Makaronimössö, pääkallopata, jauhelihapasta, nistipasta…

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Vielä parikymmentä vuotta sitten se perheiden rakastama ”arjenpelastajaruoka” oli pyttipannu. Pyttipannu syntyi niistä hävikkiruoista, mitä kaapeista löytyi. Yleisimmin pyttipannu piti sisällään keitettyä perunaa, makkaraa tai lihapullia ja sipulia. Nuo kaikki paistettiin pannulla ja nautittiin paistettujen munien kanssa. Tämän päivän arjenpelastajaruoka tuntuisi juttujen perusteella olevan makaronimössö.

Makaronimössö on juuri sitä mitä nimikin jo kertoo. Makaroni ja yleensä jauheliha kypsennetään ja sekoitetaan keskenään. Valmis. Miten helppo arkiruoka, ja se muuttaa muotoaan aina sen mukaa mitä jääkaapista löytyy. Herne-maissi-paprika tuo kivaa twistiä ja sekaan voi laittaa mitä tahansa kasviksia. Jos kaapista löytyy ruokakerman tai sulatejuuston jämiä, sekaan vaan. Makuun saa kivan twistin lisäämällä suolan sijaan palasen lihaliemikuutiota. Ja vegaaniseksikin tämä mössö taipuu käyttämällä jauhelihan sijaan vaikka soijarouhetta tai papuja ja linssejä.

Me söimme tätä todella usein ennen lasten syntymää. Ruoka on niin helppo valmistaa, että kuka tahansa sen osaa tehdä. Se ei vaadi esivalmisteluja eikä hifistelytaitoja, se ei vaadi mitään muuta kuin kattilallisen vettä ja paistinpannun. Ja jälkimmäisenkin voi unohtaa jos paistaa jauhelihat ensin kattilassa ja siirtää syrjään odottamaan, ja siinä samassa kattilassa sitten keittelee makaronit kypsäksi.

Ruoka on myös edullinen. Sika-nautaa saa halvimmillaan n. 2,5€ / 400g ja makaronipussi maksaa 25 cnt. Eli alle kolmella eurolla on mahdollista tehdä ruokaa useampi annos.

Nykyään tätä ruokaa tehdään meillä siis harvemmin, mutta hernekeiton ja ranskalaisten ja nugettien ohella tämä on lastemme ehdoton lemppari.

Perus makaronimössö (varioi juuri niin kuin haluat)

  • 400 g Makaronia
  • 400 g Jauhelihaa
  • 1 Sipuli
  1. Keitä makaronit kypsiksi suolavedessä.
  2. Kuullota pilkottu sipuli ja paista jauheliha.
  3. Mausta haluamillasi mausteilla ja sekoita koko sotku keskenään.
  4. Tarjoile runsaan ketsupin kanssa.

VINKKI: Tähän ruokaan siis todella voi lisätä kaikkea mitä kaapista löytyy. Kasviksia, juureksia, juustoja, ruokakermaa… Ihan mitä vain. Lihan tilalla voi käyttää broileria, papuja tai linssejä. Makaronimössö on mössö johon sopii melkein kaikki!

Millä nimellä sinä kutsut tätä ruokaa? Meillä vakiintunut nimi on makaronimössö. Mikä on sinun reseptisi tähän ruokaan?

Kommentit (9)

Makaronisötkötys.
Makaronia,kuullotettua sipulia ja paprikaa runsaasti, härkistä tai nyhtökauraa, hieman valkosipulia ja/tai chiliä.
Päälle juustoraastetta ja ketsuppia.

Kuutostaa todella hyvältä.. 🙂

Missä Ukin ketsuppi? Ei hyvä…

Noh, se ei ihan ole jokaisen talouden perusketsuppi se puolukkahillo 🙂 Nyt mennään näillä 🙂

Oma ohjeeni makaronimössöön:

500 g Makaronia
400 g Naudan jauhelihaa
1 tlk Herkkusieniä viipaloituina
0,5 tuubia Tomaattipyrettä
100 g Sipulisilppua (100g
2 kpl Lihaliemikuutiota
3 kl Suolaa
Maustepippuria
Mustapippuria
Pippurisekoitusta
Valkosipulijauhetta

Keitä makaronit lihaliemikuutioiden ja suolan kanssa. Ruskista jauheliha, lisää sipulisilppu ja mausta reippaasti. Lisää tomaattipyre ja herkkusienet. Sekoita hyvin, anna paistua vielä hetki. Kaada nesteet pois makaronikattilasta ja lisää lihaseos. Hämmennä sekaisin. Lisää päälle ketsuppia, parmesanraastetta ja nauti.

Erinomainen resepti. aion kokeilla 🙂

Meillä tää kulkee nimellä Teräsmies. 😀

Meidän perheessä taas tätä on kutsuttu aina ja sekä itse kun olin lapsi ”pienten padaksi” en tiedä miksi nimi oli tuo kun koko perhe syötiin kun olin lapsi. Tyttären mies taas ihmetteli kuinka se on pienten pata kun taas hän on kuullut ja puhuttu mössöksi.😂😂

Ihana toi pienten pata 😀

Kommentoi juttua: Makaronimössö, pääkallopata, jauhelihapasta, nistipasta…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X