Pesetkö kädet oikein ja kunnolla?

Käsienpesun pitäisi olla itsestään selvää aina, mutta erityisesti nyt kun flunssat ja influenssat jyllää. Näiden lisäksi tällä hetkellä on paljon liikenteessä norovirusta, emmekä voi sulkea silmiämme koko maailmaa ravistelevalta koronavirukseltakaan.

Itse koronaan en ota kantaa, mutta käsienpesuun kylläkin. Käsien oikeaoppinen peseminen auttaa ehkäisemään tautien leviämistä kaikkein parhaiten. Käsidesi lisäksi kulkemaan rinnalle on paras tapa pysyä terveenä ja estää epidemioiden syntyä. Olen kiinnittänyt julkisilla paikoilla huomiota siihen, että kovinkaan moni ei pese käsiään sitä vaadittua kahtakymmentä sekuntia, mikä tarvitaan siihen että kädet tulevat oikeasti puhtaiksi.

Olen opettanut omille lapsilleni käsien oikeaoppista pesua. Ensin yritin neuvoa laskemaan kahteenkymmeneen kun käsiään pesevät, mutta laiskuuksissaan piiperöni vetivät viiden sekunnin pikakäsipesut ja laskivat kahteenkymmeneen supernopeasti. Sitten keksin että aina kun pesee kädet, pitää laulaa jonkun laulun kertosäkeistö. Kun laulu on loppu, kädet ovat puhtaat.

Lapset siis laulavat paljon nykyään vessassa. Viime aikoina sieltä on kuulunut Arttu Wiskarin Suomenmuotoisen pilven alla, Lauri Tähkää jonkun verran ja lisäksi liuta joululauluja. Itse en pääse eroon Erika Vikmanin Cicciolinasta, joten lauleskelen sitä korvamatoa mielessäni.

Mutta takaisin itse asiaan. Kun peset kädet aina kun käyt vessassa, aina kun tulet kotiin, aina kun olet aloittamassa ruoan valmistusta tai syömistä ja aina muutenkin tarpeen tullen, sekä käytät lisäksi käsidesiä, uskon että torppaat ison määrän pöpöjä viemäriin ja säästyt monelta turhalta taudilta. Miksi sairastaa turhaan, kun aivan pienellä vaivalla voi olla sairastamatta? Pestään siis käsiä huolella ja pysytään terveinä!

Tässä vielä THL:n ohjeet käsien pesuun sekä oikeaoppiseen yskimiseen!

Kommentit

Kommentoi juttua: Pesetkö kädet oikein ja kunnolla?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X