Ötökkäruoka-trendi: Sirkka-quesadillat + sirkkapestopasta (ARVONTA!!!)

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö yrityksen ChefBug Oy Ltd a.k.a Herkkuhyönteiset.fi

Ötökkäruoka alkaa näkymään meidän eurooppalaistenkin keittiöissä koko ajan enemmän. Sinällään olemme vähän takapajula, että esimerkiksi Aasian maissa ja Etelä-Amerikassa sirkkoja ja muita ötököitä on käytetty ravinnoksi jo vuosisatojakin.

Meillä sirkat ovat alkaneet tupsahdella esiin vasta viime vuosien saatossa – koko ajan enemmän. Nyt myös minä olen päässyt nousemaan tämän kuuman trendin aallonharjalle ja sain kunnian kokeilla Herkkuhyönteisten eli ChefBugin Aijan opastuksella paahdettuja kotisirkkoja ja jauhomatoja ruoanlaitossa.

Paketti saapui postilaatikkoon. Tiesin mitä siinä on ja vähän varoen avasin laatikon. Kun kaadoin pussista kouraani paahdettuja jauhopukintoukkia, ensimmäinen ajatukseni oli lähinnä pelko. Ihanko oikeasti minä syön ötököitä? Jauhopukintoukkia ja sirkkoja? Ne todella näyttivät madoille ja sirkoille, enkä voinut uskoakaan että laittaisin niitä suuhuni. Suljin kuitenkin silmäni ja maistoin. Maku olikin erinomaisen hyvä. Ne ovat rapeita ja maku muistuttaa pehmeästi pähkinäistä.

Onko tässä mitään järkeä?

Miksi sitten lähdin mukaan tekemään ruokaa ötököistä, jos niiden syöminen ei ollutkaan alunperin niin helppo edes ajatustasolla? Siksi, että tällä hetkellä olen huolissani tämän maapallomme tilanteesta. Merissämme lilluu Afrikan kokoisia muovijätelauttoja, päivittäin maailmassa tulee enemmän ruokahävikkiä, kuin mitä ihmiset syövät ja tärkeimpänä se, että väestön kasvaessa tällä vauhdilla, tulemme pian tilanteeseen, jolloin ympäristömme ei enää kestä tehotuotetun lihan kasvattamista.

Sirkkojen käyttäminen ravintona on viisasta. Syötävät ötökät tarjoavat loistavan vaihtoehdon, jossa yhdistyvät erinomainen maku, ekologisuus, ravintoarvot, pieni tilantarve ja valtava lisääntymistahti. Sirkoissa on 100 grammassa peräti 55 g proteiinia ja 34 g hyviä rasvoja. Broilerissa sen sijaan on 17,5 g proteiinia ja 11,8 g rasvaa. Sirkat ja jauhopukintoukat ovat siis melkein superfoodia, sillä jälkimmäisissäkin on proteiinia 44%.

Maailmassa on tällä hetkellä tutkitusti löydetty yli 2000 eri hyönteislajia jotka kelpaavat ihmisille ravinnoksi. Suurin lajiryhmä noista kaikista on kovakuoriaiset. Suurin haaste hyönteismarkkinoilla kuitenkin on tällä hetkellä kuluttajien hyväksyntä. Eli meidän tavallisten ihmisten uskallus lähteä kokeilemaan ötököitä ravintona.

Eläinproteiinin tuottaminen nykykeinoin kuluttaa valtavia määriä luonnonvaroja ja sillä on kauaskantoiset ja maailmanlaajuiset seuraukset. Myös me suomalaiset tulemme saamaan osuutemme siitä.

Pelkästään Väli-Amerikassa 40% metsien hakkuista tapahtuu karjatalouden takia ja Kaliforniassa yhden naudanlihakilon tuottaminen kuluttaa 20 000 litraa vettä. Se on todella paljon resurssien kuluttamista, kun vähemmälläkin voisimme päästä. Kotimaisen ravinnon turvin emme välttämättä tarvitsisi muualla tuotettuja proteiininlähteitä samassa mittakaavassa kuin tällä hetkellä.

Miksi siis emme kääntäisi katsettamme syötäviin hyönteisiin, joiden tuotanto vaatii huomattavasti vähemmän vettä, rehua ja tilaa kuin naudan-, possun- ja kananlihan tuotanto? Ei meidän lihoista tietenkään tarvitse kokonaan luopua, mutta voimme korvata muutaman päivän viikossa kasvisruoalla tai ötökkäproteiinilla. Jos kaikki tekisi samoin, tekisimme valtavan muutoksen maapallon hyvinvoinnin kannalta. Sekä myös oman hyvinvointimme.

