Maailman paras Mahlasima – Äidin reseptillä!

Vappu lähestyy ja sen kunniaksi minä sain luvan julkaista äitini mahlasiman ohjeen. Olemme juoneet sitä jo pari viikkoa, oikeastaan siitä asti, kun mahla lähti irtoamaan koivuista. Mahlaa pidetään terveysjuomana. Se sisältää erilaisia hivenaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Suolaa, proteiinia ja rasvaa mahlassa ei juurikaan ole. Mahlan koostumus on samankaltainen kuin vedellä, mutta sen maku on suloisen makea ja juoksuttaessa se muuttuu siirappiseksi.

Mahlan käyttäminen simassa tekee sen lukuisten terveysvaikutuksen lisäksi myös sen, että sokeria simaan ei tarvita läheskään niin paljon, kuin mitä tavalliseen simaan tulisi. Mahla maistuu pehmeältä ja makealta. Jos maistaa oikein tarkkaan, se tuo kesäisen maun ja tuoksun kielelle.

Mihin muuhun mahlaa voisi käyttää? Teettekö muuten siman vielä itse?

IMG_7631

Mahlan juoksuttamisesta:

Mahlan juoksuttaminen koivusta tapahtuu niin, että huhtikuun korvilla, ennen kuin lehtisilmut puhkeaa, koivuun porataan reikä. Muovipullo kiinnitetään esimerkiksi vyöllä tai narulla koivuun kiinni ja rei’ästä juoksutetaan letkun avulla mahla pulloon. Juoksuttaessa mahla muuttuu siirapin kaltaiseksi. Yhdestä pienehköstä koivusta saa mahlaa keskimäärin 5 l vuorokaudessa. Isommasta puusta sitä voi saada jopa 15 l.

Mahla on huono säilymään. Se säilyy vain 2-5 vrk jääkaapissa, ja siksi se osuus mitä ei tarvitse heti kannattaakin pakastaa heti kerättyä. Juuri huonon säilyvyyden takia puhtauteen tulisi kiinnittää huomiota juoksuttamisen aikana.

(Lähde: Wikipedia)

Mahlasiman valmistus:

TARVITSET:

4 l Mahlaa
1 l Kiehuvaa vettä
2 Sitruunan kuori ja hedelmäliha
250g Fariinisokeria
175g Sokeria
Teelusikallinen tuorehiivaa (mantelin kokoinen nokare)

Juoksuta mahla koivusta.

Keitä vesi ja liota siihen sokerit. Kun liemi on kiehunut, poista kattila liedeltä. Lisää sitruunankuoriraaste ja hedelmäliha seokseen. Anna hautua ja jäähtyä vartin verran. Kaada liuos mahlan joukkoon. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä.

Ota pieni tilkka kädenlämpöistä seosta ja sekoita hiiva siihen huolellisesti. Kaada hiivaliuos mahlaseoksen sekaan. Laitan käymisastian kansi kiinni ja anna käydä lämpimässä 24h.

Kun sima on käynyt vuorokauden, siirrä se kylmään toiseksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen sima siivilöidään huolella ja pullotetaan. Sima on nyt valmis tarjoiltavaksi. Voit halutessasi lisätä siihen rusinoita.

mahlaa

Mahlankeruuhommia!

Kommentit (2)

Reiän voi porata myös alemmas, niin saa helposti lunta astian ympärille. On tärkeää, että kylmäketju säilyy. Myöskään aurinko ei saa paistaa keräiluastiaan. Reikä on hyvä porata viistosti yläspäin, niin mahlaa heruu nopeammin. Mahlaa voi käyttää kaikessa ruuanlaitossa veden sijasta, Mahlasta tehty kahvi tai tee on erinomaista!

Hyviä neuvoja! Kiitos!

Kommentoi juttua: Maailman paras Mahlasima – Äidin reseptillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Kaupallinen yhteistyö @fiksuruoka.fi 
Juhlakausi on alkamassa ja kauppaan saa tuhlattua pitkän pennin raaka-aineita ostaessa. Oletko koskaan ajatellut, että käyttämällä hävikkiruokaa juhlien valmistelussa säästät sekä rahaa, että teet ekoteon? Esimerkiksi tämä herkullinen annosjälkkäri on tehty kokonaan @fiksuruoka.fi -kaupan hävikkituotteista. 
Lasissa on kerroksittain sitruunahilloa, kinuskikastiketta, juustokeksejä ja kermavaahtoa. Maku on ihana, samoin koostumus. Kannattaa tutustua hävikkiruokiin ja hyödyntää niitä arjessa ja juhlassa. Maapallo kiittää, samoin lompakko 😊 Lisää tietoa löydät fiksuruoka.fi
.
.
.
#hävikkiruoka #ekoteko #fiksuruoka #jälkiruoka #maapallokiittää #instafood #instafoodie #foodie #fruttidimutsi
  • Blogissa Resepti maailman parhaaseen mahlasimaan. Koivuista saa juoksutettua vielä mahlaa, kun lehtisilmut eivät ole vielä puhjenneet. Sima valmistuu parissa vuorokaudessa 🥂
Linkki profiilissa 😊👌
.
.
.
#sima #vappusima #mahlasima #mahla #koivunmahla #vappu #pääsiäinen #kevät #kotiliesiruoka #kotiliesi #fruttidimutsi
  • Käytiin eilen syömässä @viherlandia ssa ja moikkaamassa Kallea 🐦😊 Kalle -papukaija on asunut Viherlandiassa vuodesta 1985 ja olen tavannut hänet jo lapsuudestani asti monta kertaa ❤️🐦 Edelleen kiva käydä moikkaamassa silloin tällöin 🐦
.
.
.
#viherlandia #viherlandiajyväskylä #viherlandiakalle #papukaija #jyväskylä #visitjyväskylä #parrot @visitjyvaskyla
  • Blogissa Resepti herkulliseen Passionkääretorttuun. Erinomaisen maukas jälkkäri pääsiäiseen ❤️
Linkki profiilissa 😊👌
.
.
.
#kääretorttu #passion #passionkääretorttu #leivonta #leivontavinkit #leivontapäivä #pääsiäinen #pääsiäiskakku #bakestagram #bakingday #easter #kotiliesiruoka #fruttidimutsi
  • Parsaa ja pekonia ja paljon juustoa ❤️ Resepti blogissa - linkki profiilissa 😊👌
.
.
.
#parsapekoni #parsa #pekoni #parsapekonipiirakka #piirakka #sesonkiruoka #kausiruoka #leivontavinkit #resepti #instabake #bakestagram #asparagus #bacon #baconasparagus #asparagusbaconpie #kotiliesiruoka #kotiliesi #fruttidimutsi
  • Otavamedian blogipäivän goodiebagissa oli Pätkis-uutuus! Ja tää oli niin hyvää ❤️😍
.
.
#omblogipäivä #otavamedia #kotiliesiruoka #kotiliesi #fazer #fazeruutuus @fazersuomi @otavamedia @laplandhotels_bulevardi lisää koko päivästä myöhemmin..
  • Yhteistä aikaa kun piiperöt leikkii omassa huoneessa ❤️
.
.
.
#together #reading #booktime #readingbook #book #kirja #lukuaika #luetaan #marriagegoals #marriage #avioliittoaikaa @henheii #loveyou

fruttidimutsi

X