Pure porkkanaa, vegaani!

Olen törmännyt sosiaalisessa mediassa viime aikoina erääseen mieltäni hyvinkin voimakkaasti ihmetyttävään piirteeseen. Vegaanien ruokaan. Vegaani henkilö ei siis käytä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta. Vegaanin ruokalistalla ei ole munia, maitoa eikä edes hunajaa. Vegaanin kengät ja laukut eivät ole nahkaa ja vegaani kunnioittaa eri tavalla luontoa, kuin me sekaanit.

Tykkään itsekin silloin tällöin tehdä itselleni ja perheelleni ruokia, joissa ei ole mitään eläinperäistä. Se on mukavaa vaihtelua perinteisiin ruokiin ja lisäksi se tuo paljolti monipuolisuutta ruokavalioon. Pidän myös vegaanien kyvystä tehdä aivan upean maukasta ruokaa ilman häivähdystäkään mistään muusta kuin kasvikunnan lähteistä.

Vegaanius ja gluteenittomuus ovat olleet viime vuosina nousevia trendejä, kun muutoinkin ihmiset ovat keskittyneet koko ajan enemmän eettisyyteen ja ruokiensa terveellisyyteen. Minusta nuo trendit ovat hienoja ja kunnioitan jokaista joka on ottanut harppauksen kohti omaa hyvinvointiaan, samalla ajatellen myös koko maapallon hyvinvointia.

Mutta miksi vegaanin pitäisi syödä porkkanannäköistä ruokaa?

Kaikki alkoi pari viikkoa taaksepäin, kun lisäsin alla olevan kuvan falafel -salaatistani. Ensinnäkään salaattini ei ollut edes vegaani, sillä kastikkeena minulla oli turkin jogurtista tehtyä tzatzikia. Noh, en minä sitä tästä syystä edes vegaanina mainostanut, halusin jakaa ruokaryhmään kuvan, sillä kuvan värit olivat minusta hurjan kauniit.

Ei mennyt kuin hetki, niin sain kommentin siitä, että miksi olen tehnyt falafeleistani pyöreitä. Pyöreä, pullamainen muoto kuuluu vain ja ainoastaan lihapullille, joten kasviperäisen ruoan tekeminen lihapullan muotoiseksi on typerää. Falafelien kuuluu olla pötköjä, ne eivät saa olla pullan muotoisia. Oo Koo.

Minusta tuntui hetkellisesti samalta, kuin liito-oravasta avo-hakkuun reunalla. MITÄ VÄLIÄ SILLÄ ON MISSÄ MUODOSSA MINÄ SYÖN MINUN HERNEPYÖRYKKÄNI?

Ihmetykseni laantui ajastaan. Kului viikko ja ystäväni julkaisi vegaanin reseptin punajuuri -pihveistä. Hän halusi jakaa herkullisen reseptinsä myös sosiaalisessa mediassa. Eipä taaskaan kulunut kauaa, kun falafel-gate uusiutui ja hän sai kuulla, ettei kasvispihveistä saa tehdä pihvinmuotoisia, koska siitä tulee silloin lihaan verrattava tuote. Ihanko oikeasti?

Viikko tästä ja joku muu jakoi kasvisnakkien kuvan someen. Miksi vegaaneille pitää tehdä ruokaa mikä muistuttaa lihaa? Millä oikeudella nuo elämäntapa-ituhipit ovat ansainneet lihanmuotoisia ja -tyylisiä ruokia, ovathan he itse valinneet syövänsä kasviksia. Niin!!!

Vegaanien nakit pitää tästä eteenpäin tehdä porkkanan muotoiseksi, eikä niitä taivaan tähden saa kutsua NAKEIKSI!!! Nyhtökaura nyt on vähintääkin saatanasta, sillä siitä jos mistä tulee possu mieleen. Ja pyöryköiden ja pihvien muoto on vain lihansyöjien erityisoikeus. Lihansyöjät, eli lihikset, on ehtineet varata nuo muodot, joten ituhippien täytyy valita joku muu muoto ruoilleen.

Minä en tajua tätä mekastusta. Olen vähän yksinkertainen maalaistallukka ja olen läpi elämäni uskonut, että ruoka saa olla millaista tahansa. En tiennyt että tietyt muodot ovat joltain toiselta pois. En minäkään syö minun naudanlihapihviäni lehmänmuotoisena.

