Kanelikierteet eli cinnamon rolls – Pullan paras muoto

Meillä kotona leivottiin aikanaan pullaa ja sitä leivottiin paljon. Pieni hotelli-ravintolamme tunnettiin siitä että kaikki tehdään itse. Ja meidän perunarieskat etenkin tunnettiin jopa Suomen ulkopuolella. Mutta se pulla. Pakastimeen tehtiin aina kaikkea mahdollista: Korvapuusteja, viinereitä, sokeri-kanelipullia ja tietysti myös voisilmäpullia. Pullapäivät olivat parhaita… Tuoretta pullaa oli kilotolkulla.

Myöhemmin perheeni teki munkeista jotain huikeaa. Olen itsekin pyöritellyt kahdenkymmenen teatterikesän aikana tuhansia munkkeja ja paistanut niitä vielä enemmän. Niitä varten tullaan pidemmänkin matkan päästä… Silti, vaikka mikään ei voita tuoretta pullaa, se ei jostain syystä ole se leivonnainen, mitä tekisin usein.

Pullalla kuitenkin on paljon potentiaalia. Minunkaan blogini tuskin olisi tässä, jossei vuonna 2015 julkaisemastani tuuttipullareseptistä olisi tullut niin iso juttu. Se oli pienen blogin alkuräjähdys, mikä toi tuhansia ja taas tuhansia lukijoita ihan parissa päivässä. Ne oli aikoja ne.

Minulla ja pullalla on siis pitkä historia yhdessä. Silti leivon pullaa keskimäärin kerran vuodessa. Villeimpinä vuosina jopa kahdesti. Niinpä päätin ilahduttaa perhettäni näin viikonlopun kunniaksi amerikkalaistyylisillä kanelikierteillä. Ne eivät oikeastaan poikkea korvapuusteista muuten, mutta yleensä ne paistetaan vuoassa ja tavallisen sokerin, kanelin ja voin erikseen laiton sijaan tehdään fariinisokerista, voista ja kanelista tahna, joka rullataan pullalevyn väliin. Lisäksi pinnalle tulee tahmeaa tuorejuustosta, tomusokerista ja vaniljasta valmistettu tahmean ihana kastike.

Kanelikierteet eli Cinnamon rolls (2 vuokaa – 18 kpl)

  • 5 dl Maitoa
  • 50 g Tuoretta hiivaa
  • 2 tl Suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl Kardemummaa
  • 9 dl Vehnäjauhoja + 2 dl Alustamiseen ja leipomiseen
  • 150 g pehmeää voita
  • 200 g pehmeää voita (täytteeseen)
  • 3 dl Fariinisokeria
  • 2 rkl kanelia

Kastike:

  • 100 g Tuorejuustoa
  • 3 dl Tomusokeria
  • 1 dl Pehmeää voita (n. 100g)
  • 2 tl Vanilja-aromia

TEE NÄIN:

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää maitoon murusteltu hiiva, suola ja sokeri, sekoita huolellisesti keskenään.
  3. Pehmitä voi, älä sulata.
  4. Ala vaivaamaan taikinaa käsin lisäten siihen jauhoja desi kerrallaan.
  5. Lisää 7 dl kohdalla pehmeä voi ja jatka vaivaamista.
  6. Jos taikina tuntuu liian löysältä 9 dl Kohdalla, lisää vielä jauhoja. Minusta sen yli menevä määrä oli aivan liikaa.
  7. Kohota taikinaa 30 min.
  8. Vaivaa taikina kunnolla jauhotetulla pöydällä ja kaulitse isoksi levyksi.
  9. Tee pehmennetystä voista, fariinisokerista ja kanelista tahna ja levitä kaikkialle pullalevyn päälle.
  10. Rullaa taikina isoksi rullaksi ja leikkaa 16 osaan.
  11. Voitele 1 iso vuoka tai 2 pientä vuokaa ja laita pullanpalat sinne hieman erilleen toisistaan. Voitele kauttaaltaan munalla.
  12.  Paista 200 C 20 min tai kunnes pulla on kypsää ja kauniin ruskea pinnasta.
  13. Tee kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Roiski kastike jäähtyneen pullan päälle.
  14. Mikään ei ole parempaa tuoreen pullan kanssa kuin lasi kylmää kurria <3

 

Kommentit (2)

Perinteinen Boston-kakku!

Karmea määrä voita ja sokeria! En koskaan tekisi näin, sillä ihan yhtä hyviä tulee paljon terveellisemmistä aineksista. Kokisin myös, että olisi edesvastuutonta lisätä terveyshaittoja esim. sydänsairailla ihmisillä, joita meitä on paljon.

Kommentoi juttua: Kanelikierteet eli cinnamon rolls – Pullan paras muoto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X