DIY: Kasvata rairuoho vaipan sisusgeeliin!

rairuoho vaippa

Joo, tiedän itsekin miltä tämä kuulostaa. Ja ai että minulla oli hauskaa tämän kanssa alkuun. Siinä vaiheessa kuitenkin kun tajusin miten jäätävän paljon se vaipan sisältö voi turvota, loppui hauskuus. En ole varsinaisesti koskaan ajatellut miten vaippa toimii. Tuon sisällön purin siis 3 koon vaipasta ja siihen sai ahdettua ihan tajuttoman määrän vettä. Tein kokeiluksi vain yhden lasimaljallisen ja sitä ”tavaraa” meni aikamoinen määrä roskiin.

Jouduin siis googlettelemaan vaippoja hieman, että pääsin sisään niiden sielunmaailmaan. Vaippojen jäteongelma lienee siis siinä ulkokuoressa, joka ei maadu, mutta Wikipedian mukaan tämä geelimäiseksi muuttuva sisus kuitenkin olisi kompostoitavissa. Joten sen ylimääräisen osan minä sitten heitin kompostiin. Toivottavasti se oikeasti maatuu.

Tämä projektihan oli viime keväänä eräänlainen somehitti ja siitä minä idean tähän sainkin. Tämä toimii siis niin, että vaippa leikataan auki ja se sisus kaivetaan kulhoon. Sisukseen lisätään vettä vähän kerrallaan niin, että se alkaa muuttua geeliksi. Geeliä voi värjätä esimerkiksi elintarvikevärillä. Geeli näyttää hauskalta lasisessa kulhossa ja koska se imee itseensä niin paljon vettä, ei haittaa vaikka kastelun välillä unohtaakin. Tämä on huonomuistisen kotiäidin pääsiäisen pelastus.

Kertaluontoiseksi kokeiluksi tämä oli kiva ja erilainen, mutta pienen kylän maalaistyttönä aion jatkossa istuttaa kasvini rairuohoja myöden ihan vaan multaan… Toisaalta, minä saan leikkokukankin hengiltä vuorokaudessa, joten ehkä joudunkin miettimään, että voiko tätä ideaa jatkojalostaa muiden kasvien kanssa…

TARVITSET:

Vaipan
Sakset
Kulhon
Vettä
Rairuohon siemeniä
(Elintarvikeväriä)

rairuoho vaippa

Kastele vaippa ja leikkaa vaippa auki saksilla sivusta.

rairuoho vaippa

Lorauta halutessasi elintarvikeväriä sekaan.

rairuoho vaippa

Sekoita väri ja ala lisäämään vettä. Lisää vettä niin kauan, että seos alkaa muuttua geelimäiseksi.

rairuoho vaippa

Laita siemenet pinnalle ja laita pimeään itämään. Astia kannattaa peittää vielä talouspaperilla. Kun siemenet ovat itäneet, siirrä valoon kasvamaan.

rairuoho vaippa

Koristele ja nauti kevään vihreydestä!

 

Kommentit (8)

Jossain youtube videossa oli tuota geeliä laitettu ruukkukasvien mullan joukkoon helpottamaan kastelua.

Joo, siis noi kai on samoja vesihelmiä, mitä maljakoissa käytetään. Joku viisaampi osasi sen facebookissa kertoa 🙂

Ensin kannattaa imeyttää vaippaan neste, ja sitten leikata sivu auki, turvallisempaa,sitä hyötyä ei pitäis hengittää. Ja siistimpikin homma siten.

Kiitos kun huomautit. Itse olinkin kyllä kastellut vaipan jo heti alkuun, kuten sen kuvan sotkustakin varmaan huomaa. En vaan ollut muistanut laittaa sitä tekstiin. Mutta nyt se on korjattuna sinne 🙂

Ovatko turvallisia käyttää yrtti ym syötävien kasvatuksessa ??

en osaa tähän vastata. kyllähän noi vaipan kemikaalit ja sidosaineet sisältää sellaisia aineita, että en ehkä lähtisi niissä mitään syötävää kasvattamaan. nää pääsiäisruohot kuitenkin tulevat vain koristeeksi joten tällaiseen tarkoitukseen vaippageeli vielä menee. 🙂

Kommentoi juttua: DIY: Kasvata rairuoho vaipan sisusgeeliin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X