Paras maksakastike!

Tämä resepti on jostain syystä ollut nyt jo yli vuoden luonnoksissa. En ole saanut tätä ulos, vaikka se tasaisin väliajoin pomppaa silmiini. Tämä resepti on se, minkä äiti on minulle opettanut. Tällä reseptillä äiti tätä tekee ja tämä on minun makuuni ainoa oikea tapa valmistaa maksa.

Tämä resepti on kulkenut suvussa jo kauan. Olen kuullut tarinoita, kuinka aikanaan ukkini opetti hirviporukan miehet syömään mummon valmistamaa maksaa. Siihen aikaan maksa taisi joissain paikoin olla ns. ”roskaa” ja se syötettiin koirille. Mutta tarina kertoo, että ukki ja mummo kutsuivat hirvimiehet syömään ja mummo paistoi muurinpohjapannulla maksaa, tätä reseptiä mukaillen, ja sen kerran jälkeen oli maksa aika suosittua tavaraa hirvimiesten keskuudessa kotikonnuillani.

Tämä kuva on minun ensimmäisestä itse tehdystä maksakastikkeesta. Tämän jälkeenkin olen tätä joka syksy tehnyt, kun olemme saaneet vasan maksaa. Silloin, kun tein tämän ensimmäisen maksakastikkeen, minulta on unohtunut eräs erittäin tärkeä tekijä pois: Silmitön määrä paistettua sipulia. Mutta muistan kun söimme tätä, ja muistan miten rakastuin tähän ruokaan uudelleen.

On tullut aika päästää tämä vanhan ajan kunnollinen maksakastikeresepti vapaaksi! Muistakaa lisätä ne sipulit!

TARVITSET:

300 g Maksaa (hirven tai naudan)
2,5 dl Kuohukermaa
2 dl Vehnäjauhoja
Suolaa ja pippuria
Voita paistamiseen

Perunamuussiin:
1 kg Jauhoisia perunoita
2 dl Maitoa
25g Voita
Suolaa

Kuori ensin perunat ja laita ne kiehumaan suolaveteen. Sen jälkeen viipaloi maksa pihveiksi tai suikaleiksi. Jos olet ostanut valmiita viipaileita, niin unohda tämä vaihe. Laita pannu kuumenemaan ja lisää voita pannulle. Pyörittele maksaviipaleet reilusti jauhoissa joihin on lisätty suolaa ja siirrä pannulle paistumaan. Lisää suolaa ja pippuria. Kun pihvit ovat medium-kypsät, eli niistä valuu vielä hieman verta pannulle, kaada kuohukerma niiden päälle ja pienennä levy matalalle lämmölle. Pihvit saavat kypsyä kermassa loppuun (20min). Maista loppuvaiheessa kastikkeesta suola ja mausteet, lisää jos tarvitsee.
Survo perunat ja laita voi sekaan. Kaada maito päälle ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Maista suola ja lisää tarvittaessa.

VINKKI: Riistaruokien ja maksan kanssa PUOLUKKA on aivan taivaallinen yhdistelmä. Voit tarjota joko hyytelöä tai survosta! Myös muut marjat, kuten karpalo ja viinimarjat sopivat tähän!

Avainsanat

Kommentit (3)

tää on hyväksi todettu resepti . tämän ohjeen mukaan huomenna meilä on maksa ruokaa

Tämä on kyllä kestosuosikki meilläkin <3 Mummu aloitti perinteen jo 70-luvulla kun ukki oli metsästysseurassa ja mummu paistoi vasanmaksaa muurikalla. Itsehän liityin kuvioihin vasta kasikytluvun lopulla, mutta onneksi myös minun piiperöni rakastavat tätä ja resepti ehkä jää suvussamme elämään <3

puolet ohjeesta ei näy, kun on kuva sen päällä.

Kommentoi juttua: Paras maksakastike!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X