Paellaa, Tapaksia ja yhteistä aikaa!

Minun rakas, ihana aviomieheni täytti vuosia ja halusin kerrankin yllättää hänet totaalisesti. Olen maailman surkein yllättäjä, koska suuni on niin suuri ja möläytän kaikki yllätykset sitä mukaa kun niitä keksin. AINA, siis ihan aina kun keksin jotain ja pääsen suunnittelu-asteelle, sanaoksennus tulee ja kerron kaikki viimeistä yksityiskohtaa myöden. Tämän vuoden aikana olen joutunut harjoittelemaan itsekuria monen asian suhteen ja ehkä se on ollut avuksi, sillä tällä kertaa yllätys todella onnistui. Kun puolisoni saapui töistä kotiin, kotona odotti itse tehty paella, jonka reseptin olen saanut asuessani Espanjassa villeinä nuoruusvuosinani. Kun ilta sitten saapui, laitoin mieheni nukuttamaan lapset ja kielsin olohuoneeseen ja keittiöön tulon, kunnes toisin määrätään. Puolisollani ei ollut mitään käryä mitä tuleman piti. Kerrankin. Olohuoneen pöydälle kasailin tapas-iltapalan ja leffa odotti vain playn painamista, kun lupa paikalle saapumiseen viimein irtosi. Paella on meidän perheessä suurta herkkua, mutta sitä ei silti kovin usein meillä syödä. Paellan teko vaatii suhteellisen paljon aikaa ja vaivaa, ja siksi nopeammat ruoat usein vievät voiton, niin hyvää kun se onkin. Idea paellan teosta syntyi jo edellisellä viikolla ja sitä ehdin todella suunnitellakin. Paella reseptejä on varmasti niin monta kuin on tekijääkin, mutta tämän olen todennut ilmiömäiseksi. Artisokan sydämet ovat ainoat, mitkä omassa paellassani loistaa poissaolollaan, mutta se johtuu täysin siitä, että niiden hinta on usein järkyttävä. Laitan ne kuitenkin reseptiin, koska ne siihen kuuluu, mutta tosiaan ne voi jättää pois.

Tapas-iltapala taas syntyi siinä vaiheessa kun huomasin että Lidlissä oli Espanja-viikot meneillään. Siinä me sitten naposteltiin iltapalaa ja katseltiin leffaa kahdestaan. Vain minä ja hän. Vain me. Ihana ilta kertakaikkiaan.

DSC_0019

 

DSC_0021

Coca-cola on joka maan perinnejuoma ja maistuu huomattavasti paremmalle viinilasista 😉

PAELLA MIXTA

5 dl Keittämätöntä riisiä
450 g Broileria (itse käytin fileesuikaleita)
125 g Katkarapuja (itse käytin pakastettuja)
250g Simpukoita (Käytin Rainbown säilyke-simpukoita)
1 Vihreä paprika
1 Keltainen paprika
4 Pientä salottisipulia
3 Kaltattua tomaattia (eli kuorittua)
(2 kpl Artisokan sydämiä – Näitä en itse ole käyttänyt)
50 g Herneitä (Pakaste)
50 g Maissia (Pakaste)

1,5 l Kanalientä (= 1,5 litra vettä + 5 kanaliemikuutiota)

MAUSTETAHNA
Mausteseos tehdään morttelissa, jos sinulla ei ole morttelia, pilko kaikki mausteet niin pieniksi kuin saat ja sekoita hyvin yhteen. Maustemyllyllä saa hyvää jälkeä aikaiseksi.

2 Valkosipulinkynttä murskattuna
6 Hyppysellistä Sahramia (Tästä paella saa värinsä)
1 tl Paprikajauhetta
1-2 Chiliä pienen pieninä palasina (Itse käytin yhden punaisen ja yhden tuoreen jalapenon)
1 rkl Oliiviöljyä
1 tl Suolaa
Tuoretta persiljaa

DSC_0006

Maustetahnan tulisi olla nimensä mukaisesti tahnaa, mutta sitä saa kyllä aika kauan jauhaa että sen sellaiseksi saa. Persilja unohtui kauppaan, joten tässä kuvassa ei sitä siksi näy.

