Kolmenlaisia lettuja! (mm. kananmunaton)

Talvella koin elämäni kamalimman hetken, kun lounaaksi tarjosin silloin 6kk ikäiselle pojalleni perunaa ja kananmunaa. Puolisoni oli koulussa ja olin yksin lasten kanssa kotona. Ruokailu muuttui yhtäkkiä vaikeaksi ja ennen niin hyvin syövä poikani alkoi itkeä hysteerisesti. En tiennyt mikä tuli. Tai en osannut arvata. 10 minuuttia myöhemmin tajusin että lapseni on täynnä punaista näppylää ja hengitys on vaikeaa. Soitin heti hätäkeskukseen ja ambulanssi lähti matkaan. Olin koko ajan puhelimella yhteydessä häkeen ja samalla yritin pitää hereillä poikaani, jonka silmät lupsuivat kiinni ja hengitys muuttui koko ajan vaikeammaksi. Poika alkoi oksentaa lounasta pihalle ja siitä muutaman minuutin päästä ambulanssimiehet juoksivat sisään. Hengitys alkoi oksentamisen jälkeen hieman helpottaa. Poikaa tutkittiin ja itse tajusin tilanteen vakavuuden vasta, kun toinen ambulanssimiehistä sanoi puhelimeen: ”tilanne helpottaa, helikopteri voi palata”. Jalkani pettivät alta ja silmät alkoivat kostua. Miehet huolehtivat lapsista sen aikaa, että sain itse puettua ja auttoivat pukemaan lapseni. Sitten lähdettiin pillit päällä kohti Kuopion Yliopistollista sairaalaa. Sairaalassa pojan vartaloon ilmestyi koko ajan enemmän nokkosihottumaa ja jäimme pikkumiehen kanssa sinne tarkkailuun loppupäiväksi. Sain mieheni onneksi kiinni ja hän kävi hakemassa tyttäremme kotiin. Tilanne meni ohi. Poikaa lääkittiin ja labroja otettiin paljon ja myöhemmin sitten saatiin selville että se todella oli kananmuna joka aiheutti anafylaksian. Sen jälkeen on ilmennyt muitakin ruoka-aineita, joista on tullut allergista ihottumaa: Omena, päärynä ja mansikka esimerkiksi. Eläinpölylle altistuttuaan myös aina posket muuttuvat punaisiksi ja hengitys alkaa rohisemaan.
Tilanne jätti minuun jäätävän pelon. Alkuun en uskaltanut leipoa, kun pelkäsin kananmunaa. Leivoin vain jos puolisoni oli kotona ja vaihdoin leipomisen jälkeen aina vaatteet ja kävin suihkussa, ettei minnekään jäänyt pisaraakaan mitään, mitä poikani olisi voinut saada suuhunsa. Nyt alan olla sinut tuon asian kanssa. En enää pelkää tehdä muulle perheelle ruokaa missä on kananmunaa, olen vain varovaisempi, ettei poikani pistä mitään suuhunsa. Tuoteselosteita luen jatkuvasti, aiemmin en edes voinut kuvitella miten monissa ruoka-aineissa sitä voi olla; Lihaliemi, ranskalainen sipulikeitto, jäätelöt ja jopa sämpylöissä on siitä varoitus.
Jos muuten sinulla on allerginen lapsi ja olet facebookissa, niin suosittelen liittymään Allergialapset vertaistukiryhmä -ryhmään! Olen saanut niin paljon korvaamatonta apua ja tukea sen ryhmän kautta. Aina kun kysyy jotain, saa paljon vastauksia kokeneimmilta. Se on auttanut tässä tilanteessa niin paljon, kun en tunne moniakaan kovin allergisia ihmisiä muuten. Siitä päästäänkin siihen, että tässä taannoin teki mieli tehdä lettuja ja nyt kun poikani on jo reilun vuoden ikäinen, en todellakaan voi tehdä niin että koko muu perhe saa jotain, mutta yksi jää ilman. Niinpä laitoin taas allergialapset-ryhmään kyselyä, että miten teen kananmunattomia lettuja ja vastaus tuli parissa minuutissa. Letut olivat NIIN hyviä, että jatkossa teen koko perheelle sillä ohjeella letut. Letut joita kaikki voi meillä syödä. Paitsi minä, minä syön proteiinilettuja! Teen niitä pikkulettupannulla (minkä muuten sain juuri äidiltäni lahjaksi, kiitos!) isomman satsin kerrallaan ja syön niitä sitten väli-, aamu- ja iltapalaksi.
Kaikkien lettujen kanssa oli samaa tarjolla, pakastemarjoja ja mehukeittoa sekä itse tehtyä kirsikkahilloa!

