Jyvässeudun lapsiystävälliset tärpit!

Olen kotoisin Jyväskylän nurkilta ja mieleeni juolahti kirjoittaa ylös kotiseutuni parhaat tärpit, missä on ihana vierailla lapsiperheenä. Osa on sellaisia, missä pistäydytään joka kesä, osa taas harvinaisempia vierailupaikkoja, mutta silti ihania. Monien kesälomat suuntaavat Suomen halki, ja Jyväskylä lähiseutuineen osuu monen valtatien varrelle. Jos matkustat pitkää matkaa lasten kanssa, kannattaa jäädä Jyväskylään yöksi ja surffailla alueella. Jyväskylä on osa kauneinta järvi-suomea. Jyväskylä on myös kesäkaupunki isolla K:lla. Kävelykatu kauppoineen ja terasseineen on jo kokemus itsessään, ja hyvin pienen matkan säteellä löytyy vaikka mitä, kaikenikäisille. Tämä teksti ei muuten sitten ole maksettu mainos, tämän olen tehnyt kokonaan omasta sydämestäni.

Jos mielestäsi joku tärkeä paikka on jäänyt mainitsematta, jätä ihmeessä kommentti!

10403625_729691933735922_1106795977170084704_n

RUUHIPIRTTI

Aloitetaan omalla lapsuuden kodillani. Ruuhipirtti on hotelli-ravintola n. 30 km päässä Jyväskylän keskustasta Lahti-Kuopio-Mikkeli -suuntaan. Paikka ei ole mitenkään syrjässä, vaan se on ihan keskellä korpea. Perheeni on rakentanut Ruuhipirtin yli 30 vuotta sitten ja tällä hetkellä äitini perheineen pyörittää sitä. Sieltä löytyy monenlaista majoitusta sekä hotellihuoneissa, että lomamökeissä. Pihapiiri on laaja, kaunis ja maalaisromanttinen. Varsinkin kesällä vihreä pihapiiri ja hiljaisuus saa sielun lepäämään. Mahdollisuudet grillata kodassa, saunoa ja uida löytyy myös aivan pihapiiristä. Heinäkuun ajan meidän pihalammen rannassa pyörii myös  harrastelija -kesäteatteri, joka myös on kokemus jo itsessään. Ruuhipirtti on tunnettu lähiruoasta. Vakuumipakattuihin massaruokiin ei uskota, vaan kaikki tehdään itse tai hankitaan lähiseudun yrittäjiltä. Lisätietoja tästä linkistä.

NOKKAKIVI

Nokkakivi on aivan ihana, hurmaava, pieni huvipuisto. Se sijaitsee Lievestuoreella n. 20 km päässä Jyväskylästä Kuopioon päin. Nokkakiven huvipuisto on huvipuistoharrastelijan oma taidonnäyte, minne on kasattu upeita, vanhoja huvipuistolaitteita. Laitteita löytyy pienille ja isoille. Nokkakivi on auki tänä kesänä jo kymmenettä vuotta. Puistossa on 18 huvipuistolaitetta, pensaslabyrintti, karkkikauppa, lammasfarmi ja ympärivuotinen viihdekeskus.  Suositulla lammasfarmilla voit itse ruokkia eläimiä, Mörkömetsässä tavata jänniä olioita ja pelihallissa sukeltaa pelien kiehtovaan maailmaan. Lisätietoja löydät tästä linkistä.

TARHALEHDON KOTIELÄINPIHA

Myös Tarhalehto sijaitsee Lievestuoreella. Ihanaan kotipihamiljööseen on rakennettu suloinen kotieläinpiha, missä pääset tutustumaan eläimiin omassa rauhassasi. Eläimiä ruokitaan ja hoidetaan pitkin päivää ja näin pääset seuraamaan, kuinka kotieläinten hoitaminen ihan oikeasti tapahtuu. Eläimiä saa silitellä ja syöttää vihreällä ruoholla. Myös ratsastamaan on mahdollista päästä joko hevosella tai ponilla. Huomaathan, että Tarhalehdossa käy vain käteinen! Lisätietoa ja hinnasto löytyy tästä linkistä!

YSITIEN LEMMIKKI

Ysitien lemmikki sijaitsee vain vartin matkan päästä Jyväskylästä Kuopioon päin. Ysitien lemmikki oli oman lapsuuteni jokakesäinen ”pakko-päästä” -kohde. Kävimme lapsena paljon siellä tapaamassa eläimiä. Ysitien lemmikin miljöö on kuin suoraan sadusta. Vihreiden nurmien läpi kulkee pieniä puroja ja siltoja, muodostaen sadunomaisen ilmapiirin. Sinne on mukava piipahtaa myös nopeasti ohikulkiessa. Alueella on kiva tepastella eläimiä ihaillen tovin, juoda kahvit ja jatkaa matkaa. Lisätietoja Ysitien Lemmikistä löydät tästä linkistä.

