Maitohorsmarisotto (vegaaninen)

Villiyrtit ja villit ruokakasvit ovat suosittu trendi tällä hetkellä ruokamaailmassa. Nokkosen tiedetään olevan moninkertaisesti pinaattia ravintorikkaampi yrtti ja maitohorsma palvelee vaikkapa parsan korvikkeena. Ja mikä parasta, näitä saa ilmaiseksi luonnosta.

Villikasveja kerätessään kannattaa kiinnittää muutamaan asiaan huomio. Itse olen maalta, ja nämä kasvit ovat tuttua kauraa kun niihin törmäsi kesällä halusi tai ei. Voin kertoa omasta kokemuksesta, että kun yhden kerran käyt kyykkypissalla nokkospuskassa, opit taatusti miltä nokkonen näyttää – ja tuntuu. Eli on hyvä tarkistaa lajituntemus ja ottaa selvää miltä kasvit näyttävät luonnossa.

Myös sijainnilla on väliä. Keräsin omat maitohorsmani lapsuudenkotini läheltä. Metsätien varrelta, jota ajaa keskimäärin 10 autoa vuodessa. Voin olla sataprosenttisen varma siitä, että horsma kasvaa ilman sen suurempia saasteita. Ei siis kannata kerätä ruokakasveja kehäykkösen varrelta, vaan syvemmältä metsästä.

Nokkosta voi kerätä pitkin kesää, mutta maitohorsmat ovat parhaimmillaan kun varret ovat noin 10 senttisiä. Minä myöhästyin siitä lähdöstä ja löytämäni horsmaketo oli kasvanut jo kolmekymmentäsenttiseksi. Käytin risottooni siis pelkät lehdet ja kasvin yläpään tupsut. Lehdet pehmenivät risotossa hyvin, mutta antoivat samalla ihanan puruvaran.

Päätin tehdä risoton myös vegaanisena. Jos vegaanisuudella ei ole sinulle väliä, voit heittää valmiin risoton sekaan nokareen voita ja tavallista parmesania. Ne tuovat myös hyvää makua, mutta risotto oli hyvää juuri näinkin, kun mitä ohjeessa lukee.

Maitohorsmarisotto, 2 annosta

 • 6 Maitohorsman lehdet ja nuput (n. 4 dl)
 • 2 dl Risottoriisiä
 • 1 dl Vegaanista valkoviiniä
 • 1 l Kasvislientä (2 kasvisliemikuutiota litraan vettä)
 • 1 Punasipuli
 • 2 Valkosipulin kynttä
 • 1 Sitruuna (Kuoriraaste ja 2 rkl sitruunanmehua)
 • Valkopippuria (½-1 tl, lisää maltilla välillä maistellen)
 • (1-2 dl Kaurakermaa lopuksi tuo ihanan pehmeän koostumuksen)
 1. Keitä kattilassa litra vettä ja lisää joukkoon kasvisliemikuutiot. Anna kasvisliemen kiehua miedolla lämmöllä kunnes risotto on valmista.
 2. Kaada isoon kasaariin tilkka öljyä ja kuullota riisejä kunnes ne ovat läpikuultavia.
 3. Lisää joukkoon silputut sipulit ja kuullota kunnes nekin ovat pehmeitä.
 4. Kaada kasaariin valkoviini ja anna riisien imeä se kaikki.
 5. Lisää tämän jälkeen risottoon kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Anna riisien imeä neste lähes kokonaan, ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen.
 6. Kun riisi alkaa olla pehmeää, lisää joukkoon sitruunankuoriraaste, sitruunan mehu ja horsmat sekä halutessasi kaurakerma. Lisää myös puoli teelusikallista valkopippuria.
 7. Anna niiden kypsyä noin viisi minuuttia ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
 8. Tarjoile heti! Voit koristella annoksen ruohosipulilla.

Kommentit

Kommentoi juttua: Maitohorsmarisotto (vegaaninen)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X