Ruuhipirtin perinteinen mahlasima

Vappu on pian täällä ja se tietää äidin mahlasimaa. Siman voi laittaa tekeytymään jo nyt, mutta viimeistään kaksi vuorokautta ennen kuin sitä on määrä nauttia. Minun äitini tekee siman mahlasta, ja mahla tietysti valutetaan oman pihan koivuista. Mahlasiman maku on hieman erilainen perinteiseen verrattuna, se on pehmeämpi ja minusta ainakin herkullisempi.

Ruuhipirtin perinteinen mahlasima saa nimensä kotipaikastani Ruuhipirtistä. Meillä mahlasima kuuluu vappuun erityisesti, mutta me juomme sitä jo pääsiäisestä alkaen, riippuen tietenkin miten mahlaa on saatu.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä äitini reseptiä jos mieli tekee maailman parasta simaa.

Mahlan juoksuttamisesta:

Mahlan juoksuttaminen koivusta tapahtuu niin, että huhtikuun korvilla, ennen kuin lehtisilmut puhkeaa, koivuun porataan reikä. Muovipullo kiinnitetään esimerkiksi vyöllä tai narulla koivuun kiinni ja rei’ästä juoksutetaan letkun avulla mahla pulloon. Juoksuttaessa mahla muuttuu siirapin kaltaiseksi. Yhdestä pienehköstä koivusta saa mahlaa keskimäärin 5 l vuorokaudessa. Isommasta puusta sitä voi saada jopa 15 l.

Mahla on huono säilymään. Se säilyy vain 2-5 vrk jääkaapissa, ja siksi se osuus mitä ei tarvitse heti kannattaakin pakastaa heti kerättyä. Juuri huonon säilyvyyden takia puhtauteen tulisi kiinnittää huomiota juoksuttamisen aikana.

(Lähde: Wikipedia)

Mahlasiman valmistus:

TARVITSET:

 • 4 l Mahlaa
 • 1 l Kiehuvaa vettä
 • 2 Sitruunan kuori ja hedelmäliha
 • 250 g Fariinisokeria
 • 175 g Sokeria
 • Teelusikallinen tuorehiivaa (mantelin kokoinen nokare)
 1. Juoksuta mahla koivusta.
 2. Keitä vesi ja liota siihen sokerit.
 3. Kun liemi on kiehunut, poista kattila liedeltä. Lisää sitruunankuoriraaste ja hedelmäliha seokseen.
 4. Anna hautua ja jäähtyä vartin verran.
 5. Kaada liuos mahlan joukkoon. Seoksen tulee olla kädenlämpöistä.
 6. Ota pieni tilkka kädenlämpöistä seosta ja sekoita hiiva siihen huolellisesti. Kaada hiivaliuos mahlaseoksen sekaan.
 7. Laita käymisastian kansi kiinni ja anna käydä lämpimässä 24h.
 8. Kun sima on käynyt vuorokauden, siirrä se kylmään toiseksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen sima siivilöidään huolella ja pullotetaan. Sima on nyt valmis tarjoiltavaksi. Voit halutessasi lisätä siihen rusinoita ennen kuin siirrät käyneen siman kylmään.

Kommentit

Kommentoi juttua: Ruuhipirtin perinteinen mahlasima

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X