DSC_0403 DSC_0399

Omenapaistos on ollut suosikki syysherkkuni aivan lapsuudesta asti. Meillä kotona oli paljon omenapuita jotka tuottivat suuren sadon joka syksy. Sisareni kanssa keräsimme omenat talteen ja äiti ja mummu valmisti niistä monenlaisia herkkuja. Osa omenoista syötiin omenapiirakan tai omenapaistoksen muodossa. Osa kypsennettiin soseeksi ja osasta tehtiin mehua.

Kuitenkin uuniomenat ja omenapaistos olivat minun ehdoton suosikkini. Olisin voinut elää pelkästään niillä.

Äidin reseptistä poiketen omassani ei ole yhtä tärkeää elementtiä, sokeria. Omaan suuhuni omenapaistos ei tarvitsekaan sokeria, mutta jotkut pitävät sitä oleellisena. Fariinisokeri tuo paistokseen sen karamellisuuden, mikä usein mielletään oleelliseksi osaksi koko herkkua.

Fariinisokeria kaipaava voi lisätä esimerkiksi luontaista makeuttajaa, tumman sokerin kaltaista sukrin goldia. Myös intiaanisokeri on tähän sopivaa, sekä ihan vain hunaja.

Jos sokerittomuus tai sokerin vähentäminen kiinnostaa, liity mukaan Facebookissa Sokeriton ja vähäsokerinen ilosanoma -ryhmään. Pääset sinne tästä linkistä. 

Minua voi seurata myös Facebookissa Frutti di Mutsi -sivulla sekä instagramissa @fruttidimutsi

TARVITSET (6 annosta):

4 isoa omenaa (esim. Granny Smith)
2-3 dl Isoja kaurahiutaleita tai sokeritonta mysliä
2 + 3 tl kanelia
25 g voita tai kookosöljyä
Ripaus kardemummaa
0,5 dl Sukrin goldia, intiaanisokeria tai 2 rkl hunajaa.
Makeutuksen voi myös jättää kokonaan pois, niin kuin itse tein.
VINKKI: Halutessasi voit lisätä kuivattuja marjoja, esim. karpaloita, gojimarjoja, rusinoita tms. Lisäsin itse joukkoon myös siemeniä, sillä pidän niiden suutuntumasta.

VANILJARAHKA:

250 g Maustamatonta ja rasvatonta rahkaa
2 tl Vaniljajauhetta tai vaniljauutetta
ripaus kanelia
Makeutusta oman maun mukaan (esim. sukrin, stevia, intiaanisokeri, hunaja tms)

  • Pilko omenat sopiviksi kuutioiksi. Pyörittele ne kulhossa kanelin (2 tl) kanssa ja laita voideltuun vuokaan.
  • Tee huoneenlämpöisestä voista tai kookosrasvasta, kaurahiutaleista, kuivatuista marjoista, kanelista, kardemummasta ja makeuttajasta massa ja ripottele omenoiden päälle.
  • Paista uunissa 220 C n. 20 min tai kunnes pinta on saanut väriä ja muuttunut rapeaksi.
  • Sekoita rahkaan mausteet ja makeutus ja laita tekeytymään jääkaappiin.
  • Tarjoile haaleaksi jäähtynyt paistos kanelirahkan kanssa!

DSC_0391 DSC_0387 DSC_0386