DIY HUURTEINEN ”LUMILYHTY” SUOLAA KASVATTAMALLA

Aiemmasta postauksessani mainitsin tästä suolan kasvattamisesta. Tämä on ollut tämän joulunajan some-hitti. Lähes kaikissa ryhmissä facebookissa olen törmännyt tähän ja pinterestistäkin löytyy jos minkälaisia ideoita tämän ympärille. Kyseessä on siis suolan kiteyttäminen eli suolan kasvattaminen lasiin. Kiteytyessään lasissa suola kasvaa reunoja pitkin ylös jättäen pitsimäisen ja jäänkaltaisen huurteen lasiin ja näin saadaan kaunis tuikkulyhty. Itse halusin kokeilla lumilyhtymäistä viritelmää ja käytinkin jouluvaloja tuomaan parvekkeellemme tunnelmaa. Tähän hommaan tuli vastaan monenlaisia ohjeita. Toiset käyttivät hienoa merisuolaa ja toiset karkeaa. Toiset käyttivät keitettyä kuumaa vettä, toiset jäähdytettyä ja jotkut kraanavettä ilman keittämistä. Toiset kasvattivat sitä pilttipurkkeihin kun toiset huursivat aalto-maljakoita. Itse kerron ohjeen siihen miten minä tämän tein. (EDIT- Jotkut ovat kysyneet miksi vesi kannattaa keittää ja jäähdyttää. Bongasin jostain että keitetyssä vedessä ei ole niin paljon happea, jolloin se läpikuultaa valoa paremmin!)

Tunnelmaa parvekkeelta..

TARVITSET:

Karkeaa merisuolaa

Keitettyä ja jäähdytettyä vettä

15 Lastenruokapurkkia

Kuumaliimaa

Koristenauhaa

Jouluvalosarjan

Eli ensin keitin ja jäähdytin veden. Sitten laitoin lastenruokapurkin pohjalle vajaan sentin verran karkeaa merisuolaa ja vettä sen verran että suola nipin napin peittyy. Sitten laitoin purkit hyllyyn odottamaan. Aluksi mokasin laittamalla liikaa suolaa purkkeihin. Suola kyllä kasvoi hienosti, mutta purkkien pohjaan jäi useamman sentin kerros suolaa, jolloin valo ei näkynyt pohjasta läpi toivomallani tavalla. Kun aloitin homman alusta, sain haluamani lopputuloksen. Suolan kasvaminen voi kestää 1-9vrk. Minulla meni kauemmin, kun vettä lirahti liikaa, eikä keittiön hyllyssä ehkä ollut tarpeeksi lämmintä. Mutta tässä projektissa maltti on valttia ja lopputulosta kannattaa odottaa. 

Jos suolan kasvu pysähtyy liian matalalle, voi vauhtia ja kasvua lisätä laittamalla pohjalle tilkan vettä lisää. Kun suola on kasvanut ylös asti, se jatkaa matkaansa ja kasvaa reunan yli. Itse ”siivosin” ylimenneet suolat, koska liima ei tartu suolan päälle.

Kun suola on kasvanut ylös asti, ota kaikki purkit pöydälle ja liimapyssy kuumenemaan. Sitten liimaa purkit yhteen. Alin rivi on 5purkkia, sitten 4, sitten 3, 2 ja 1. Kun purkit on liimattu lumilyhdyksi, laita valosarja takaa purkkien sisälle. Kannattaa laittaa myös johdot liimalla kiinni, että ne pysyy halutulla tavalla. Sitten voit koristella lyhdyn. Koristeenahan voi käyttää mitä vain esim. silkkinauhaa, juuttinarua, pitsiä, höyheniä tms. Tai halutessasi voit jättää koristeet pois kokonaan. Tämän vaiheen jälkeen anna lyhdyn odottaa muutama minuutti, että liima on varmasti jämähtänyt kiinni ja homma on valmis! Tämä on myös upea lahja jouluksi ystävälle, isovanhemmille, vanhemmille tai vaikka anoppilaan viemiseksi! 

Avainsanat

Kommentit (3)

Pinnasin sun ohjeen itselleni muistiin! Tää oli mulle ihan uusi juttu, mutta ehdottomasti menee kokeiluun, kiitos 🙂

Mahtavaa että löysit 🙂 <3

Aika hauska. Minulta mennyt moinen ohitse. Nyt vain kokeilemaan.

Kommentoi juttua: DIY HUURTEINEN ”LUMILYHTY” SUOLAA KASVATTAMALLA

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X