Mehupaasto: Nerokas kusetus?

Tässä syksyn mittaan tuli kokeiltua monenmoisia pikadieettejä ja muita systeemejä kun paino vaan junnasi eikä mitään tuntunut tapahtuvan. Yksi niistä kokeiluista oli mehupaasto. Kolme päivää litkin luomutuoremehuja, kasvislientä, smoothieita ja vitamiineja. Lounaaksi nautin tuoremarja-smoothieita, joihin sekoittelin mansikkaa, mustikkaa, banaania, pinaattia, avokadoa ja mehua. Paino kyllä putosi, mutta se olo oli helvetillinen. Ensimmäinen päivä sujui moitteettomasti, toisena alkoi ahdistaa ja kolmantena luovutin suosiolla homman itseäni vahvemmille ja paremmalla selkärangalla varustetuille ihmisille. Koska tämä on nyt koettu, voin sanoa suoraan, että jestas mitä kusetusta. Oikeasti. Kyllähän se paino tippuu ja ketoosikin saavutetaan kun tarpeeksi on tahtoa, mutta onko tuon kaltainen rääkki oikeasti se paras tapa lähestyä PYSYVIÄ tuloksia? Ei se vain ole. Tuolla paastolla sain painoni tippumaan 4kg. Kaksi päivää paaston lopettamisen jälkeen joka ainoa kilo oli tullut takaisin. Pari päivää lisää ja heille ilmaantui kaverikin mukaan, vaikka söin terveellisesti ja vähemmän kuin kulutin. Kolmessa päivässä sain liudan nesteitä pois kehosta, mutta kaikki palasi koska keho kaipasi jo kunnollista ravintoa ja rakennusaineita. Ainoa todellinen hyöty koko hommasta oli se, että innostuin smoothieista uudelleen pitkän tauon jälkeen ja nyt ne kuuluvatkin ruokalistalleni ihan viikottain. Ne ovat erinomaisen ihanaa herkkua, mutta ne mehupaastot, ne minä kiroan sinne kaikkein alimpaan.

Surffailin tässä urheilukauppojen sivuilla näin tammikuun aleja silmällä pitäen, kun silmiini sattui valmismehupaasto. 3 päivää, 26€ + postit. Huhheijaa! Taidan alkaa tosissani miettimään jonkin sortin bisnesideaa tämän epäinhimillisen kusetuksen ympärille. Vastaavat tuotteet samoilla määrillä kerää helposti itse Prismasta ja hintaa tulee 6€-8€. Mutta niin kuin ukkini tapasi aina sanoa: ”Se on bisnes mikä kannattaa”!

Miksikö päätin kirjoittaa tästä? Noh, antakaas kun kerron: Minä ymmärrän kehon herättelyt ja muut tämänkaltaisten dieettien turvin. Mutta henkilökohtaisesti väitän, ettei tällä keinoin saan mitään muuta kuin pahan mielen, päänsäryn, vatsakivun ja tuskallisen nälän aikaiseksi. Minä en pysty ymmärtämään niiden hyötyä pitkällä tähtäimellä. En vaan pysty. Palasin nyt vuoden alusta takaisin vanhaan tuttuun ja turvalliseen 1600kcal dieettiin (Ruokaohjeet tässä). Paino ei ehkä putoa sitä vauhtia mitä minä haluaisin, mutta ainakin se tippuu vähän kerrallaan alas päin. Kai se vaan on hyväksyttävä, ettei taikakeinoja ole. Ei vaikka miten minä toivoisin. Hitaasti mutta varmasti on kuitenkin moninverroin parempi kuin nopeasti ja kaikki takaisin viikossa. Toivottavasti muistan tämän myös ensi kerralla, kun keksin jotain yhtä typerää…

Nimim. Never again!

DSC_0105

DSC_0106

Kommentit (6)

Oletko varma, että söit eli tässä tapauksessa joit tarpeeksi? Itse mehustin taannoin pidemmänkin ajan ja nälkä ei päässyt yllättämään. Ateriaa en korvannut pelkästään yhdellä lasillisella, vaan heti kerralla useamman. Kun mehua juo, kannattaa kuitenkin pureskella, vaikkei siinä mitään pureskeltavaa olisikaan. Se aktivoi sylkirauhaset. Myöskin ajan kanssa jup. En tehnyt pelkästään hedelmistä mehua, mutta pistin joukkoon mm. porkkanaa, fenkolia, avocadoa, bataattia, punajuurta jne. Mehustamisessa pitää olla tarkkana, että kalomäärä kuitenkin pysyisi hyvissä lukemissa. Joinain päivinä, jos tuntui että nyt ei onnistu, söin pähkinöitä/kuivattuja hedelmiä. Myös variaatioita mehustamisesta voi koittaa, esim. iltaan asti mehustaa, jolloin illallisella syö oikean ruuan, esim. riisiä kasviksilla.

