PULLAPUKKI

Pullaa, pullaa, pullaa! Mitä olisi joulu ilman pullaa? Pinterestistä löysin Joulupukki pullasta kuvan ja kokeilevassa keittiössäni sitten valmistin elämäni ensimmäisen pullapukin. Voisin kuvitella miten paljon hyvää mieltä tämä pulla voi tuoda, kun kylään mennessä viekin tämmöisen lämpimäisen tuliaiseksi. Tai anopille kahvipöytään, tai vaikka työmaalle jouluviemiseksi. Tai mummun ja ukin kahvipöydän herkuksi! Tai sitten vaan lasten kanssa nautinnolliseksi välipalaksi, you name it!

TARVITSET:

 

 

2,5dl Lämmintä vettä (42 C)

 

11g Kuivahiivaa (1 pussi)

0,5dl Sokeria

1tl Suolaa

1tl Kardemummaa

7dl Vehnäjauhoja

1 Kananmuna

75g Voita

Pienenpieni määrä piparkakkutaikinaa TAI kaksi rusinaa.

VOITELUUN:

 

2 Kananmunaa

Punaista elintarvikeväriä

Jaa jauhot kahteen osaan. Sekoita toiseen osaan kuivahiiva ja lämmin vesi. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita hyvin ja lisää loput jauhot sekä voi. Vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhosta. Nostata taikina kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa (n. 30-40min).

Jaa taikina kahteen osaan. Nappaa toisesta taikina pallosta kaksi suunnilleen lihapullan kokoista palaa ja pyörittele palloiksi. Näistä tulee pukin nenä ja tonttulakin tupsu. Sitten kaulitse toisesta taikinasta kuvan mukainen levy ja nosta se pellille leivinpaperin päälle odottamaan.

Sen jälkeen ota toinen taikinapallo käsittelyyn. Ota siitä nyrkin kokoinen pallo ja muotoile se pitkulaksi, tonttulakin reunaa varten. Sitten vielä pieni pallo erilleen, mistä saadaan nenän alle viikset.

Kaulitse nyt loppu taikina n. 1,5cm paksuiseksi levyksi ja leikkaa saksilla kuvan osoittamalla tavalla viillot n. 2cm päähän yläreunasta. Nosta tämä levy lastaa apuna käyttäen pellillä olevan taikina levyn päälle. Tässä vaiheessa kannattaa muotoilla parta. Pyöritä jokaista ”partatupsua” muutaman kierroksen verran, että parta muuttuu kuohkeammaksi ja saa hauskan partamaisen muodon.

Kun tämä on tehty, ota viiksiksi tarkoitettu levy ja leikkaa kumpaankin reunaan muutama viilto ja nosta viikset sitten parran päälle paikalleen. Pyöritä viiksien suikaleita samalla tavalla. Käännä tonttulakin yläosa kaksinkerroin, kuten alimmassa kuvassa on, näin pullaan saadaan vähän eloa!
 
Sitten aseta tonttulakin alareunaan tarkoitettu kappale paikalleen.

 

 


 
Riko voiteluun tarkoitetut kananmunat eri kuppeihin ja riko niiden rakenne haarukalla. Laita toisen kananmunan sekaan punaista elintarvikeväriä. Voitele tonttulakin tupsu ja nenä ENNEN kuin asetat ne paikalleen, huomaa että nenä on punainen ja tupsu ei. Voitele pukin naama ja parta ensin. Sitten punaisella tonttulakki. Sitten nenä ja tupsu paikalleen. Jos käytät piparkakkutaikinaa, leikkaa tässä vaiheessa pienellä tähtimuotilla kaksi palaa silmiksi. Jos käytät rusinoita silmiin, lisää ne.

Sitten uuniin paistumaan. 200 C ja noin 15-20 minuuttia.

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: PULLAPUKKI

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X