Se TÄYDELLINEN ruskea kastike!

Se ei ole kevyt-ruokaa, mutta se on taivaallista! Silti kesti VUOSIA että opin sen valmistamaan niin, että se edes yrittää vetää vertoja äidin tekemälle ruskealle kastikkeelle. Sitä rakastaa lapset ja aikuiset!

Siinä on niksejä ja se tuntuu lähes rakettitieteelle, mutta kun sen oppii kunnolla, se on maailman helpoin tehdä. Kerro miten sinä teet ruskean kastikkeen!

TARVITSET:

1 pkt Lenkkimakkaraa TAI 400g Jauhelihaa TAI Lihapullia TAI suikalelihaa TAI ihan mitä vaan!

1 Iso sipuli

50g Voita (ihan sitä oikeaa voita!)

2 rkl Vehnäjauhoja

7dl Vettä

1-2 Lihaliemikuutiota

1 tl Pippuria / Pippurisekoitusta

½ pkt Koskenlaskijaa

(Maun mukaan suolaa)

Ruskista (tässä tapauksessa) makkarat ja sipulit pannulla niin että ne saa kunnolla väriä pintaan. Siirrä syrjään odottelemaan ja ota kattila esiin. Itse käytän aina teflon-kattilaa, ettei soossi pala pohjaan. Sulata voi kattilassa ja anna sen kuumentua niin kauan että se vähän ruskistuu ja räiskyminen loppuu. Heitä jauhot voin sekaan ja sekoittele tasaiseksi. Jos voi-jauhoseos tuntuu PÄTKÄÄKÄÄN kuivalta, lisää voita. Seoksen kuuluu olla tosi pehmeä ja kostea (eli enemmän voita ja vähemmän jauhoja!). Jos seos on liian kuivaa, kastikkeesta tulee paakkuista. Sekoittele seosta puulastalla KOKO AJAN ja anna sen ottaa ihan kunnolla väriä. Raja täydellisen ja melkein palaneen välillä on aika pieni. Mitä ruskeampaa sen parempaa (mutta älä siis polta!). Kun seos on tarpeeksi ruskeaa, kaada vesi sekaan ja sekoita muovivispilällä KOKO AJAN, niin kauan että kastike on täydellisen sekaisin ja alkaa paksuntua. Siirry takaisin puulastaan ja sekoita edelleen. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Pilko liemikuutiot pieniksi ja heitä sekaan. Lisää pippuri. Anna kiehua muutamia minuutteja ja lisää makkarat ja sipulit joukkoon. Maista suola. Jos suolaa on liian vähän, lisää sitä, mutta ole varovainen! Suolan maku voimistuu vasta muutaman minuutin sisään suolan lisäämisestä. Heitä koskenlaskija sekaan ja sekoittele niin kauan että se on sulanut kastikkeeseen kokonaan. Tarjoillaan heti! 

Kastike sopii monien lisukkeiden kaveriksi: Perunat, perunamuussi, spagetti, pasta jne… Itse syön ruskean kastikkeen kanssa yleensä perunoiden/muusin kanssa ja lisänä on aina joko puolukkasurvosta tai punajuurta!


Avainsanat

Kommentit (2)

Näyttää ja varmasti maistuu tosi hyvältä. tänään tehdään meillä.

Hyvää

Kommentoi juttua: Se TÄYDELLINEN ruskea kastike!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X