Tämä resepti on kokonaan ja täysin varastettu äidiltä. Minun äitini tekee maailman parasta lohta venäläiseen tapaan. Vaikka reseptiin tulevat ainekset ehkä kuulostavatkin vähintääkin kyseenalaisilta, on ruoan maukkaus aivan vertaansa vailla.

Lohi ei ole edullinen elintarvike, emmekä mekään sitä kovin usein nauti. Ja silloin kun sen raaskii ostaa, sen haluaa valmistaa niin, ettei sitä vahingossakaan ”pilaa”. Niinpä sitä harvoin tulee ”sotkettua” uusia reseptejä kokeillen, vaan sen tekee aina samalla tavalla uunissa ja mausteina vain suola ja joskus pippuri ja tilli.

Lohi venäläiseen tapaan vie kuitenkin kielen ja sydämen mennessään. Se on täydellinen makunautinto, jota haluaa aina lisää. Se ei ole kaunis ruoka näin kokonaisesta fileestä tehtynä, mutta maku palkitsee.

Jos teet lohen tällä reseptillä johonkin juhlavampaan tilaisuuteen, suosittelen leikkaamaan lohen annospaloiksi vuokaan ja asettelemaan ne palaset pyöreään muotoon. Lohi on kauniimman näköinen vielä ensimmäisenkin palan ottamisen jälkeen.

TARVITSET (8 annosta):

700g Ruodotonta lohta
2 dl Smetanaa
2 dl Makukurkkuja (suolakurkkuja)
2 dl Punajuurikuutioita (Purkkipunajuurta)
2 dl Hapankaalia
Suolaa

  • Suolaa lohi pinnasta ja paista niin, että pinta alkaa saamaan väriä. (n. 200 C ja 20 min).
  • Levitä smetana koko lohen päälle ja lisää pinnalle punajuuret, suolakurkut ja hapankaali.
  • Paista vielä uunissa hetki, että päällysteetkin saavat väriä.

VINKKI: Lohen kanssa sopii tarjottavaksi esimerkiksi uudet perunat, perunamuusi, riisi tai ohrahelmet. Lisäksi joku raikas salaatti tai höyrytettyjä kasviksia!