Savustettu härkä vie kielen mennessään

Olisi mahtavaa jos voisin ottaa kunnian tämän ruoan valmistuksesta itselleni, mutta ikävä kyllä sitä kutsuttaisiin huijaamiseksi. Tämän ruoan pääkokkeina temusi äitini puolisoineen, minä istuin kuitenkin vieressä ja hoidin pätemisen, heh.

Tämä on ruoka mitä vanhempani olivat pitkään haaveilleet kokeilevansa, ja meidän onneksi pääsimme pöytään kun ruoka viimein pääsi testiin.

En itse ole koskaan savustanut mitään ruokaa, mutta olen kyllä ollut usein paikalla kun joku muu on sitä tehnyt. Se ei varsinaisesti ole rakettitiedettä, mutta omat pienet niksinsä siinä on, että lopputulos on haluttu.

Perheelläni on käytössään perinteinen pönttömallinen muurikka-savustin jossa on 1200W tehoa. Savustaminen taatusti onnistuu kuitenkin millä tahansa savustimella, mutta tehot saattavat vaikuttaa kypsennys aikaan.

Meillä lihat olivat savustimessa 45 minuuttia. Leikatessa liha oli vielä aavistuksen roseeta sisältä, mutta se muuttui hetkessä läpikypsäksi. Itse pidän siitä että liha on mielellään medium miinus, joten jättäisin ajasta 10 minuuttia pois jolloin liha on varmasti täydellistä vetäytymisen jälkeen.

Lisukkeina meillä oli vihersalaattia, papuja ja perunoita, sekä bearnaise – kastiketta. Makumaailma oli mielestäni täydellinen ja söisin tuota herkkua koska tahansa uudelleen ja uudelleen.

Savustettu härkä 4 annosta

  • 500-600g Härän sisäpaistia
  • 5-6 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl Suolaa
  • Voita paistamiseen
  • Maustepippuria, mustapippria
  • Savustuspönttö, vettä, savustushaketta, sokeripaloja, foliota

  1. Levitä kylmän lihan pintaan reilusti suolaa ja laita liha maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  2. Ota liha huoneenlämpöön ja poista enin suola pinnasta. Anna lämmetä huoneenlämmössä tunnin verran.
  3. Tee lihan pintaan reikiä pikkupuukolla ja työnnä reikiin valkosipulin kynsiä.
  4. Paista kuumalla pannulla voissa lihan syyt kiinni joka puolelta.
  5. Tee foliosta ”vuoka” ja laita liha siihen. Levitä pintaan vielä pippurit.
  6. Kastele savustuspuruja hieman vedellä ja laita niiden sekaan muutama pala sokeria.
  7. Kuumenna savustinta muutama minuutti ja laita sitten liha savustimeen.
  8. Savusta lihaa n. 35 min, jos haluat siitä mediumin, tai 45 min, jos haluat kypsää.
  9. Anna lihan vetäytyä vartti foliossa ja tarjoile haluamasi lisukkeiden kanssa.

Kommentit (2)

Tätä pitää kokeilla. Meillä on savustusuuni, sellainen iso ja korkea jota naapurikin saa käyttää. Savustamme itsepyydetyt kalat ja ostamme piknik paisteja taas sitten kun lihaa savustetaan, marinoin ne viel 2 vuorokautta jotta tulee täydellistä.

Kuulostaa todella hyvältä! Olen itsekin nyt miettinyt että oma savustin pitää hankkia!

Kommentoi juttua: Savustettu härkä vie kielen mennessään

Vastaa käyttäjälle Airi Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X