Maailman paras Mahlasima – Äidin reseptillä!

Vappu lähestyy ja sen kunniaksi minä sain luvan julkaista äitini mahlasiman ohjeen. Olemme juoneet sitä jo pari viikkoa, oikeastaan siitä asti, kun mahla lähti irtoamaan koivuista. Mahlaa pidetään terveysjuomana. Se sisältää erilaisia hivenaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Suolaa, proteiinia ja rasvaa mahlassa ei juurikaan ole. Mahlan koostumus on samankaltainen kuin vedellä, mutta sen maku on suloisen makea ja juoksuttaessa se muuttuu siirappiseksi.

Mahlan käyttäminen simassa tekee sen lukuisten terveysvaikutuksen lisäksi myös sen, että sokeria simaan ei tarvita läheskään niin paljon, kuin mitä tavalliseen simaan tulisi. Mahla maistuu pehmeältä ja makealta. Jos maistaa oikein tarkkaan, se tuo kesäisen maun ja tuoksun kielelle.

Mihin muuhun mahlaa voisi käyttää? Teettekö muuten siman vielä itse?

IMG_7631

Mahlan juoksuttamisesta:

Mahlan juoksuttaminen koivusta tapahtuu niin, että huhtikuun korvilla, ennen kuin lehtisilmut puhkeaa, koivuun porataan reikä. Muovipullo kiinnitetään esimerkiksi vyöllä tai narulla koivuun kiinni ja rei’ästä juoksutetaan letkun avulla mahla pulloon. Juoksuttaessa mahla muuttuu siirapin kaltaiseksi. Yhdestä pienehköstä koivusta saa mahlaa keskimäärin 5 l vuorokaudessa. Isommasta puusta sitä voi saada jopa 15 l.

Mahla on huono säilymään. Se säilyy vain 2-5 vrk jääkaapissa, ja siksi se osuus mitä ei tarvitse heti kannattaakin pakastaa heti kerättyä. Juuri huonon säilyvyyden takia puhtauteen tulisi kiinnittää huomiota juoksuttamisen aikana.

(Lähde: Wikipedia)

Mahlasiman valmistus:

TARVITSET:

4 l Mahlaa
1 l Kiehuvaa vettä
2 Sitruunan kuori ja hedelmäliha
250g Fariinisokeria
175g Sokeria
Teelusikallinen tuorehiivaa (mantelin kokoinen nokare)

Juoksuta mahla koivusta.

Keitä vesi ja liota siihen sokerit. Kun liemi on kiehunut, poista kattila liedeltä. Lisää sitruunankuoriraaste ja hedelmäliha seokseen. Anna hautua ja jäähtyä vartin verran. Kaada liuos mahlan joukkoon. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä.

Ota pieni tilkka kädenlämpöistä seosta ja sekoita hiiva siihen huolellisesti. Kaada hiivaliuos mahlaseoksen sekaan. Laitan käymisastian kansi kiinni ja anna käydä lämpimässä 24h.

Kun sima on käynyt vuorokauden, siirrä se kylmään toiseksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen sima siivilöidään huolella ja pullotetaan. Sima on nyt valmis tarjoiltavaksi. Voit halutessasi lisätä siihen rusinoita.

mahlaa

Mahlankeruuhommia!

Avainsanat

Kommentit (2)

Reiän voi porata myös alemmas, niin saa helposti lunta astian ympärille. On tärkeää, että kylmäketju säilyy. Myöskään aurinko ei saa paistaa keräiluastiaan. Reikä on hyvä porata viistosti yläspäin, niin mahlaa heruu nopeammin. Mahlaa voi käyttää kaikessa ruuanlaitossa veden sijasta, Mahlasta tehty kahvi tai tee on erinomaista!

Hyviä neuvoja! Kiitos!

Kommentoi juttua: Maailman paras Mahlasima – Äidin reseptillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X