Ohjeet kuksan valmistukseen ja tarina rakkaudesta kahviin!

Kuksa saatu RauhasiLuonto -blogin Elias Pesolalta

Tämä yhteistyö on yksi hauskimmista mitä olen tehnyt. Heitin RauhasiLuonto -blogin Eliakselle keväällä haasteen valmistaa minulle 4 dl vetävä kuksa. Rakastan aamukahviani eniten maailmassa, ja voin myöntää senkin, että joskus iltaisin nukkumaan mennessä saatan jo haaveilla seuraavan aamun kahvihetkestä… Etenkin jos tiedän sen olevan kiireetön hetki jossa minä ja kahvi kohtaamme yhdessä alkavan päivän.

En kuitenkaan siinä mielessä ole kahvifriikki, että litkisin ihania latteja pitkin päivää. Juon kahvini aina aamulla ennen kotoa poistumista, ja tuskin koskaan nautin kahvia kotini ulkopuolella. Kouluaikoihin kävin aamulla ennen seitsemää välillä kahvilla ystäväni kanssa, mutta viimeisen vuoden ajan olen nauttinut kahvini vain ja ainoastaan kotona tai paikassa mistä herään.

Minä rakastan maitokahvia mikä juodaan mahdollisimman isosta kupista. Kotona minulla on 4-8 dl kuppeja ja olen jopa raahannut vastaavia mummolaankin, että kahvini on juuri sellaista kuin tahdon sen olevan. Tiedän ettei tämä ehkä kuulosta kovinkaan normaalilta, mutta aamun ensimmäinen tunti määrää koko päivän fiiliksen. Jos jokin menee pieleen aamulla, on koko päivä pilalla.

Käytän kahvissani paljon maitoa, ja maidon suhde on vaikea saada oikeanlaiseksi pieneen kuppiin, sillä se jäähtyy liikaa. Aamukahvistani 2/3 on kahvia ja 1/3 maitoa. Iso kuppi ja iso määrä kahvia takaa sen, että kahvi on oikean lämpöistä juotavaksi.

Aamukahvi luonnon keskellä

Kesiimme kuluu oleellisesti myös luonto. Tänäkin kesänä maalla mummolassa tai mökillä on ollut ihana nauttia aamukahvia kuunnellen vain luonnon ääniä. Linnunlaulua, laineiden liplatusta ja tuulen kohinaa tai sateen ropinaa. Mikään ei kruunaa tuota kokemusta, kuin suolainen maitokahvi kuksasta.

Varsinkin mökillä kun keittää kahvit pressopannulla. Ensin sytytetään tuli ja keitetään vesi. Kahviksi valitaan ihanaa tummapaahtoista, voimakasta kahvia ja se nautitaan kuksasta järvenrannalla, en oikein keksi miten kahvinautintoa voisi enää upgradeta millään tavalla. Se on omanlaatuisensa ”nirvana”.

Sovimme Eliaksen kanssa, että minä saan kuksan ja Elias tekee kuksan valmistuksesta ohjeet. Eliaksella on ihanat ohjeet blogissaan missä kuksan valmistaminen ja kaikki mitä siihen liittyy on kerrottu tarkasti. Haaveilen nyt siis itsekin että saan sellaisen välineen, millä voisin itse kokeilla kuksan tekoa.

Tällä kuksalla on minulle mittaamaton tunnearvo. Elias on valmistanut sen käsin, ja pohdimme yhdessä mitä kuksassa voisi lukea. Sen lisäksi, että siihen kolvattiin nimeni, on kylkeen kolvattu voimalause, mikä tarkoittaa ”aamuisin ennen kahvia olen tyhjä taulu”. Tai no suunnilleen noin se suomentuu.

Suolakäsittelystä johtuen, ensimmäiset kahvit olivat suolaiset, mutta saatoin rakastua siihen suolaisuuteen kahvissa. En ole ikinä juonut niin hyvää kahvia, kuin mitä tuo combo mökillä oli. Aurinkoinen aamupäivä, kaunis maisema, tulella keitetty vesi, pressopannu ja suolainen kuksasta nautittu maitokahvi. Luulen että tuota lähemmäs täydellistä olotilaa ei pääse.

”Kuksa voi olla vaikka muovikuppi kunhan siinä on paljon tunnetta mukana” – Elias Pesola

Mikä tekee sinun aamustasi täydellisen?

Ohjeet kuksan valmistukseen löytyy tästä linkistä.

Kommentit

Kommentoi juttua: Ohjeet kuksan valmistukseen ja tarina rakkaudesta kahviin!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X