippuria

Sekoita hiiva kuumennettuun maitoon ja lisää suola, sokeri ja 2 dl vehnäjauhoja. Anna seoksen levätä 10min. Lisää jauhoja pikkuhiljaa niin, että ensin kaikki grahamjauhot ja vehnäjauhoja lisäksi niin paljon kuin tarvii. Lisää öljy loppuvaiheessa ja vaivaa taikinaa hetki. Anna kohota 30 min. Valmista sillä välin täyte.

Paista jauheliha kypsäksi ja keitä riisi. Heitä sipulit jauhelihan sekaan ja paistele vielä hetki. Vatkaa kermaviili ja muna sekaisin ja lisää mausteet. Anna jauhelihan ja riisin jäähtyä hetki. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Leikkaa taikina 16 osaan ja pyörittele palloiksi. Kauli pallot levyiksi ja laita ruokalusikallinen täytettä toiselle sivulle. Sulje taskuksi ja painele reunat haarukalla.

Voit halutessasi voidella lihapiirakat ennen uuniin laittoa joko voilla, vedellä tai kananmunalla. Paista uunissa 200 C 15-20min, tai kunnes pinta on kauniin värinen.DSC_0016

DSC_0019

 

Kommentit (2)

Lapsiperheet syö niin liikaa eineksiä :/. Oi noi siun tekemät ruuat näyttää hyvältä 🙂

Niin kai se on! Mut toivottavasti ihmiset heräis tohon. Itsehän saa syödä mitä haluaa, mut lapsille vaan parasta!
Ja kiitti <3 <3

Kommentoi juttua: Eines siellä ja E-koodi täällä…(sisältää reseptejä)!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X