Miksi tämä on ongelma? Minusta on mahtavaa, että kasvisruokarintamalle on koko ajan tullut uusia proteiininlähteitä. Se lisää itsellekin halua tehdä useammin kasvisruokaa. Kasvisruoka on todistetusti terveydelle edistyksellistä. Se kannustaa myös meitä sekaaneja monipuolistamaan ruokavaliota.

Joten kertokaa minulle, oi, viisaammat: Mitä väliä sillä on minkä muotoista kasvisruoka on? Miksi vegaanin pitää syödä ruokansa porkkanannäköisenä? Ja miksi tämä on ongelma?

Kysyn ihan tosissani, sillä en vain ymmärrä.

 

Kommentit (19)

Llihansyöjille vastapalloon kysymys; jos kasvikset eivät saisi näyttää lihalta, niin miksi te lihansyöjät kumminkin näette niin kauhean paljon vaivaa, että teidän lihanne maistuisi kasviksilta (eikä lihalta)? Miksi teidän liha on syötävää vasta, kun sen pintaan on hierottu kasviksia; sipulia, valkosipulia, mustapippuria, sitruunaa, korianteria, paprikaa, tomaattia, curryä tai lipstikkaa?

Oikea lihansyöjähän söisi lihansa pelkällä suolalla, kaikki muu on vain kasvissyöjien matkimista 😉

😀 😀 😀

Minä olen kyllä sitä mieltä, että nakit ja makkarat on alun perin tehty pitkulaisiksi, koska niillä on haluttu jäljitellä kurkkua, ja lihapullat pyöreiksi, koska niillä on jäljitelty hedelmien muotoa. Pihvi jäljittelee muodoltaan litteää leipää.

Eiköhän ne nakit ja makkarat ole tehty pitkulaisiksi siksi, että ne valmistettiin eläinten puhdistettuihin suoliin, jotka nyt sattui olemaan pitkulaisia. Pihvit ja pallot taas on helpoimmat käsin tehtävät muodot lihamössöstä valmistettavalle tuotteelle eikä niitä ole valittu siksi, että ne muistuttaisi jotain toista muotoa. Ei tarvitse kuin litistää tai vähän pyöritellä, niin saa pihvejä ja lihapullia. Pitkulainen muoto sopii vielä vartaassa paistettaviin ruokiin. Muita järkeviä muotoja ruuanlaittoon ei taida ollakaan, jos unohdetaan puhtaasti taiteellisessa mielessä valitut muodot.

Tämä on kyllä täydellisen uutta tietoa minulle. En ole koskaan kuullutkaan…

Yksi asia vielä. ”Vegaani” ei ole adjektiivi, ”vegaaninen” on.

Onkohan se puhekielestä vakiintunut muoto, kun sitä näkee paljon käytettävän? 🙂

Tätä olen minäkin naureskellut, että miten tämä on lihansyöjille nyt niin kamalan vaikea ymmärtää!!! Ensinnäkin kaikki vegaanit tai kasvissyöjät eivät ole sitä siitä syystä, että eivät haluaisi syödä lihaa. Osa ei halua syödä tehotuotettua lihaa. Sitten on tietysti ihan niitäkin jolla ei ole mitään erityistä aatetta, vaan eivät vain pidä lihasta. Silti samanlailla tekee mieli rasvaista ruokaa tai suolaa.

En ymmärrä miksi joku joka vaikkapa tykkää kovastikin lihan mausta, mutta on sen verran omilla aivoillaan ajatellut, että ei halua syödä eläintä niin hän ei saisi syödä lihapullan ”korviketta” tai vegaanista pekonia? Miksi ei saisi? Jos ajatuksena on säästää eläin, niin silloinhan se ajatus on toteutunut, söi vegaani/kasvissyöjä ruokansa minkä näköisenä tahansa.

Eli oli syy lihan näköisen kasvisruuan syömisen mikä ikinä kaikista vaihtoehdoista, se silti tuo sen tarkoituksen mitä sillä haetaan. Ja silloinhan se on ihan ok. Joillakin lihansyöjillä on välillä niin kovin vaikeaa itsensä kanssa, ehkä osittain jopa katkeruutta siitä, että eivät itse pysyty samoihin päätöksiin kuin toiset. En keksi muuta syytä miksi jotakuta haittaisi minkä näköisenä vegaani/kasisyöjä ruokansa syö!

