Korvapuustit (Gluteeniton, sokeriton, maidoton, munaton, vegaani)

Meidän perheessämme alkavat allergiat olemaan lasten osalta hyvällä mallilla. Allergialääkkeet ovat riittäneet ja anafylaksioilta on selvitty tähän asti. Oma refluksitautini tosin tuo pientä päänvaivaa ja nyt opettelenkin tunnistamaan mitkä ruoka-aineet pahentavat oireita, että oppisin syömään oikein ja voisin lopettaa lääkkeet.

Gluteenittomuus on viimeaikojen trendi ja useat ihmiset ovat yksi toisensa jälkeen aloittanut elämän ilman gluteenia, vaikkei keliakiaa olekaan todettu. Erinäisten artikkelien mukaan gluteenittomuus trendinä on kasvanut 2000-luvun alusta räjähdysmäisesti ja siitä povataan jopa karppauksen tyylistä ruokavallankumousta.

Kun viime viikolla soittelin jälleen lääkärille, sain listan asioista mitä pitää kokeilla, että pääsen vatsalääkkeistä pikkuhiljaa eroon. Ensin pitää kokeilla gluteenittomuutta, sitten maidottomuutta.. Mutta minä rakastan gluteenia ja maitotuotteita. Ja se saattaa olla syy siihen, miksi minulla on refluksi. Ongelmani ei kuitenkaan ole vielä kovin paha ja olen selvinnyt hienosti jo lääkkeiden vähentämisestä.

Nyt kuitenkin on aika selvittää mikä oireita aiheuttaa ja hankkiutua siitä eroon. Ja minua ahdistaa. Minun aamuni alkavat puurolla ja raejuustolla ja minun iltani päättyy rahkaan ja mehukeittoon. Ja nyt minun pitäisi kokeilla elämää ilman peruspilareitani.

AHDISTAA.

No, ajattelin sitten, että kokeillaan. Tänä päivänä, kun ihmiset ilman keliakiaakin vaativat gluteenittomia tuotteita ja niitä valmistetaan koko ajan enemmän, myös minulla on vaihtoehtoja. Ajattelinkin sitten, että teen tästä itselleni mielekästä ja rakentelen ja tutustun uuteen ruokavalioon uudenlaisen reseptiikan kautta.

Se ajatus lähti siitä, kun kaurajauhot olivat tarjouksessa Prismassa. Keräilin sitten muutakin tykötarvetta samalla ja pääsin myös kokeilemaan Sukrin Goldia makeuttajana. Tumma Sukrin Gold on rakenteeltaan sokerin kaltainen makeuttaja, mutta siinä on 8 kcal /100g kaloreita.

Tiedän että monilla on mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin noiden makeutusaineiden terveellisyydestä, mutta itse koen, että makeutusaineet silloin tällöin leivonnassa on ihan fine, ja mieluummin teen pienillä kaloreilla herkkuja, kuin valkoisella sokerilla kyllästettynä.

Olen vasta opettelemassa luontaisten makeuttajien käyttöä ruoanlaitossa. Sukrinia myydään esimerkiksi Fitnesstukussa ja siellä sanotaan, että Sukrin on 100% luonnollinen, kaloriton, eikä siitä ole löydetty mitään allergisoivaa, joten sen pitäisi sopia hyvin myös allergialeivontaan.

Jos sokerittomuus tai sokerin vähentäminen kiinnostaa, niin Facebook -ryhmäämme ”Sokeritonta ja vähäsokerista ilosanomaa”, mahtuu kaikki mukaan keräämään ja jakamaan linkkejä, vinkkejä ja reseptejä ilman valkoista sokeria.

KORVAPUUSTIT (Gluteeniton, sokeriton, maidoton, munaton, vegaani) n. 15 kpl:

6 dl Kauramaitoa (tai mitä tahansa kasvipohjaista maitoa tai vettä)
3 dl Kaurajauhoja
3 rkl Psylliumia
1/3 pkt Hiivaa
7 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl Sukrin Goldia
50g Maidotonta leivontamargariinia (esim. Sininen keiju)
1 rkl Kardemummaa

  • Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  • Lisää kardemumma, psyllium ja sukrin gold joukkoon.
  • Sekoita ja vaivaa jauhot sekaan, lisää lopussa margariini.

HUOM! Minä kohotin taikinan uunissa, jossa oli 40 C Lämpöä. Taikina kohosi upeasti moninkertaiseksi, mutta leivonnan jälkeen se ei enää kohonnut uudelleen. Suosittelenkin leipomaan taikinan heti pulliksi ja kohottamaan vasta sitten, että pullista tulee mahdollisimman hyviä!

  • Leivo siis taikina heti. Vaivaa sitä kunnolla pöydällä ja kauli isoksi levyksi.

VÄLIIN TULEE:

150-200g Leivontamargariinia
3 rkl Kanelia
2 rkl Vaniljajauhetta
1,5 dl Sukrin Goldia

  • Levitä leivontamargariini koko taikinalevyn päälle. Mitä enemmän sitä on, sitä mehevämpiä pullista tulee.
  • Ripottele kaneli, vaniljajauhe ja sukrin gold joka puolelle levyä ja rullaa taikina pötköksi.
  • Leikkaa rulla palasiin ja painele pienesti keskeltä. Siirrä kohoamaan leivinpaperin päälle.
  • Paista 200 C n. 10 -20 min, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä.

Vielä ehtii osallistumaan arvontaan! Arvon yhteistyössä Sinituotteen kanssa 5 siivousvälinepakettia. Arvontaan pääset tästä linkistä.

Kommentit (7)

Jos laitankin sokeria pulliin, millaiset määrät ois hyvät? Onko sama kuin sukrinilla??

sukrin ei oo överimakeeta, eli laittasin saman verran tavallista sokeriakin ?

Ja se tärkein: miltä maistuivat ja millainen oli koostumus?

Sukrin Gold sisältää tagatoosia, joka on peräisin lehmänmaitotuotteista, että vegaaninen tämä resepti ei ole. 🙁

Ohhoh! Tätä en tiennytkään! Kiitos kommentista, pitää pitää tämä mielessä!

voiko käyttää kuivahiivaa? kuinka paljon?

Miksei voisikin jos vaan kuumentaa maidon sopivaksi. Laittaisin ainakin yhden kokonaisen pussin sitä kuivahiivaa. En siis ole itse tähän reseptiin kuivahiivaa kokeillut, mutta uskoisin sen toimivan siinä missä tuorehiivakin.

Kommentoi juttua: Korvapuustit (Gluteeniton, sokeriton, maidoton, munaton, vegaani)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X