Valmista ensimmäisenä maustetahna. Pilko kaikki pilkottava niin pieneksi kuin saat ja hiero mausteet + oliiviöljy mahdollisimman sileäksi tahnaksi morttelilla.

DSC_0013

Tässä näkyy minkä verran nestettä tulisi lisätä alkuun. Vähän tuo on hakuammuntaa, mutta liikaa on parempi kuin liian vähän.

Keitä vesi ja lisää kanaliemikuutiot. Kun vesi kiehuu, lisää riisi. Paista kanat kypsiksi ja lisää pannulle paprikat ja sipulit (sekä artisokan sydämet) isohkoina kuutioina. Pilko kaltatut tomaatit pieniksi kuutioiksi ja heitä pannulle. Jos kana ja kasvikset meinaavat ottaa pannuun kiinni, lisää desin verran kanalientä. Jätä riisit hieman raa’aksi ja kaada niiden liemi erilliseen kulhoon. Lisää maustetahna kanojen ja kasvisten joukkoon ja anna kypsyä hetki. Lisää riisit. Kaada lientä niin paljon joukkoon että liemen raja jää vain hitusen riisien ja muiden alapuolelle (kuten kuvassa).

DSC_0012

Tilanne ennen riisin lisäämistä.

Anna paellan kiehua niin kauan, että liemi alkaa haihtua (15-20min) ja lisää katkaravut, simpukat, maissi ja herneet. Kypsennä vielä 7min.
Tarjoile esimerkiksi tuoreen patongin kanssa. Koristele vielä katkaravuilla ja sitruunan lohkoilla. Sitruuna antaa valmiille ruoalle kivan lisän, älä kuitenkaan purista mehua koko ruokaan, vaan anna jokaisen itse päättää haluaako annokseensa sitruunaa.

DSC_0004

Kasviskuutiot saa olla reiluja. Itse unohdin kaltata tomaatit, joten paella oli täynnä niitä tomaatin kuoren kappaleita. Makuun se ei vaikuta eikä syöntimukavuuteen, ainoastaan esteettisyyteen.

DSC_0010

Jos näitä on sinulla tuoreena, niin aina parempi.

 

TAPAKSET:

Meidän tapas-iltapalalta löytyi näitä:

  • Valkosipulileipiä (Leikkaa vehnäpatonki palasiksi, voitele margariinilla/oliiviöljyllä ja hiero pintaan valkosipulia. Paista 200 C kunnes pinta on kullan ruskea.
  • Manteleita
  • Ilmakuivattua salamia paloina
  • Cantaloupe- ja hunajamelonia paloina, ilmakuivattua kinkkua
  • Vihreitä oliiveja
  • Salaattijuustokuutioita
  • Viinirypäleitä ja tuoreita mansikoita
  • Churroja ja suklaakastiketta (Lidlin pakastealtaasta)
  • Paahtovanukasta (Myöskin Lidlistä)
  • Espanjalaista San Miguel -olutta
DSC_0026

”Kevyt” iltapala kokonaisuudessaan.

DSC_0029

Haittaako se jos yksi elementti on kreikasta?

DSC_0030

Kesän viimeiset tuoreet mansikat.

DSC_0031

Cantaloupe- ja hunajamelonia sekä ilmakuivattua kinkkua. Taustalla näkyy myös ilmakuivattu salami.

DSC_0037

Minulla ei ollut mahdollista friteerata Churroja, joten ne ottivat vähän liikaa väriä. Suklaakastike pelasti paljon, mutta ulkonäöllisesti tämä ei ihan ollut sitä mitä hain. Nautintoon se ei onneksi vaikuttanut.

Kommentit (2)

Ihanan näköinen tuo tapas-iltapala! Ihan loistava yllätys ja onnistunee vähän heikommaltakin kokilta 🙂

No siinäpä se 🙂 Maailman helpoin yllätys 🙂

Kommentoi juttua: Paellaa, Tapaksia ja yhteistä aikaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X