KYLPYLÄHOTELLI PEURUNKA

Peurunka sijaitsee kauniissa Laukaan kunnassa lähellä Jyväskylää. Kylpyläpalvelut uusittiin taannoin ja nyt Peurunka on erittäin suosittu lomakohde niin paikallisille kuin turisteillekin. Peurungan kylpylästä löytyy Suomen pisin vesiliukumäki, joka on peräti 130m pitkä!! Peurungasta löytyy monenlaista ja monenhintaista majoitusta, kylpylä, kuntosali ja paljon muita palveluita. Lisäksi pihapiiristä löytyy iki-ihana Hilarius Hiiren kotipuisto. Kylässä pääsee tutustumaan kaikkiin Hiirikylän asukkaisiin ja puistossa on paljon tekemistä kaikenikäisille. Hilarius saattaa piipahtaa myös Peurunkahotellin aamiaisella. Tänä kesänä on myös mahdollisuus päästä kesäteatteriin katsomaan mukaansa tempaavaa musiikkiseikkailua: Hilarius Hiiri ja Kellaribändi.
L
isätietoa Hilarius Hiiren puistosta löytyy tästä.
Lisätietoa Peurungasta löytyy tästä.

TOIVAKAN TIEKIRKKO

Vaikka et olisi kovinkaan suuri kirkkoilu-ihminen, suosittelen pysähtymään Toivakan kylän tiekirkossa. Toivakan kirkko on tullut tunnetuksi häkellyttävistä kattomaalauksistaan ja vaikka itsekin olen ne kuvat nähnyt lukemattomia kertoja, ne ovat edelleenkin vavisuttava ja henkeä salpaava kokemus. Kirkko on myös viileä ja ihana paikka pysähtyä hetkeksi lepäämään ennen matkan jatkumista. Tiekirkkoja Keski-Suomessa on useampiakin, mutta nimenomaan Toivakan kirkon maalaukset ovat jotain sellaista, mikä ei poistu mielestä. Lisätietoa tästä linkistä!

HUIKON HELMI

Huikon Helmi sijaitsee Nelostien ja ysitien välissä, tiellä 618 (eli Toivakan läpi kulkevalla tiellä). Huikon Helmi on sympaattinen pieni kesäkioski, josta saa purtavaa pienempään ja isompaankin nälkään, juomisia, jäätelöä sekä tietenkin kahvia. Myös uintimahdollisuus löytyy. Huikon Helmi on meille ”paikallisille” SE paikka missä joka ainoa kesä käydään jäätelöllä. Toivakkalaiset tietävät, että kesä on tullut, kun Huikon Helmi aukeaa. Lisätietoa saat Huikon Helmen Facebook -sivulta

PANDAN TEHTAANMYYMÄLÄ

Tämä tärkeä paikka meinasi jäädä unholaan, mutta onneksi valveutunut lukija muistutti tästä! Eli Vaajakoskella, n. 6 km päässä Jyväskylästä sijaitsee Pandan tehdas ja tehtaanmyymälä. Siellä myydään Pandan makeisia hurjan edullisesti ja saatavilla on monenlaisia erikoiseriä suklaasta ja lakuista! Aivan ehdoton tärppi lasten kanssa! Lisätietoa tästä!

VISIT JYVÄSKYLÄ

Lisään tähän vielä linkin Visit Jyväskylä -sivulle, josta löytyy kaikki, mitä matkailijan tarvitsee Jyvässeudusta tietää. Kaikki mahdollinen tapahtumista majoitukseen ja kaikki siltä väliltä on tiivistetty yksiin ”kansiin”. Jyväskylä on mielestäni kauneimpia paikkoja maailmassa. Vesistöt, vehreys ja maanläheisyys on jotain maagista. Jyväskylän satama on kohde, minne kannattaa mennä ihan vaikka vain jätskille! Jos aikaa on enemmän, myös Päijänne-risteily on kokemisen arvoinen. Myös Vaajakosken ja Laukaan kanavat ovat kauniita paikkoja, ja jos kanavaan sattuu vene/laiva samaan aikaan, muistavat lapset sen ikuisesti. Laukaassa pääsee myös laskemaan koskea, joka on ehkä enemmän aikuiseen makuun tarkoitettua viihdettä!

Visit Jyväskylä -sivustolle pääset tästä linkistä!

Tervetuloa Jyvässeudulle!

Kommentit (3)

<3 Kiitoskyynel silmäkulmassa luin postaustasi, kyllä olet löytänyt jälleen helmiä!

Kiitti vinkeistä – taidetaan poiketa Jyväskylässä ohimenomatkalla :-)!

Suosittelen lämpimästi 🙂 Ihaninta seutua maailmassa 🙂

Kommentoi juttua: Jyvässeudun lapsiystävälliset tärpit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X