Perinteinen hernerokka eli hernekeitto

Joulusta jäi palanen savukinkkua joka hyödynnettiin osittain näihin väliviikon herkkuihin. Päätin kuitenkin kirjoittaa vielä erikseen hernekeitosta, sillä sitä on syöty useampia kertoja nyt joulun jälkeen. Kaikkihan me tunnemme hernerokan kaasua tuovat vaikutukset, mutta jos koko perhe haisee yhtäaikaa, niin mitäpä noista, pääasia että ruoka maistuu. 😀

Hernekeiton valmistamisen minä miellän helpoksi. Vaikka siinä hommassa menee toista kellonympärystä, on se kaiken sen ”vaivan” arvoista. En tosin tiedä onko ”vaiva” oikea sana. Herneet likoavat yön yli omassa rauhassaan eikä keittämisenkään aikana tarvitse montaa kertaa hämmentää.

Ja kaiken kukkuraksi laskiainen lähestyy jo kovaa vauhtia, ja mitäpä sitä muutenkaan kylminä pakkaspäivinä nauttisi mieluummin kuin kuumaa hernerokkaa.

Oma reseptini on melko perinteinen. Kinkun tilalle voi laittaa myös jauhelihaa, mikä ainakin meillä uppoaa lapsiin paremmin. Jos tekee tupla-annoksen, voi puolet pakastaa, niin seuraavan kerran kun himo iskee, on pakkasessa tätä herkkua odottamassa!

Hernerokka, n. 3 litraa

  • 500 g Kuivia herneitä
  • 400 g Palvikinkkua tai jauhelihaa
  • Iso sipuli
  • 2 Valkosipulin kynttä
  • Mausteet: 2 Lihaliemikuutiota,  2 tl Meiramia, 3 rkl Dijon sinappia

TEE NÄIN:

  1. Liota herneitä yön yli. Huuhtele ne ja laita kattilaan liemikuutioiden kanssa. Keitä reilun tunnin ajan miedolla lämmöllä. Lisää vettä aina tarvittaessa.
  2. Pilko kinkku pieniksi kuutioiksi. Jos käytät jauhelihaa, paista se kypsäksi.
  3. Raasta sipuli ja valkosipuli.
  4. Kun herneet ovat kiehuneet yli tunnin, lisää kinkku ja sipulit kattilaan. Anna kiehua puolisen tuntia.
  5. Lisää joukkoon mausteet ja maista maut. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.

Kommentit (1)

Kovin on epäterveellinen!

Kommentoi juttua: Perinteinen hernerokka eli hernekeitto

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X