Näillä ohjeilla parhaat voileipäkakut – poimi reseptit!

Voileipäkakut ovat kuuluneet suomalaisten juhlapöytiin jo vuosikymmeniä. Niitä on helppo rakastaa, sillä suolaiset palat usein vievät voiton makeista herkuista kahvipöydässä. Voileipäkakkujen monipuolisuus myös kiehtoo. Isolla osalla on käytössään vanhoja reseptejä parinkin sukupolven takaa kun taas toiset etsivät jatkuvasti uutta.

Voileipäkakku on todella monipuolinen ja sen voi valmistaa lukemattomilla eri tavoilla. Toiset pitävät perinteisistä kakuista, mikä kasataan vaaleasta ja tummasta leivästä kerroksittain, kun toiset tekevät kakut hyydykekakkuina. Kakun voi tehdä myös vegaanisesti, gluteenittomasti, viljattomasti tai suosia vaikka viime kevään trendiä lämpimästä voileipäkakusta. Vain taivas on rajana.

Teimme keväällä koulussa kakkubuffetia varten erilaisia suolaisia ja makeita kakkuja ja jaan teille nyt niihin reseptejä. Kakut olivat toinen toistaan herkullisempia ja jokainen oli erilainen ja eri makuinen. Kakkuja tehtiin kaikkiaan kymmeniä kakkubuffetia varten. Lisäksi tekstin lopusta löydät Kotilieden bloggaajien parhaat reseptit!

Näin onnistut voileipäkakun kanssa

  • Käytä aina edellispäiväistä tai vanhempaa leipää, tuore leipä voi olla liian ”höttöistä” eikä välttämättä pysy kasassa. Kaikkein paras leipä on vaakasuunnassa leikattu, mutta myös paahtoleivästä saa tehtyä kakun.
  • Kuivempi leipä myös imee kosteutta eri tavalla. Liian tuore leipä voi litistyä kasaan jolloin kakku muuttaa muotoaan.
  • Leikkaa reunat terävällä sahalaitaisella puukolla vasta seuraavana päivänä täytetystä ja vetäytyneestä kakusta ennen koristelua. Näin saat reunoista kaikkein siistimmät ja koristelukin on helpompaa.
  • Kostuta kakkua vain vedellä käyttäen apuna pullasutia. Jotkut tykkäävät käyttää mehuja tai liha- ja kasvisliemiä, mutta suosittelen käyttämään vain vettä, että täytteiden maut saavat niille kuuluvan kunnian.
  • Jos täyte on löysää, lisää siihen liivatetta. Näin täyte pysyy kakun välissä parhaiten ja saat kakulle korkeutta ja ryhtiä.
  • Laita joka väliin täytettä reilusti, sillä se painuu kasaan ja imeytyy kakkuun. Painele myös leipiä kun kerrostat niitä, että täyte välissä on tasaisesti.
  • Koristele kakku vasta seuraavana päivänä.
  • Koristeluun ja kuorruttamiseen kannattaa käyttää tuorejuustoa, sulatejuustoa tai jotain täytetahnoista. Jos käytät majoneesia, kannattaa majoneesiin lisätä liivatetta valumisen estämiseksi. Majoneesi voi olla yksinään hieman raskas kuorrute, sitä kannattaa jatkaa esimerkiksi kermavaahdolla tai tuorejuustolla.
  • Tiesitkö että kaikkia hapanmaitotuotteita voi vatkata kuohkeammaksi? Jos kakkuun tulee tuorejuustoa/creme fraisea/ smetanaa tms. kannattaa vatkata se ennen muiden aineksien lisäämistä. Kuohkeus siirtyy näin myös kakun väliin ja päälle!
  • Täytä kakku leikkuulaudan ja leivinpaperin päällä. Kun kakku on täytetty, kääri se leivinpaperiin ja nosta leikkuulaudalla jääkaappiin. Kakun päälle kannattaa laittaa jotain painoksi, esimerkiksi toinen leikkuulauta ja vaikka maitopurkki.
  • Kakun voi myös kasata muovikelmulla vuorattuun vuokaan. Näin saat kakun pysymään täydellisesti muodossaan.

