Runeberginpäivänkakku! – Vielä ehtii leipoa!

En ole aivan auttamattomasti vielä myöhässä, sillä Runeberginpäivä on vasta ylihuomenna. Aikaa siis tämän nopean kakkusen tekoon on vielä vallan ruhtinaallisesti. Minä en ole oikeastaan koskaan perustanut Runebergintortuista. Muistan että lapsena niitä maisteltiin, mutta ei siihen sen kummempaa rakkaustarinaa liity. Surffaillessani eilen blogeja, silmiini osui Annin uunissa -blogista (Linkki) herkullisen oloinen resepti, jonka sitten halusin kokeilla omin pikkukätösin. Tulostin ohjeen ja MELKEIN kaikkea löytyi valmiiksi kaapista. Pari pikkujuttua puuttui, mutta korvasin niitä sitten parhaani mukaan. Kakku oli taivaallisen hyvää ja aion tehdä tätä varmasti toisenkin kerran! Ehkä tästä tulee perinne? Laitan alle oman reseptini muokkauksineen ja alkuperäiseen pääset vielä TÄSTÄ. Liittyykö sinulla Runeberginpäivään perinteitä? Onko tortut leivottu/ostettu joka vuosi?

Runeberginkakku

TARVITSET:

26cm irtopohjavuoan

100g Voita
1 dl Muscovadosokeria (tavallinenkin käy, samoin fariini)
2 Kananmunaa
1,5 dl Vehnäjauhoja
½ dl Piparimurskaa
½ dl Korppujauhoja
½ dl Mantelijauhoa (Minulla ei tätä ollut, joten kaivoin kaapista desin manteleita ja ajoin ne yrttileikkurilla sileäksi jauhoksi. Toimi täydellisesti!)
2 tl Leivinjauhetta
½ tl Kardemummaa
1/4 tl Kanelia
½ dl Kermaa (Itse käytin laskiaispullista jäänyttä vispikermaa)

Voitele ja jauhota vuoka. Kuumenna uuni 200 C.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa kunnolla. Mittaa ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet ja kerma taikinaan ja vatkaa sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista 20 min uunin keskitasolla. Anna kakun jäähtyä, mutta älä poista sitä vuoasta ennen kuin päällynen on paikallaan ja hyytynyt.

Runeberginkakku

Hillo ja kuorrute kannattaa kaataa kun kakku on vielä vuoassa. Näin se ei valu mihinkään!

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan kostuttamaan kakku punssi-vedellä.
Minulla ei ollut punssia eikä muutakaan alkoholia kotona, joten en kostuttanut kakkua. Näin ollen se on myös erittäin taaperoystävällinenkin.
Myöskään hilloa ei ollut, joten tein seuraavanlaisen hillokkeen, jonka kaadoin kakun päälle kuumana. Se hyytyi siihen omia aikojaan ja hoiti sekä hillon osuuden, että kostutuksen.

2 dl Vadelmia
2 dl Mansikoita
1 dl Mustikoita
1 dl Punaviinimarjaa
1 rkl Vettä
3 dl Hillosokeria

Kiehauta marjat ja vesi, niin että marjat sulaa (käytin siis pakastemarjoja). Kun marjat ovat pehmeitä, aja hillo sileäksi sauvasekoittimella.
Lisää hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä n. 15min. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kaada kakun päälle pari desiä. Lopun hillon voit purkittaa ja käyttää muuhun. Säilyy hyvin jääkaapissa. Hillokkeesta tuli makea ja vähän kirpeä. Omaan suuhun herkullinen.

SOKERIKUORRUTE:

6dl Tomusokeria
1 rkl Sitruunamehua tai vettä

Sekoita vesi/mehu ja tomusokeri. Jos seos on liian paksua, eikä sitä pysty levittämään, lisää seokseen teelusikallinen kerrallaan vettä. Sekoita joka lusikallisen jälkeen ja tarkista koostumus ennen seuraavaa. Heitä sokerikuorrute kökkösiä hillon sekaan kakun päälle ja pyörittele sekaisin lusikalla tai pienellä nuolijalla. Yritin saada pintaan ”ruusukuviota”, mutta ei se ihan tainnut onnistua. Voit vedellä viivoja veitsen kärjellä tai grillitikulla ja tehdä erilaisia kuvioita pintaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa sen aikaa, että pinta on jämähtänyt. Poista sitten kakku vuoasta varovaisesti, veitsellä auttaen ja tarjoile!

HUOM! Itse en tullut ajatelleeksi sitä, että kun vuoka oli voideltu ja jauhotettu korppujauholla, niin ylimääräinen korppujauho kannattaa poistaa ennen pinnan tekoa. Näin pinnasta tulee siistimpi! Muistan tämän sitten ensi kerralla!

DSC_0162

Kommentit (2)

Moi Sofia! Ihana tämä sinun kuorrute idea kakussa 🙂 Kiva kun kokeilit reseptiäni, jonka taika on muuten toi muscovado, joka tekee kakkuun ihanan pehmeän ja jopa hiukan kinuskisen maun! Hyvää Runebergin päivää!

Kiitos! Ja kiitos samoin sinne! Ihana ohje oli ja aion kyllä tehdä tällä toisenkin kerran 🙂

Kommentoi juttua: Runeberginpäivänkakku! – Vielä ehtii leipoa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X