Kehopositiivisuus. Minun mieleni pelastaja, mutta selkeästi monen muun kirosana.

Jenny ja Läskimyytinmurtajat -ryhmä Facebookissa sekä Ylen eri foorumeilla toivat tämän käsitteen julki vuosi pari sitten. Siitä tuli iso juttu ja siihen liittyvät artikkelit ja tapahtumat ovat tasaisin väliajoin pinnalla.

Äsken kun lasten päiväuniaikaan selaisin Facebookia, oli taas käsite julki. Sen toi julki eräs mies, joka ihmetteli miksi tällainen käsite on luotu, missä sairaalloisen lihaville annetaan oikeus lihoa lisää ja ihan vielä luvan kanssa.

”Liikalihavuus tappaa ja ”kehopositiivisuus” on rokotekriittisyyteen verrattavissa oleva vaarallinen ideologia, joka aiheuttaa massiivista vahinkoa kansanterveydelle ja yksilöille. Sairaalloisessa ylipainossa ei ole kyse ulkonäöstä, vaan siitä, että liikalihavuus on ihan oikeasti yksi vakavimmista terveysongelmista koko länsimaisessa yhteiskunnassa. ”Kehopositiivisuus” puolestaan on aate, jossa tämä kuolemaan ja kärsimykseen johtava tauti pyritään normalisoimaan sen sijaan, että läskeydestä pyrittäisiin pääsemään eroon.” – Suora lainaus tekstistä.

Haluan vastata tähän väittämään, että kirjoittaja on ymmärtänyt koko aatteen niin päin persettä kuin se suinkin on mahdollista. Itse lihavana naisena koen tuon käsitteen tyystin eri tavalla.

Minä koen kehopositiivisuuden vapauttavana ja armahtavana. Kehopositiivisuus ei missään nimessä käske lihavan lihottavan itseään sen verukkeella että kunhan rakastat itseäsi, on sama miltä näytät.

Se on totta, että itsensä rakastaminen ja kunnioittaminen pitäisi olla itsestäänselvä oikeus jokaiselle. Se ei silti tässä yhteiskunnassa sitä ole. Vaatteet myydään nollakokoisten mallien kuvilla ja selkeästi yhä enemmän on annettu ulkopuolisille oikeus tulla arvostelemaan toisen ulkonäköä, varsinkin jos siihen liittyy paino. Niin laihojen, kuin lihavienkin.

Mutta minä haluan kertoa nyt mitä kehopositiivisuus ihan oikeasti minun mielestäni tarkoittaa.

Kehopositiivisuus on käsite, missä jokaisella ihmisellä on oikeus oppia rakastamaan ja kunnioittamaan itseään sellaisena kuin on. Kehopositiivisuus on yhtä paljon laihan, kuin lihavankin oikeus. Ja kaikkien siltä väliltä.

Kehopositiivisuus opettaa antamaan itselleen armoa, rauhaa ja rakkautta. Siinä opitaan hyväksymään itsensä juuri sellaisena kun on, ilman vihaa, katkeruutta tai häpeää. Ja se syy, miksi kaltaiseni lihavan ihmisen olisi hyvä oppia tämä, on se, että elämänhallinta lähtee mielestä.

Olen itse pudottanut painoa jo kymmeniä kiloja ja olen silti vasta puolessa välissä. Kehopositiivisuus – aate sai minut luopumaan laihduttamisesta, sillä minä vihaan sitä koko sanaa ja kaikkea mitä se edustaa. Sama aate toi minun elämääni uutta ajateltavaa. Kun opin hyväksymään itseni sellaisena kuin olen, opin myös sen mistä pidän ja mistä en. Opin pukeutumaan eri tavalla, naisellisemmin. Sillä aiemmin luulin että mekot ovat vain laihojen oikeus.

Sen lisäksi, kun mieli alkoi voimaan paremmin, aloin nähdä itseni kauniimpana. Aloin myös voimaan fyysisesti paremmin ja muuttamaan elintapojani terveellisempään suuntaan. Nähkääs, kehopositiivisuus -aate on juuri sitä, että elämänhallinta aloitetaan kokonaan toisesta päästä, mihin on totuttu.

Ennen piti laihduttaa, että pystyi hyväksymään itsensä. Nyt opitaan hyväksymään itsensä ja sitä myötä laittamaan elämää muutenkin kuntoon. Ihminen jonka itsetunto on hyvä ja joka rakastaa itseään, haluaa myös pitää itsestään huolta aivan eri tavalla.

Minä siis lopetin laihduttamisen ja opettelin syömään juuri sitä mitä haluan, mutta niin, ettei paino enää kiirisi ylöspäin. Opin rakastamaan itseäni, opin pukeutumaan niin kuin haluan, enkä niin kuin ”minun kaltaisteni kuuluu”. Opin syömään paremmin ja viisaammin. Opin nauttimaan liikunnasta. Opin antamaan kaiken vaimona ja äitinä. Ja mikä tärkeintä: Opin olemaan minä ja ylpeä siitä.

Kehoposiitiivisuus on sitä, että ensin hoidetaan mieli kuntoon. Opitaan tuntemaan itseä ja rakastamaan ja arvostamaan MINUUTTA juuri sellaisena kuin on. Kun tämä mielen puoli on kunnossa, on täysin eri lähtökohdat lähteä muuttamaan muuta elämää kohti terveellisyyttä.

Terve elämä lähtee terveestä mielestä. Ja juuri siitä kehopositiivisuudessa on kysymys.