DSC_0089

Pienen miehen ensimmäiset letut! <3 Voin kertoa että maistui!

DSC_0084

Lettujen kanssa sokeritonta herkkua: Marjoja ja mehukeittoa! Toimii!

DSC_0075

Kolmenlaisia lettuja! 

KANANMUNATTOMAT LETUT:
(Tämä oli kokeilu, joka tehtiin 2,5dl nesteeseen. Kertomalla määrät, saat isomman annoksen)

2,5 dl Kauramaitoa
1 dl Vehnäjauhoja
Ripaus suolaa ja sokeria

Sekoita kaikki aineet, anna turvota 10min. Paista miedolla lämmöllä.
Huom! Jos teet monenlaisia lettuja samalla kertaa, huomioi että munattomat letut pitää paistaa aina ensimmäisenä!

DSC_0068

Tästä kauramaidosta tein munattomat letut!

 

PROTEIINILETUT:

Ohjeesta poiketen, tein ohuita lettuja ja laitoin 2dl rasvatonta maitoa ja 1 rkl protein pan cakes-jauhetta.

DSC_0071

Tästä jauheesta saa niin herkullisia lettuja! Marjoja kaveriksi ja ai että on hyvää!

 

TAVALLISET LETUT:

3 dl Rasvatonta maitoa
2 dl Kivennäisvettä
3 dl Vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Kaikki sekaisin ja annetaan turvota 10min. Paista miedolla lämmöllä.

DSC_0070

 

DSC_0079

DSC_0082

Sain äidiltä lahjaksi Opan lettupannun, millä tulee hymiönaamaisia lettuja! Voiko olla suloisempia!

DSC_0074

Letut kannattaa paistaa miedolla lämmöllä!

Avainsanat

Kommentit (6)

Miksi rasvatonta maitoa kun se on epäterveellistä? Parhaiten sopis luomu täys maito ☺

Koska sitä maitoa meillä juodaan 🙂

Miksi höpistään kaikesta muusta kuin munattomista letuista.En ole kiinnostunut mitä lettujen kanssa voi nauttia vaan pelkistä letuista. Nuo lisukkeet ei korvaa kananmunaa vai ?.

Hei!
En nyt ymmärrä ihan pointtiasi. Tekstin lopussa on kaikki kolme erilaista reseptiä listattuna, joista ensimmäinen on se munaton. Lisukkeet eivät korvaa kananmunaa, mutta kuuluivat olennaisesti meidän lettujemme kanssa nautittavaksi. Teksittä on eroteltu kolme eri reseptiä, sieltä löytyy se munatonkin suhteellisen vaivattomasti. Aurinkoista kevään alkua!

Voiko letuissa käyttää maidon ohella Cocacolaa tuomaan rapeutta??

En osaa sanoa. Luulisin että se voisi kyllä toimia, sillä samalla tavalla siinäkin on kuplia, kuin vichyssäkin. Lisäksi siitä voi tulla kivaa lisämakua lettuihin 🙂

Kommentoi juttua: Kolmenlaisia lettuja! (mm. kananmunaton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X