Kaksi keittokirjaa, joilla pärjää loputtomiin!

DSC_0925Ruokakirja

Keväällä pääsin ensimmäistä kertaa ikinä kirjanjulkaisutilaisuuteen Helsinkiin. Silloin julkaistiin Kaisa Niemisen ja Riikka Kantinkosken ”Ruokakirja”. Tilaisuudessa oli tarjolla aamiainen, joka oli koottu kirjassa olevista resepteistä. Tarjolla ollut saaristolaisleipä oli taivaallisen ihanaa ja vispipuuro vei mukanaan lapsuusvuosiin.

Kirja on täydellinen kenelle tahansa. Se sisältää ihania perinnereseptejä jotka palauttavat lapsuusvuodet mauillaan mieleen toistuvasti. Samalla se kuitenkin tarjoaa perusruokiin hohtoa ja tekee kokkaamisesta lasten leikkiä.

Kirja on mieletön lahjaidea esimerkiksi ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavalle nuorelle, tuleville vanhemmille tai hääpärille. Puhumattakaan valmistuvista nuorista tai tulevasta mummosta. Kirjan jokainen resepti on kokeilemisen arvoinen ja siitä löytyy kaikki mitä perinteisen Suomalaisen ruoan valmistuksesta tarvitsee tietää.

Kirjaan tuo pientä extraa superkauniit kuvat, jotka yksi toisensa jälkeen tuovat veden kielelle ja tekevät mielen kokeilla jokaista reseptiä. Kaikki tärkeimmät suomalaiset ruoat, joita suurin osa meistä on lapsuudessaan saanut, on yksissä kansissa. Kaikki lusikkaleivistä karjalanpaistiin. En oikeastaan keksi ketään kenelle kirja ei sopisi.

DSC_0309 DSC_0932 DSC_0195

Samasta padasta

Nyt alkusyksystä julkaistiin toinenkin kirja, mikä on aivan vailla vertaa. Outi Väisäsen ja Elvi Ristan ”Samasta padasta” -kirja näki päivänvalon juuri, ja uskon sen pelastavan monien perheiden arkiruokailun. Outi Väisänen kertoi kirjanjulkaisutilaisuudessa Helsingin Roots -kahvilassa kirjan saaneen alkunsa hänen viettäessään vauvavuotta kotona. Hän teki ison pioneerityön kirjoittaessaan tämän ihanan kirjan jokaiselle äidille, joka vielä valmistaa useamman ruoan, että kaikille olisi jotakin.

Tämä kirja on koottu toinen toistaan ihanammista resepteistä, joista jokainen on tehty niin, että ne sopii kaikille iästä riippumatta. Pienet vauvat, isommat sisarukset, teini-ikäiset serkut, keski-ikäiset tädit ja vanhat mummot voivat kaikki syödä samaa ruokaa, samasta padasta.

Tätä kirjaa olisin itsekin kaivannut pari vuotta sitten. Tein minulle ja puolisolleni eri ruokaa, kuin reilu vuosikkaalle tyttärelleni ja sivussa muutaman kuukauden vanhalle pojalle vielä omat soseensa. Neljä ihmistä ja kolme ruokaa. Silloin ei käynyt edes mielessäkään, että ruoan olisi voinut valmistaa niin, että me kaikki söisimme sitä samaa, samasta padasta.

Kirjan monipuolisuus on muutenkin vertaansa vailla. Kirjasta löytyy reseptejä lihaan, kalaan ja vegeruokiin. Lisäksi mukana on hedelmäherkkuja, ihania leipiä ja levitteitä sekä makeita jälkiruokia. Unohtamatta puuroja, pizzaa ja mehuja.

Omat lapseni ovat nyt 3- ja 2 -vuotiaita, mutta kirjan reseptit sopivat silti perheeseemme kuin nenä päähän. Reseptit eivät menetä arvoaan lasten kasvaessa, vaan ne sopivat ihan kaikille iästä riippumatta. Aina.

Älä siis mieti, onko kirja sinulle sopiva, jos lapsesi on kasvanut jo vauvaiästä ohi, minä vastaan että kyllä se on. Tämä kirja on hyvä juuri sinulle. Ja tämä on myös ilmiömäisen ihana vauvakutsu- tai nimiäislahja tuoreelle perheelle.

DSC_0933

 

 

 

Kommentit (2)

Kolmantena lisäisin listaasi Pipsa Hurmerinnan Pipsan keittokirja pienille ihmisille ( http://fantasticplayrooom.blogspot.fi/2015/11/pipsan-keittokirja-pienille-ihmisille.html ). Se on valtavan hyvä opus etenkin siihen vaiheeseen vauvavuotta, kun blenderi surisee soseita päivä toisensa jälkeen. On sieltä myös löytynyt uusia koko perheen lempiruokia, joita meillä tehdään edelleen, vaikka vauvakin jo muuttunut taaperoksi.

Mutta tuo Samasta padasta pitää varmasti vielä hommata.

Samasta padasta – kirjan kansi jo näyttää niiin herkulliselta, että voisin ostaa tuon kirjan ihan sen vuoksi 😀

Karina

Kommentoi juttua: Kaksi keittokirjaa, joilla pärjää loputtomiin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X