dsc_0276

Vaikka minä olen henkeen ja vereen jouluihminen, minua mietityttää tämä joulun sisustaminen kotiin. Aiempina vuosina se on ollut jotenkin helppoa. On vain vaihtanut keittön verhokapan punaiseen, laittanut punaisen liinan pöydälle ja vaihtanut leivinliinat ja pannulaput matchaamaan niitä.

Olohuoneeseen on laitettu muovinen kuusi. Muovinen siksi, ettei allergikkomme saa reaktiota. On vaihdettu pieni, jouluinen liina olkkarin pöydälle ja sidottu muutamia hopeisia nauhoja sinne tänne.

Mutta nyt, nyt minä koen, etten aio sisustaa joulua kotiin juuri tämän enempää. Tai oikeastaan ongelma on siinä, etten minä osaa sisustaa joulua tähän kotiin…

Ensinnäkin, meidän uuden kodin ikkunoissamme ei ole kappoja. Keittiön ja olohuoneen isot ikkunat ovat rinnakkain, ja niissä on jo nyt 7,5 m verhoa. En aio hankkia joulua varten uusia. En myöskään laita hopeisia nauhoja möyhennettäväksi ja se kuusikin menetti hehkunsa viime vuonna lasten käsittelyssä. Niitä kuusen oksia ja koristeita löytyi isin nahkatakin vuorin välistä vielä toukokuussakin.

Keittiön pöydälle tulee joulunpunainen liina ja jouluinen asetelma. Myös ne samaa sarjaa olevat pannulaput ja leivinliinat minä aion kaivaa kaapista. Sen enempää punaista en ehkä tähän kotiin aio laittaa. Minä pidän valkoisesta ja harmaasta, ja eivätkös nekin ole joulun värejä?

Minusta joulun kaunein koriste on kynttilä. Meille onkin tulossa pieniä tuikkulyhtyjä (Ohjeet tulee myöhemmin) ja niihin led -tuikkuja. Samoin olohuoneen seinälle ruuvasin lyhtykoukut, että sain pari valkoista lyhtyä seinälle kauniisti. Nuo lyhdyt oli eteisessä aiemmin, mutta ne jäivät siellä käyttämättömäksi, joten yhtenä tylsänä päivänä otin akkuporakoneen käsiini ja ruuvasin ne irti. Ja uudelleen sijoitin ne olohuoneeseen.

dsc_0276 dsc_0279

Noista lyhdyistä on vaikea saada hyvää kuvaa niin, että niiden tuoma tunnelma välittyisi. Ne valaisevat pimeänkin huoneen todella kauniisti ja tuovat pehmeää valoa ja rauhaa ympärille. Niissä palaa kuvia varten oikeat kynttilät, mutta aion niihin hankkia jatkoa ajatellen LED -pöytäkynttilät.

Mietin joulukuusen laittoa takapihalle. Voisimme hakea mummolan metsästä oikean kuusen ja laittaa sen terassille pystyyn. Koristella sen sinne valoin. Näin siitä olisi iloa myös ohikulkijoillekin. Ja se valaisisi pimeää takapihaa suloisesti. Ja ulko -oveen minä laitan pienen jouluisen kranssin, kunhan saan sen valmiiksi.

dsc_0288

TV -tason päällä on tuppeensahatusta koivusta itse tehdyt hyllyt. Niiden päälle olen haalinut juttuja vuosien mittaan. Tuohon alahyllylle minä laitoin tuon hopeisen joulutähden…

Onko tämä sisustus joulua ajatellen liian maltillinen? Minua tämä mietityttää, että pitäisikö joulua kunnioittaa enemmän värein ja koristein…? Onko olemassa ”liian vähän”, kun puhutaan joulusisustuksesta? Entä jos ei pidä olkipukeista ja liiallisista väreistä? Miten voisin koristaa joulua enemmän kotiin ilman, ettei lapset riko itseään eikä mitään muutakaan… Kaikki ideat otetaan vastaan!