Juhannusruusu -matto

Se ei ole täydellinen, mutta en voi uskoa että tämä matto on valmis. En ikinä voinut uskoa sen tukalan tahmean alun jälkeen, että vuotta myöhemmin voin katsoa sitä mattoa valmiina. Olen niin tyytyväinen itseeni, sillä tämä on niitä harvoja projekteja, jonka kanssa minulla on meinannut loppua usko, toivo ja kärsivällisyys.

Ehkä se oli rangaistus omasta itsekkyydestäni, sillä kun aloin mattoa  virkkaamaan, muistan ajatelleeni että tämä on yhtä helppoa kuin pannulapun väsääminen. Muusta virkkauksesta kun minulla ei ole kokemusta. Ohjeessa ei ollut kuin parikymmentä kierrosta, joten luulin tämän virkkaamisen olevan nopeaa ja helppoa.

Ihka ensimmäinen matto jäi kesken, koska ostin liian kapeaa kudetta. Maton lopullinen halkaisija olisi jäänyt alle neljäänkymmeneen senttiin, joten marssin takaisin kauppaan ja ostin uuden vyyhdin.

Tämän maton halkaisija on suunnilleen 90 cm, mutta valmistumiseen meni yli vuosi. Jätin projektin aina kesken, ranne ja peukalo kipeytyivät joka kierroksen jälkeen ja matto alkoi loppua kohden painaa yhä enemmän ja enemmän, eikä mikään asento korjannut sitä. Koitin maata ja istua, sohvalla ja lattialla. Silti matto painoi ja ärsytti rannetta.

Löysin maton alun viime viikolla työhuonetta siivotessani ja päätin, että nyt on sen aika. Virkkasinkin hyvällä tahdilla, mutta muutama kierros ennen sen valmistumista kude loppui. Hain uuden, mutta siinä oli melkoisen iso väriero. En huomannut sitä hämyisessä olohuoneessa virkatessani, se tuli ilmi vasta kun matto oli valmis ja vein sen luonnonvaloon.

Ulkokierros on punertavampi sisäosaan verrattuna, mutta matto tulee hämärään huoneeseen, joten en usko kenenkään huomaaman tätä pientä virhettä. Jos kuvaa katsoo oikein tarkkaan, eron voi huomata. Mutta näköjään se kuitenkin on aika huomaamaton kuvan valossakin.

Kun homma alkoi sujumaan niin merkittävän hyvin, aloitin uuden mattoprojektin. Saa nähdä valmistuuko se koskaan… Sen teen pienemmistä paloista, jotka eivät ehdi painaa niin paljon, kuin tällainen isompi.

Muistan myös ajatelleeni, miten arvokkaita nämä matot ovat. Näistä pyydetään helposti 80-120€. Mutta kyllähän noihin materiaaleihin jo menee jonkin verran ja loppuosa työstä on aina pieni hinta. Itsehän en suostuisi myymään kaiken sen kivun ja säryn jälkeen tätä alle 5 00 000€. Ja ei, en liioittele yhtään. Sen verran raastava kokemus tämä oli…

Olen kuitenkin onnellinen, sillä hyvin harvoin minulle käy näin, että joku asia jää näin pahasti kesken ja näin pitkäksi aikaa. Taputan itseäni olalle, sillä en uskonut saavani tätä projektia ikinä päätökseen.

Matto on virkattu Lankavan Juhannusruusu -maton ohjeella ja ohjeen löydät tästä linkistä.

Kommentit (4)

Meinasin juuri tulla kirjoittamaan, että HALUAN ja teetkö minullekin? Tuollaista etsin epätoivoisesti. ? Mutta ei nyt ehkä sittenkään jos se oli niin kovan tuskan takana ? Nätti on!

Mun täytyy henkisesti valmistautua ja miettiä uskallanko enää luvata kenellekään tuon maton tekoa, kun oli sen verran tuskainen projekti 😀 😀 Mut jos innostun ja saan sellaisen vielä aloitettua, niin voin yrittää- Nyt menossa isompi pienempi projekti matto-saralla, mihin teen pienemmistä osista isomman maton. Mutta käsityökirppiksillä sekä Facebookissa, että ihan tavan kirppareilla olen nähnyt näitä myytävän. Ja esim liittymällä ”vilkasta virkkausta” -Facebookryhmään voisi löytyä parempi tekijä vaivattomasti 🙂

Kommentoi juttua: Juhannusruusu -matto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X