Kinkkuvoileipäkakku:

2 pss Paahtoleipää

Täyte 1

300g Voita tai oivariinia vaahdotettuna
400g savukinkkua jauhettuna

  • Sekoitetaan notkeaksi tahnaksi yhteen väliin ja kuorruttamiseen

Täyte 2

200g Savukinkkua silputtuna
1 maustekurkku valutettuna ja silputtuna
persiljasilppua
Dijon Sinappia
1 dl Ranskankermaa tai kermaviiliä

  • Sekoitetaan hyvin ja tarkistetaan maku

Täyte 3 

1 dl Purjon vaaleaa osaa silputtuna, freesattuna ja jäähdytettynä
2 omenaa pieninä kuutioina
100g säilykeherkkusieniä valutettuna ja silputtuna
2 tl sitruunanmehua
suolaa
valkopippuria
persiljasilppua
1 dl Ranskankermaa tai kermaviiliä

  • Sekoitetaan ja tarkistetaan maku

TEE NÄIN:

  • Vuoraa pyöreä kakkuvuoka muovikelmulla ja poista leivistä kuoret.
  • Laita leipäviipaleita vuoan pohjalle vieriviereen ja kostuta.
  • Laita ensimmäiseen väliin täytettä 2.
  • Tee täytteen päälle toinen kerros leivästä kuten yllä ja kostuta.
  • Levitä väliin täytettä 3 ja tee leivistä uusi kerros kuten yllä ja kostuta.
  • Levitä täytettä 1 viimeiseen väliin.
  • Laita täytteen päälle vielä yksi leipäkerros ja kostuta.
  • Painele kakkua hieman että täytteet menee tasaisesti, sitten peitä vuoka kelmulla ja siirrä tekeytymään jääkaappiin yön yli.
  • Koristele seuraavana päivänä.

Lohivoileipäkakku:

Vaaleaa vuokaleipää viipaleina
Mietoa kalalientä tai vettä kostutukseen

TÄYTE 1

400g Voita tai oivariinia
500g Lämminsavulohta

  • Vaahdota voi ja sekoita kala sen joukkoon.

TÄYTE 2

200g Kylmäsavulohta hienonnettuna
100g purjon vaaleaa osaa silputtuna, freesattuna ja jäähdytettynä
tillisilppua
valkopippuria, mustapippuria ja suolaa
1 dl Ranskankermaa, kermaviiliä tai luonnonjogurttia

  • Sekoitetaan ja tarkistetaan maku

TÄYTE 3

200g Sulatettuja ja valutettuja katkarapuja silppuna
150g Ananasta valutettuna ja silputtuna
1 Omena silputtuna
1 dl Majoneesia tai ranskankermaa
Tillisilppua
Sitruunapippuria

  • Sekoitetaan ja tarkistetaan maku

Valmista kuten kinkkuvoileipäkakku

Porovoileipäkakku (n. 12 annosta)

15 isoa viipaletta täysjyväpaahtoleipää

Porotäyte

100 g Pororouhetta
1 pieni punasipuli
3 rkl tuoretta persiljaa
100 g piparjuurituorejuustoa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
120 g smetanaa
2 rkl majoneesia

mustapippuria

Kurkkutäyte

1/3 kurkku
4 rkl hienonnettua ruohosipulia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g ranskankermaa
1/4 tl suolaa

Kuorrutus

200 g tuorejuustoa
150 g ranskankermaa

  • Valmista porotäyte. Hienonna punasipuli ja persilja. Notkista tuorejuustot smetanalla ja majoneesilla ja vatkaa kuohkeaksi.
  • Lisää pororouhe, punasipuli ja persilja. Mausta rouhitulla mustapippurilla.
  • Valmista kurkkutäyte. Halkaise kurkku ja kaavi siemenet pois ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  • Hienonna ruohosipuli. Vatkaa tuorejuusto ja ranskankerma kuohkeaksi ja lisää kurkku ja ruohosipuli. Mausta suolalla.
  • Levitä kolme viipaletta leipää vierekkäin leikkuulaudalle tuorekelmun päälle. Leikkaa kakun sisään jäävät reunat pois, mutta jätä leivän ulkoreunat paikalleen.
  • Sivele viipaleet vedellä pullasutia apuna käyttäen.
  • Levitä puolet porotäytteestä leiville. Lado seuraava leipäkerros, kostuta ja levitä puolet kurkkutäytteestä. Toista kunnes kakku on kokonaan täytetty, peitä viimeinen täytekerros leivillä.
  • Kiedo kakku tiiviisti tuorekelmuun. Aseta leikkuulauta painoksi ja anna tekeytyä kaapissa yön yli.
  • Leikkaa reunat siististi sahalaitaisella puukolla ja levitä päälle tuorejuusto-ranskankerma-kuorrute.
  • Koristele!

Parhaat voileipäkakut

Linkkaan tähän alle kaikkien aikojen parhaat voileipäkakut! Jokainen resepti on toinen toistaan herkullisempi ja takaan että vieraat kiittävät!

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Näillä ohjeilla parhaat voileipäkakut – poimi reseptit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X