Kuinka suojautua katupölyltä?

Äsken ajellessani kotiin kuuntelin radiosta varoituksia katupölystä. Minä siis vietin eilisen päivän Helsingissä ja tänään ihmettelin jo heti aamusta miksi kurkku on niin kamalan kipeä ja nenä aivan totaalisen tukossa. En oikein uskonut sen johtuvan vilustumisestakaan, sillä minulla oli kyllä keliin sopiva vaatetus. Sitten se iski. Helsingin katupöly on vähän toista maata, kuin täällä pikkulähiössä päijät-hämeen nurkilla.

Suurin osa katupölystä on nastojen rikkomaa asfalttia ja hiekkaa, mutta mukaan mahtuu myös pakokaasua, nokea, auton renkaista ja jarruista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Katupölyongelma on pahin aina näin keväisin kun lumet sulaa. Tuuli ja liikennevirrat nostattavat pölyn ilmaan, jolloin me hengitämme sitä.

Siihen settiin kun lisää keväisen siitepölyn, ovat varsinkin allergisten keuhkot kovilla, mutta se koskee meitä kaikkia muitakin. Vaikka katupölyongelma on pahin kaupungeissa, ongelma on silti myös pienemmissäkin taajamissa.

Iso osa hiukkasista on karkeita hiukkasia jotka tulevat yskän ja liman mukana ulos, mutta pienimmät hiukkaset pääsevät tunkeutumaan keuhkorakkuloihin saakka ja ihan pienimmät jopa verenkiertoon.

Katupöly aiheuttaa allergiankaltaisia oireita, kuten silmien kutinaa ja kirvelyä, sekä yskää ja nuhaa. Katupöly on pahinta pienille lapsille, sekä astma- ja muista keuhkosairauksista kärsiville ihmisille ja sille pitkäaikainen altistuminen voi pahentaa kroonisia sairauksia.

Näin eilen useamman ihmisen Helsingin kaduilla, jotka pitivät kasvoillaan hengityssuojainta. Mietin hiljaa mielessäni, että mikähän idea tuossakin on, mutta tänään minä olen viisaampi. Ei siis ole laisinkaan turhaa hysteriaa suojautua niinkin vilkkaasti liikennöidyn paikan, kuin Helsingin keskustan alueella. Rautakaupasta ostettu hengityssuojain ei ehkä sovi jokaiseen trenssitakkiin, mutta ainakin se suojaa keuhkoja pahimmalta.

Listaan vielä eri sivustolta poimittuja vinkkejä kuinka suojautua edes hieman pölyltä. Jos mielessäsi on jotain lisää, laita kommentti, niin kasvatetaan listaa!

Kaikesta huolimatta, ihanaa kun kevätilmat ovat täällä ja kesäkin jo nurkan takana!

Näin suojaudut katupölyltä

  • Vältä liikkumista pahimmilla aluilla. Vilkkaasti liikennöidyt kadut pölyävät eniten.
  • Ilmanvaihtokoneisiin tai tuloilmaventtiileihin voi asentaa hiukkassuodattimet.
  • Vältä ikkunatuuletusta.
  • Käytä hengityssuojainta.
  • Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten tulisi pitää lääkärin määräämää lääkitystä mukana varuiksi ulkona liikkuessaan.
  • Jos liikut vaunujen kanssa, suojaa vaunuissa olevan vauvan ilma hengittävällä liinalla, esimerkiksi vaunuverholla tai harsoliinalla.

 

Lähteet: Terve.fi, Allergia.fi, Hengitysliitto.fi
Kuvat: Pixabay

Kommentit

Kommentoi juttua: Kuinka suojautua katupölyltä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X