Olen törmännyt sosiaalisessa mediassa viime aikoina erääseen mieltäni hyvinkin voimakkaasti ihmetyttävään piirteeseen. Vegaanien ruokaan. Vegaani henkilö ei siis käytä mitään eläinkunnasta peräisin olevaa tuotetta. Vegaanin ruokalistalla ei ole munia, maitoa eikä edes hunajaa. Vegaanin kengät ja laukut eivät ole nahkaa ja vegaani kunnioittaa eri tavalla luontoa, kuin me sekaanit.

Tykkään itsekin silloin tällöin tehdä itselleni ja perheelleni ruokia, joissa ei ole mitään eläinperäistä. Se on mukavaa vaihtelua perinteisiin ruokiin ja lisäksi se tuo paljolti monipuolisuutta ruokavalioon. Pidän myös vegaanien kyvystä tehdä aivan upean maukasta ruokaa ilman häivähdystäkään mistään muusta kuin kasvikunnan lähteistä.

Vegaanius ja gluteenittomuus ovat olleet viime vuosina nousevia trendejä, kun muutoinkin ihmiset ovat keskittyneet koko ajan enemmän eettisyyteen ja ruokiensa terveellisyyteen. Minusta nuo trendit ovat hienoja ja kunnioitan jokaista joka on ottanut harppauksen kohti omaa hyvinvointiaan, samalla ajatellen myös koko maapallon hyvinvointia.

Mutta miksi vegaanin pitäisi syödä porkkanannäköistä ruokaa?

Kaikki alkoi pari viikkoa taaksepäin, kun lisäsin alla olevan kuvan falafel -salaatistani. Ensinnäkään salaattini ei ollut edes vegaani, sillä kastikkeena minulla oli turkin jogurtista tehtyä tzatzikia. Noh, en minä sitä tästä syystä edes vegaanina mainostanut, halusin jakaa ruokaryhmään kuvan, sillä kuvan värit olivat minusta hurjan kauniit.

Ei mennyt kuin hetki, niin sain kommentin siitä, että miksi olen tehnyt falafeleistani pyöreitä. Pyöreä, pullamainen muoto kuuluu vain ja ainoastaan lihapullille, joten kasviperäisen ruoan tekeminen lihapullan muotoiseksi on typerää. Falafelien kuuluu olla pötköjä, ne eivät saa olla pullan muotoisia. Oo Koo.

Minusta tuntui hetkellisesti samalta, kuin liito-oravasta avo-hakkuun reunalla. MITÄ VÄLIÄ SILLÄ ON MISSÄ MUODOSSA MINÄ SYÖN MINUN HERNEPYÖRYKKÄNI?

Ihmetykseni laantui ajastaan. Kului viikko ja ystäväni julkaisi vegaanin reseptin punajuuri -pihveistä. Hän halusi jakaa herkullisen reseptinsä myös sosiaalisessa mediassa. Eipä taaskaan kulunut kauaa, kun falafel-gate uusiutui ja hän sai kuulla, ettei kasvispihveistä saa tehdä pihvinmuotoisia, koska siitä tulee silloin lihaan verrattava tuote. Ihanko oikeasti?

Viikko tästä ja joku muu jakoi kasvisnakkien kuvan someen. Miksi vegaaneille pitää tehdä ruokaa mikä muistuttaa lihaa? Millä oikeudella nuo elämäntapa-ituhipit ovat ansainneet lihanmuotoisia ja -tyylisiä ruokia, ovathan he itse valinneet syövänsä kasviksia. Niin!!!

Vegaanien nakit pitää tästä eteenpäin tehdä porkkanan muotoiseksi, eikä niitä taivaan tähden saa kutsua NAKEIKSI!!! Nyhtökaura nyt on vähintääkin saatanasta, sillä siitä jos mistä tulee possu mieleen. Ja pyöryköiden ja pihvien muoto on vain lihansyöjien erityisoikeus. Lihansyöjät, eli lihikset, on ehtineet varata nuo muodot, joten ituhippien täytyy valita joku muu muoto ruoilleen.

Minä en tajua tätä mekastusta. Olen vähän yksinkertainen maalaistallukka ja olen läpi elämäni uskonut, että ruoka saa olla millaista tahansa. En tiennyt että tietyt muodot ovat joltain toiselta pois. En minäkään syö minun naudanlihapihviäni lehmänmuotoisena.

Miksi tämä on ongelma? Minusta on mahtavaa, että kasvisruokarintamalle on koko ajan tullut uusia proteiininlähteitä. Se lisää itsellekin halua tehdä useammin kasvisruokaa. Kasvisruoka on todistetusti terveydelle edistyksellistä. Se kannustaa myös meitä sekaaneja monipuolistamaan ruokavaliota.

Joten kertokaa minulle, oi, viisaammat: Mitä väliä sillä on minkä muotoista kasvisruoka on? Miksi vegaanin pitää syödä ruokansa porkkanannäköisenä? Ja miksi tämä on ongelma?

Kysyn ihan tosissani, sillä en vain ymmärrä.