Ihan uskomatonta, ei voi muuta sanoa! ?
No ei muuta, kuin suunnittelemaan kaikki uusiksi: vegaanisesta pullasta kolmioita, pihveistä neliöitä, nyhtäkaura blenderissä tunnistamattomaksi mössöksi ja koska esim. soijanakeille/nuggeteille ei mahda mitään, niin kielletään ne lailla. ? Ja falafelista ei todellakaan voi tehdä kyllä pötkylöitä, koska Lidlissä myydään eines-lihapötkylöitä. :/
Kyllä on oudoksi mennyt tää maailma. Vegaanius on mun mielestä hieno juttu ja arvostan kovasti kaikkia, jotka elävät luontoa ja eläimiä kunnioittaen! Harmi, että heidänkin joukosta löytyy näitä mielensä pahoittajia, joiden muille päteminen menee ihan usille ulottuvuuksille.

Kiitos paljon Sofia ihanista resepteistä ja kivasta blogista! 🙂

Kiitos Fifi!
Mielensäpahoittajia ja puolesta mielensäpahoittajia (kuten minäkin tässä tapauksessa) löytyy kaikkialta 😀 Uskon sen olevan somen synnyttämä reaktio… 😀

Hyvä kirjoitus! Olen itsekin ihmetellyt ihan samaa.
Pieni sivupyyntö vain: Korjaisitko sanan ”vegaani” muotoon ”vegaaninen”. 🙂 Vegaani tarkoittaa ihmistä joka on vegaani, eikä siis ole adjektiivi. Vegaania näkyy silloin tällöin virheellisesti käytettävän adjektiivinkin sijaan (johtuisikohan sekaannus siitä että englanniksi ”vegan” tarkoittaa sekä vegaania että vegaanista?), mutta varsinkin muuten näin hyvässä kirjoituksessa väärä sanaluokka hämmentää (vaikeuttaa luetunymmärtämistä) ja vie harmillisesti ns. uskottavuutta.

Korjaan tämän heti kun pääsen koneelle 🙂

entäs jos nämä lihaanit käyttävät vaikka tekonahkaa tai villasukkia jotka eivät ole lammasta nähnytkään? näkevätköhän he tässä kaksinaismoralismia… toivottavasti eivät koskaan vahingossa päädy ostamaan margariinia leivän päälle tai jopa (hui kauhea) vahingossa vegaanisia tuotteita, kuten oreoita tai marianne-keksejä! niistähän näkeekin jo kuinka huijausmielessä nekin on tehty, koitetaan petkuhuiputtaa rehellistä lihaasyövää ihmistä…

No äläpä 🙁

First world problems, heitän nyt nälänhätäkortin pöytään ja totean, että ollaan iloisia, kun meillä on ruokaa (vegaania tai sekaa) mitä syödä ja voidaan tehdä niistä vaikka kuutioita jos siltä tuntuu!
Nih. 😀

Juuri näin!

Vegaanit eivät välttämättä kunnioita maapallon hyvinvointia sen enemmän kuin sekasyöjätkään.

Laadukas nahkalaukku voi kestää koko elämän ja vaikka äidiltä tyttärelle tai kirpparin kautta uudelle käyttäjälle, patinoituen kauniisti ja ollen myös jotakuinkin ympäristöystävällinen, riippuen tietty siitä, miten nahka on parkittu.

”Keinonahka”, jota vegaanit suosivat aidon nahan sijasta on yleensä polyuretaania eli muovia. Tekonahka kuluu rumasti ja kun materiaali alkaa hajota, sitä ei voi enää korjata. Silloin laukusta tulee vaan maatumatonta jätettä.

Kannatan ehdottomasti kasvispainotteisen ruokavalion suosimista, mutta kun puhutaan täysveganismista elämäntapana, mielestäni pitäisi nostaa erilaisia näkökulmia asiaan. Vegaanius ei kaikissa tapauksissa välttämättä ole kaikkein eettisintä.

Hoh hoijaa,onpa joillain vegaaneilla vähän ongelmia…olen itse entinen vegaani,ja syön enimmäkseen kasviperäistä ruokas,mutta tuollaiset kommentit kuulostavat jo naurettavalta..Falafel ei saa olla pyöreä,LOL. Täällä Tel Avivissa vegaanipaikkoja on enemmän varmaan kuin missään muualla,mutta varmaankin täkäläiset vegaanit naureskelisivat tuollaiselle?

nämä ongelmat eivät ole vegaaneilla, vaan lihansyöjillä 😀

Kommentoi juttua: Pure porkkanaa, vegaani!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X