Kun olet koko elämäsi elänyt tiettyjen ”säännösten” mukaan. Vanhempasi ovat ohjanneet sinua, tuoneet ruoan nenäsi eteen ja olet oppinut että se on yksi ja ainoa tapa toimia. Ja sitten menet naimisiin. Huomaat avioliiton tuovan uusia tapoja. Uusia tyylejä ja uusia makuyhdistelmiä. Et ole varma niiden toimivuudesta, mutta rakkauden nimeen olet valmis kokeilemaan kaikkea.

Niin kävi minulle ja kyseessä oli niinkin hämmentävät ruoat kuin perunarieska sekä pinaattiletut. Minun vanhassa maailmassani perunarieskojen kaverina on toiminut vain munavoi ja joskus juusto. Pinaattiletut sen sijaan on syöty keitettyjen perunoiden, valkokastikkeen sekä puolukkahillon kera.

Puolisoni maailmassa molempien täytteenä on italiansalaatti tai perunasalaatti ja TONNIKALA. Suoraan purkista. Vedessä säilytettynä. Ihan oikeasti sellaisenaan. Siihen ei lisätä suolaa eikä pippuria, makua antaa vain ja ainostaan se Saarioisten äitien rakkaudella valmistama salaatti. Ja tiedättekö mitä, epäilyksistä huolimatta minä rakastuin. Niin oudolta kuin tuo makumaailma kuulostaakin, se on silti uskomattoman herkullinen yhdistelmä.

Jokainen pala sulaa suuhun. Ei sen nyt ole sama kuin kanttarellijauhelihakastike uunissa paahdettujen lettujen välissä, mutta ei me siitä kauaksi poiketa.

Ja tuo sama täytesekamelska todellakin kruunaa myös ne perunarieskat. Tonnikala ja perunasalaatti maistuu uskomattoman hyvältä niiden kanssa. Ja vaivannäköä ei tarvita, paitsi jos teet itse ne rieskat.

Huomasin myös jokin aika sitten mielenkiintoisen keskustelun eräässä Facebook -ryhmässä. Siellä ihmisillä oli tähän pinaattilettuasiaan hyvinkin monta kantaa. En voi uskoa että elin kolmekymmentä vuotta kuvitellen että jotkut itsestäänselvyydet koskien ruokamaailmaa ei olekaan kaikille samoja. Jotkut söi pinaattilettunsa kuten minä, toiset kuten puolisoni. Ja sitten löytyi päälle vielä iso kasa kokonaan uusia makuyhdistelmiä – joista kaikkea en aio ikinä kokeilla. Kuten vadelma- tai mansikkahillo ja jäätelö.

Pakko jakaa tämä ihana pinaattilettujen resepti teillekin! Minkä kanssa sinä syöt pinaattiletut? Oletko kokeillut muun maan twistejä vai syönyt aina lettusi samalla tavalla?

VINKKI: Ajamalla pinaatin sileäksi sauvasekoittimella saat pinaatin tasaisesti kaikkialle taikinaan.

PINAATTILETTUJEN RESEPTI ( n. 10 isoa lettua)

5 dl Vichyä
5 dl Maitoa (tavallista tai vaikka kauramaitoa)
5 dl Jauhoja (Vehnäjauhoja tai lettujauhoja)
3 kananmunaa
1 tl Suolaa
200g tuoretta pinaattia

      • Hakkaa kananmunien rakenne rikki kulhossa ja sekoita nesteet, jauhot ja suola joukkoon.
      • Anna turvota ainakin vartti, mielellään 30 min.
      • Laita pinaatit kattilaan ja sekoittele kunnes ne ovat tiivistyneet pieneksi. Surauta vielä sauvasekoittimella pehmeäksi ja tasaiseksi. Lisää pinaattisose lettutaikinaan ja ala paistamaan.
      • Tarkista taikinan paksuus että se on sopivaa paistettavaksi. Voit lisätä jauhoja tai nestettä tarvittaessa.
      • Täytä haluamillasi täytteillä.

PS. Seuraathan minua jo Somessa? Facebook -yhteisöön pääset tästä linkistä ja Instagram -tilini löytyy tästä linkistä.

VINKKI: Sulattamalla voita paistorasvaksi, saat juuri sopivan määrän voita paistoon kun käytät pullasutia. Näin lettuihin ei mene liikaa rasvaa.