Kinkunjämistä 5 ihanaa ruokaa välipäiviksi!

Kuva: Pixabay

Joulu on jälleen ohi. On aika palata arkeen ja rutiineihin. Tosin Uuden Vuoden juhlinnat ovat vielä pitämättä, mutta osalla on välipäivinäkin normaalisti töitä.

Meidän joulumme oli aivan ihana. Vietimme joulun perheeni luona Keski-Suomessa. Koolla oli koko sisarusparvi perheineen ja äiti loihti jälleen kystä kyllä.

Tänä vuonna päätimme tehdä yhdessä ruoat ja leivonnaiset ja näin vähentää edes hitusen äidin kuormaa keittiössä. Äitini tosin on hieman jäärä eikä anna minun ja siskoni kovinkaan helposti päästä patojen ääreen häsläämään, mutta selkeästi tänä vuonna oli enemmän joustoa aiempiin vuosiin.

Laskimme tänä vuonna tarkemmin, ettei laatikoita ja muita jouluruokia olisi kuin maksimissaan kahdelle aterialle. Laskelmat niiden osalta meni nappiin ja muille aterioille loihdittiin muita herkkuja. Kinkkua sen sijaan jäi. Äiti puolisoineen paistoi perinteisen kinkun leivinuunissa ja lisäksi he olivat tilanneet 2-3 kilon savukinkun palvarista. Kotona huomasimme savukinkun painavan lähemmäs viisi kiloa, joten sitä todellakin jäi enemmän kuin liikaa yli.

Kun joulu päättyi, me lapset jaoimme kinkun kotiin evääksi ja siksi päätin jakaa myös teille vinkit miten me hyödynsimme kinkun jämiä ja mitä kaikkea muutakin siitä voi loihtia. Nämä ovat ei-niin- jouluisia herkkuja, mutta taatusti herkullisia. Vaikka meidän kinkkumme olikin palvattua savukinkkua, kaikkiin näihin resepteihin sopii myös tavallinen kinkku tai kalkkuna ja tietysti myös savukalkkuna.

Hernekeitto jämäkinkulla (n. 7-8 annosta)

1 pss Kuvia herneitä
500 g Kinkkua/ kalkkunaa
2 Sipulia
2 Kasvis-/ lihaliemikuutiota
1 rkl Meiramia
1 rkl Dijonsinappia
1 tl Pippuria
2 Valkosipulinkynttä

  • Liota herneitä yön yli. Huuhtele ne ja laita kattilaan liemikuutioiden kanssa. Keitä reilun tunnin ajan miedolla lämmöllä. Lisää vettä aina tarvittaessa.
  • Pilko kinkku pieniksi kuutioiksi. Raasta sipuli ja valkosipuli.
  • Kun herneet ovat kiehuneet yli tunnin, lisää kinkku ja sipulit kattilaan. Anna kiehua puolisen tuntia.
  • Lisää joukkoon mausteet ja maista maut. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Savukinkku-aurajuustopasta (n. 5-6 annosta)

500 g Pastaa
400 g Savukinkkua
½ pakettia aurajuustoa
1 prk Ruokakermaa
Suolaa ja valkopippuria

  • Keitä pasta.
  • Lisää joukkoon kuutioitu kinkku, kerma ja suolaa ja valkopippuria.
  • Sekoittele hetki ja anna kerman kiehahtaa. Maista maut. Älä lisää liikaa suolaa, sillä aurajuustossakin on suolaa.
  • Kun pasta on valmis, murenna aurajuusto pinnalle ja sekoita. Tarjoile heti raikkaan salaatin kanssa.

Kinkku-persikka-aurajuustopiiras (n. 12 annosta)

POHJA:

150 g Voita
150 g Emmental -juustoa
150 g Vehnäjauhoja

TÄYTE:

200 g Palvikinkkua
1 prk (415 g) Persikoita mehussa
1 pkt Aurajuustoa
1 dl Juustoraastetta
1 Sipuli
2 dl Ruokakermaa
2 Kananmunaa

  • Nypi pohjan ainekset keskenään sekaisin ja levitä taikina 22 cm vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Pilko kinkku ja sipuli kuutioiksi ja pieni persikoita. Leivitä täytteet piirakkapohjan päälle.
  • Sekoita ruokakerma ja kananmuna keskenään, mausta halutessasi ripauksella pippuria.
  • Murenna vielä aurajuusto täytteen päälle tasaisesti ja kaada kananmunaseos päälle. Lisää vielä juustoraastetta pinnalle.
  • Paista 200 C n. 20 min, tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Sipattisoosi ja perunamuusi (n. 4-5 annosta)

400 g Kinkkua
5 Kananmunaa
30 g Voita
3 rkl Vehnäjauhoja
½ – 1 l Maitoa
Suolaa ja pippuria
Ripaus maustepippuria tai muskottipähkinää

1 kg Jauhoista perunaa
2 dl Maitoa
20 g Voita
Suolaa

  • Kuori perunat ja laita ne kiehumaan.
  • Keitä kananmunat koviksi, n. 10 minuuttia.
  • Sulata 30 g Voita kasaarissa tai isolla pannulla. Lisää jauhot ja anna turvota hetken ajan.
  • Lisää voin ja jauhojen sekaan vähän kerrallaan maitoa ja anna kiehahtaa joka välissä. Lisää maitoa niin kauan, että kastikkeen paksuus on sopiva. Se ei saa olla liian löysää, eikä liian paksua.
  • Kuori kananmunat ja pilko kuutioiksi. Pilko kinkku kuutioiksi.
  • Lisää munat ja kinkku kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.
  • Muussaa perunat ja lisää sekaan maito ja voi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  • Tarjoile salaatin ja etikkapunajuurien kanssa.

Kinkku -perunasoselaatikko (n. 5-6 annosta)

1,5 kg Jauhoista perunaa ja/tai perunalaatikon jämät
20 g Voita
2 dl maitoa
500 – 800 g Kinkkua
Juustoraastetta
Suolaa ja pippuria

  • Jos käytät pelkkää perunalaatikkoa, sotke vain kinkku ja perunalaatikko sekaisin ja lisää pinnalle juustoraastetta. Paista uunissa kunnes pinta saa kauniin värin.
  • Keitä perunat suolavedessä kypsäksi. Jos sinulla on perunalaatikon jämiä, ne voi sotkea perunamuusin sekaan.
  • Laita perunoiden sekaan voi ja maito, vatkaa kuohkeaksi.
  • Sekoita joukkoon kuutioitu kinkku sekä mausteet.
  • Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 C n. 30 minuuttia tai kunnes pinta saa kauniin värin.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Kinkunjämistä 5 ihanaa ruokaa välipäiviksi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X