Mutta niinhän se on, että jokin mikä toimii toisille, ei toimi kaikille.

Oon tänään saanut monenmoisia vinkkejä ja kommentteja tähän asiaan ja voin sanoa suoraan, että ainoa asia minkä tein oikein oli se että join kaiken 😀 Huomaa, ettei pelkällä netin ohjeistuksella pitäisi lähteä tekemään yhtään mitään. Toivon että jos joku lukijoista miettii mehupaastoa, niin selvittää kaiken mahdollisen mitä siihen kuuluu. Kirjastoista löytyy kirjallisuutta ja muuta tukemaan paastoa. Mä mokasin ton paaston tosi monella tapaa ja joudun ehkä kokeilemaan vielä joskus tota oikein tehtynä 🙂

Vasta eilen luin iltapäivälehden nettiversiosta, kuinka smoothiet saattavat yllättäen sisältää saman määrän kaloreita kuin pieni lounas. Kalorimäärän saa nousemaan avokadolla, siemenillä ja pähkinöillä kuin huomaamatta. Samoin runsaasti hedelmiä = reilusti sokeria.
Ongelma muodostuu vielä, jos ”terveellisyydestä nimissä” juoda hulautetaan huomaamatta se toinenkin lasillinen ”kun on niin kevyttä”.

Herätti juttu ainakin minut miettimään vielä tarkemmin, miten kuormani koostan. Vaikka olen kyllä edelleenkin sitä mieltä, että smoothie on mitä parhain aamupalan osa meidän koululaisille. Syövät toki muitakin kasviksia ja hedelmiä päivittäin, mutta aamun aloittavassa juomassa niistä tarpeellisista tulee kuitenkin leijonan osa.

Joo toi on ihan totta. Itseäni ei sinällään tossa häiritse niin paljon kalorit nyt kun en oo millään paastoilla, koska esimerkiksi just avocadon, siemenien ja pähkinöiden kalorit tulee rasvasta mikä on ns. hyvää rasvaa. Banaani lisää tosi paljon kaloreita, kun sit taas mustikat, mansikat ja vadelmat tuo tosi vähän lisää noihin. Itsellä usein just se smooothie on yksi ateria: useimmiten aamiainen, joskus kiireessä lounas, joskus ihan vaan herkuttelua varten välipala. Mä tykkään itse laskea paljonko yhdessä juomassani annoksessa on kaloreita, et pysyn sen päivittäisen 1600kcal kalorimäärän sisällä. Mut Oot ihan oikeassa, et huomaamatta niitä kertyy, jos ei ole tietoa siitä paljonko hedelmät ja muut niitä sisältää. 🙂

Itselle ja niille keiden kanssa nyt on tullut asiasta juteltua, tärkein juttu mehupaastossa on aina ollut se kehon puhdistaminen. Melkein mistä vaan ruoasta kun saa niin valtavat määrät vierasaineita kehoon, että tekee välillä ihan hyvää vaan juoda vettä ja vähän kotimaista alkuperää olevia mehuja.. Esim. eräskin ystäväni kärsi yli puolen vuoden mittaisesta sairastelujaksosta, vaikka syö terveellisesti, liikkuu paljon jne. Muutaman päivän oltuaan vesipaastolla monen kuukauden mittainen matala kuume laski ja sen jälkeen hän oli aivan terve!
Mitä laihdutukseen taas tulee, ruokavalion olisi hyvä olla elämäntapa ja muutoksen lähteä jostain aivan muusta kuin halusta karistaa kiloja. Tärkeintä on kokonaisvaltainen hyvinvointi ja sitä ei saavuteta sattumanvaraisilla dieeteillä.
Tsemppiä, ja onpa muuten aivan ihana blogi sulla!

Kiitos! Joo, ei mehupaasto koskaan saa olla laihdutuskeino, ennemminkin semmoinen kickstart millä puhdistetaan kehoa ja siitä sit ruokaremontin kautta nousuun 🙂 Mehupaastoista on yllättävän vähän tietoa ja aika monien tieto poikeeaa toisistaan paljonkin. Oon tän postauksen myötä saanut paljon uutta infoa koko hommasta ja hyvä niin! Nyt mä viimein ymmärrän koko homman juonen! 🙂 Ehkäpä mä vielä keräilen lisää tietoa ja joskus kokeilen vielä uudemman kerran, ihan vaan puhdistusmielessä! Kiitos sulle <3

Kommentoi juttua: Mehupaasto: Nerokas kusetus?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X