Mihin ruokiin kotisirkat ja jauhopukintoukat sopivat?

Kysyisin ennemmin mihin ei? Näitä ChefBugin kotisirkkoja ja jauhopukintoukkia voi käyttää mihin vain. Voit laittaa niitä leipätaikinaan, tehdä granolaa, sujauttaa smoothien joukkoon tai pannariin. Voit käyttää niitä kokonaisena, rouhittuna tai jauheena. Voit friteerata niitä, maustaa vähän ja napsia sellaisenaan. Voit laittaa niitä minkä tahansa lämpimän ruoan joukkoon. Vain taivas on rajana, sillä ne sopivat kaikkeen.

Tein muutamia erilaisia versioita näistä ötököistä, ja jaan teille omat lempiohjeeni. Lisää innovatiivisia ja helppoja reseptejä löydät Herkkuhyönteisen verkkosivulta löytyvästä reseptipankista.

Sirkkapestopasta (4 annosta)

1 dl Herkkuhyönteisen Herkkusirkkoja
1 ruukku Basilikaa
0,5-1 dl Hyvää oliiviöljyä
1 tl Sitruunanmehua
1 tl Suolaa
1 dl Parmesanjuustoa raasteena

4 annosta spaghettia tai muuta pastaa

 • Keitä pasta suolavedessä.
 • Surauta sirkat jauhoksi yrttileikkurilla tai blenderillä.
 • Lisää joukkoon basilika, 0,5 dl öljyä, sitruunanmehu, suola ja parmesan ja aja sileäksi. Jos pesto tuntuu liian paksulta, lisää oliiviöljyä vielä 0,5 dl.
 • Sekoita sirkkapesto kuuman pastan joukkoon ja sekoittele hetki.
 • Tarjoile parmesanin ja basilikan lehtien kanssa.

Quesadillat Chili con Sirkalla (2 annosta)

4 Tortillalettua
3 dl Valmista Chili con Sirkkaa (reseptilinkki)
2 dl Cheddar -raastetta
½ pussia Burrito-mausteseosta
2 rkl Herkkusirkkajauhetta

 • Kuumenna reseptin mukaan valmistettu Chili con Sirkka kattilassa. Lisää joukkoon ½ dl vettä, burritomaustetta ja herkkusirkkajauhetta.
 • Kuumenna paistinpannu.
 • Levitä kahden tortillaletun päälle ensin cheddar -raastetta ja sen päälle Chili con Sirkkaa.
 • Levitä uusi kerros cheddar -raastetta ja laita kummankin letun päälle tortillat kansiksi ja painele että täyte levittyy tasaisesti.
 • Laita paistinpannulle öljyä ja paista quesadillat niin, että tortillasta tulee rapea.
 • Leikkaa kypsät quesadillat neljään osaan.
 • Tarjoile esimerkiksi creme fraisen, sitruunan ja kuumennettujen valkopapujen kanssa!

Ja sitten arvontaan!

Herkkuhyönteiset ja Frutti di Mutsi -blogi arpoo yhden hyönteisherkkutuotepaketin.

Tuotepaketti sisältää 3 erilaista ötökkätuotetta Herkkuhyönteisen valikoimasta!
Tämä on helppo ja kivuton tapa lähteä kokeilemaan ötökkäruokaa, mutta varoitan että saatat jäädä koukkuun 😉
Tuotepaketin arvo on 35 € posteineen.
Kommentoi alle sähköpostiosoitteesi ja olet mukana!
HUOM!
Kommentit eivät missään vaiheessa tule näkyviin tietosuojan takia, olet silti mukana arvonnassa!

Arvonta päättyy 28.10.2018 ja voittajaan ollaan yhteydessä sähköpostilla.

Jos voittaja ei vastaa 3 vuorokauden kuluessa, arvotaan paketti uudelleen.
Sähköpostiosoitteita tai muita tietoja ei käytetä markkinointiin tai luovuteta kolmasille osapuolille.
Tarkoitus on ainoastaan saada voittaja kiinni!

ONNEA ARVONTAAN!

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Ötökkäruoka-trendi: Sirkka-quesadillat + sirkkapestopasta (ARVONTA!!!)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X