Selviäisitkö 72 h niillä tarvikkeilla mitä sinulla on nyt?

Iltalehti julkaisi eilen jutun missä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä kertoi, että jokaisella ihmisellä olisi hyvä olla kotona aina ruokatarpeita ja juomia 72 h ajaksi. Kuuntelin keskustelua aiheesta myös Radio Novasta ja jäin itse miettimään onko meillä näin.

Meillä on aina säilykkeitä kuivakaapissa, kuten myös näkkileipää, puurohiutaleita, pastaa ja riisiä. Pakastimesta löytyy paljon sieniä, kasviksia ja lihaa, joten niiltä osin perheemme selviäisi heittämällä kolme vuorokautta tai pidempäänkin. Vettä sen sijaan meillä ei ole säilössä. Jääkaapista löytyy kyllä mehua, soodavettä ja limppariakin, mutta muita juomavarastoja meillä ei ole kotona.

Suomessa harvoin on niin suurta katastrofia, että tällainen sisään jumittaminen päiväkausiksi olisi ajankohtaista, mutta koskaan ei voi sanoa ei koskaan.

Sähkökatkos ja tulvat oli mainittu Iltalehden jutussa, samoin kuin vesijohtojen saastuminen. Muitakin katastrofeja voi tulla, mitä emme todellakaan osaa ennakoida. Esimerkiksi laajan ja pitkäkestoisen sähkökatkon kohdalla on mahdollista, että myös kaupat pysyttelevät kiinni. Mistä silloin voi saada ravintoa, jos kaapit huutavat tyhjyyttään?

Jos naapurit eivät voi auttaa, sitä todella on aika pulassa. Meillä tosin ruokavarastoja ei ole ajateltu kriisitilanteita enteillen, minä vain pidän siitä että kaapeissa on hyvin säilyviä ruoka-aineita, joista on helppo kokkailla jotain nopeaa kiireisinä päivinä.

Tämän artikkelin jälkeen aion ehkä pitää vieläkin parempaa huolta siitä, että kaapista löytyy kaikkea tarvittavaa, mutta ainekset ovat sellaisia mitä käytämme muutenkin, että ruoka kiertää eikä 2023 syksyllä löydy pilantuineita tarvikkeita ”katastrofin varalta” jostain kaappien nurkista.

Kymmenen litran kanisteri vettä ei myöskään maksa paljoa, ja sen säilyvyys on noin vuoden verran. Hanavettä ei siis kannata koittaa itse valaa säilöön, sillä puhtaissakin astioissa se säilyy vain viikon.

Mitä kaapeissa siis kannattaa pitää että selviää 72 h?

Marttaliiton ehdotus yhden aikuisen 72 tunnin kotivaraksi

 • Vettä, juomia kuusi litraa
 • Vihanneksia ja juureksia 600 g
 • Hedelmiä ja marjoja 400 g
 • Perunaa 200 g
 • Pastaa tai viljalisäkettä 200 g
 • Leipää ja viljatuotteita 550 g
 • Maitoa, piimää, jogurttia ja viiliä tai vastaavia kasvivalmisteita yksi litra
 • Juustoa 60 g
 • Kalaa, munaa, lihaa, kasviproteiinia 400 g
 • Öljyä/rasvoja 150 g
 • Kuivattuja hedelmiä 100 g
 • Pähkinöitä/siemeniä 90 g
 • Makeisia/suklaata 100 g
 • Sokeria, hunajaa 100 g

– Lähde: Marttaliitto, Iltalehti

Itse lisäisin tuohon vielä näkkileivän, korput, proteiini- tai välipalapatukat, huoneenlämmössä säilyvä maito, säilykkeitä (Tomaattimurska, pavut, herneet, keitot jne.). Näitä ainakin meillä on kaapissa ja käytössä kaikin ajoin. Ne säilyvät hyvin jopa vuosia ja kun niitä käyttää koko ajan, kaapissa on aina tuoretta tavaraa.

Toinen vaihtoehto on hoitaa homma kuten amerikkalaisissa elokuvissa ja hankkia revolveri ja käteistä rahaa, millä kiristää hyväuskoisilta pahanpäivän varalle säästäneiltä heidän jemmansa. Suosittelen kuitenkin ensimmäistä vaihtoehtoa noin niin kuin lähtökohtaisesti.

Mikä on sinun vinkkisi selviytymiseen?

 

Kommentit (2)

Ruokavarastot itsessään eivät vielä auta, koska kuivaa riisiä tai puurohiutaleita on ikävä syödä. Uskoisin että keskiverto ihmisellä on ruokatarpeita kolmeksi päiväksi, mutta ruoanlaittovälineet saattavat puuttua. Todennäköisin uhka kun etenkin kaupungissa taitaa olla sähkö-/vesikatkos.

Totta! Olen itse maalta kotoisin ja vanhempieni luona on vieläkin toisinaan pitkiä sähkökatkoja. Grilli ja kaasuliesi tulevat tarpeeseen vähintään kerran vuodessa. Onneksi niitä voi käyttää myös talvella!

Kommentoi juttua: Selviäisitkö 72 h niillä tarvikkeilla mitä sinulla on nyt?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X