Mainos Electrolux

Haaveissa höyryuuni

Aloittaessani kokkiopinnot viime syksynä, huomasin yhden merkittävän suuren eron tapahtuneen ammattikeittiössä kymmenen vuoden aikana. Höyryuunit ovat rantautuneet niin koulujen kuin ravintoloidenkin keittiöihin. Olin asennoitunut oppimaan kaiken alusta – ihan siitä perunan keittämisestä asti, mutta huomasin, että lisukkeiden keittäminen ammattitasolla alkaa olemaan jo historiaa.

Jokaisessa koulumme keittiössä sekä kaikissa paikoissa, missä olen tehnyt työharjoitteluita, on tätä nykyä höyryuunit. Tutustuin tarkemmin Electroluxin höyryuuneihin, joissa on kolme mahdollisuutta kypsentää: Perinteinen lämpö, höyrytoiminto tai niiden yhdistelmä.

Höyrytoiminnolla saa valmistettua helposti ”keitetyt” perunat ja riisit ynnä muut. Myös lihan ja kasvisten kypsentäminen on vaivatonta, sillä se tekee liharuoista erityisen meheviä ja kasvikset säilyttävät niin makunsa kuin ravinnekkuutensankin. Näiden kahden välimuoto taas tarjoaa paiston missä on höyryä mukana. Ruoasta tulee mehevää, kuivuutta ei tarvitse pelätä ja ruoka valmistuu erittäin nopeasti ja helposti.

Haaveissa höyryuuni ja kaasuliesi

Haaveissani on jonain päivänä rantauttaa höyryuuni myös kotiin. Nytkin, kun tekee vaikka ruisleipää, on uunin pohjalle laitettava vuokaan vettä, että leipä olisi erityisen mehevä sisältä ja tarpeeksi rapea ulkoa. Leipä myös nousee paremmin, kun osa uunin lämmöstä on korvattu höyryllä. Ja selatessani huomasin että esimerkiksi Electroluxin PlusSteam -uunilla täydellisen rapeaan leipään riittää vain kolme vaihetta: Lisää desi vettä uunin pohjalla olevaan lokeroon, valitse PlusSteam -ohjelma ja esikuumenna uunia viiden minuutin ajan. Sitten vain leivät uuniin ja täydellisen rapea ja sisältä pehmeä leipä on valmis.

Tällä hetkellä tosiaan höyryuunin saaminen kotiini on vain haave. Minulla on siitä hyvä tilanne, että kotona minulla on käytössäni kuitenkin kiertoilmauuni. Höyryä voi pienesti lisätä kuten ruisleivän kohdalla kuvailin – laittaa uunin pohjalle vuoan, jossa on kiehuvaa vettä. Se ei millään muotoa ole sama asia, mutta auttaa hieman.

Muistan, miten aikanaan oli luxusta päästä tavallisen uunin jälkeen kokkailemaan kiertoilmalla. En varmaan selviäisi enää ruoanlaitosta ilman kiertoilmauunia. Toki kaikkea oppii käyttämään ja kaikkeen sopeutuu, mutta viimeiset 6 vuotta olen kokannut kotona vain kiertoilmauuneilla ja koulussa höyryuuneilla ja alan pikkuhiljaa ymmärtämään miksi näitä kehutaan niin paljon. Vielä kun saisin sen höyryuunin ja sille kaveriksi kaasulieden tai induktiokeittotason – olisin sellaisilla leveleillä ruoanlaittomaailmassa etten kykene edes kirjoittamaan tätä haavetta julki ilman typerää virnettä kasvoillani! Haha!

Kotioloissakin suosin uunikypsennystä

Minä valmistan kotioloissa paljon ruokaa juurikin uunissa. Uuni laulaa lähes päivittäin ja ehkä siksikin olen kiinnittänyt näihin uuneihin enemmän huomiota. Vaikka olen myös kirjoittanut lukemattoman määrän reseptejä supernopeisiin ruokiin, silti arkiruokamme ovat lähes poikkeuksetta uuniruokia. Syömme paljon laatikoita ja kypsennän niin lihapullat kuin pihvitkin uunissa. Samoin perunat ja kasvikset. Että sinällään höyryuuni kotiin ei ehkä ole ihan niin kaukainen haave, sillä niitä on tullut markkinoille jo enemmänkin ja niille selvästi on kysyntää muuallakin kuin ammattikeittiöissä.

Ja kun perunoista ja kasviksista puhutaan, ei ole mitään parempaa lisuketta mille tahansa ruoalle kuin uunissa paahdetut kasvikset. Ne maistuvat herkullisilta vielä seuraavanakin päivänä – toisin kuin keitetyt kasvikset. Tässäkin olen huomannut niin koulussa kuin kotonakin suuren eron, kun kasvikset höyrytetään, niihin ei tule sitä ”limaisuutta” mikä keittämisestä tulee. Niihin jää se ihana puruvara ja silti pinta on rapsakka.

Nyt kun uuniruoista puhutaan, niin kokeile vaikka superherkullisia kanttarelleilla täytettyjä kesäkurpitsoita, rapeita bataattiranskalaisia tai mausta herkulliset paahdetut kasvikset Frutti di Mutsin tapaan! Alla on siis minun lempireseptini paahdettujen kasvisten maustamiseen!

Muunmuassa näistä kasviksista syntyy taivaallisen herkulliset uunikasvikset

PAAHDETUT KASVIKSET:

Mitä tahansa tuoreita kasviksia. 
Omat lempparit: Parsakaali, kukkakaali, sipuli, paprika, ruusukaali, peruna, bataatti, selleri, lanttu, kesäkurpitsa.

Tee öljymarinadi:

1 dl Hyvää oliiviöljyä
½ dl Hunajaa (juoksevaa)
1 tl Suolaa
1 tl Timjamia (tai muutama oksa tuoretta)
1 tl Basilikaa (tai muutama lehti tuoretta)
1 tl Rosmariinia (Myös tätäkin voi laittaa tuoreena)
1 tl Kirveliä
1 tl Paprikajauhetta
2 murskattua valkosipulin kynttä

  • Sekoita marinadin ainekset keskenään ja hiero hyvin kasviksiin.
  • Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan ja paahda 200 C n. 20 min tai kunnes kasvikset ovat vielä napakoita, mutta pinta on saanut väriä!

 

Haluankin kysyä teiltä lukijoilta: Millaisia uuneja teillä on kodeissanne? Onko monellakin jo höyryuuni käytössä ja millä tavalla se on muuttanut ruoanvalmistusta kotioloissa? 

ARVONTA:

Arvon kaikkien kommentin jättäneiden kesken

KOLME kahden hengen lippupakettia Taste of Helsinki -tapahtumaan.

Tapahtuma on Helsingissä 14. – 16. 6. 2018

Arvonta päättyy 2.6.2018 klo 21 ja tämän jälkeen olen voittajuun yhteydessä henkilökohtaisesti!

Onnea ARVONTAAN!