Sunday Roast – Brittiläinen sunnuntailounas

Nuoruudessani olin jonkun aikaa briteissä au-pairina, ja silloin Sunday Roast tuli tutuksi. Sunday Roast on perinteinen sunnuntain lounas mitä syödään useimmissa perheissä viikon viimeisenä päivänä. Uuniin sujautetaan pala paistia tai broileri ja runsain mitoin kasviksia. Ruoka kypsyy uunissa aamupäivän aikana kuin itsestään ja sillä välin perheet käyvät ulkona tai vaikka pubeissa istumassa hetken ja juttelemassa maailman menosta.

Äitini perheineen oli tulossa syömään ja meitä oli kaikkiaan kahdeksan ihmistä ruokapöydässä. Päätin valmistaa Sunday Roastin, koska sen lisäksi että se on helppo valmistaa, se on myös yllättävän edullinen ja monipuolinen ateria. Lisäksi se on terveellinenkin valinta, sillä kasviksia on paljon. Laitan alle vielä hintalaskelman, mutta pyydän huomioimaan että laskelma on koko ateriasta, mikä ei meillä edes mennyt kerralla, vaan siitä syötiin seuraavanakin päivänä. Silti laskelma on 8 henkilölle.

Tämän verran tämä maksaa kokonaisuudessaan

Kiinteä peruna 1,40 € / 2 kg
Porkkana 90 cnt / kg
Kokonainen broileri 4,50 €/ kg (yht. 6,20€)
Pakaste parsakaalipussi 80 cnt / 750 g
Pakaste herneet 40 cnt / pussi
Sitruuna 20 cnt / kpl
Lisäksi Yourkhire Pudding (yht. n. 1 €)
Gravy, eli kastike tuli purkista, mutta alla on ohjeet sen tekoon. Siihen tarvitaan yllä olevien tuotteiden lisäksi 1 rkl Maizenaa, purkki kermaa ja 1 kasvis- tai kanaliemikuutio/fondi, 1,3 €

Lisäksi öljyä, suolaa, pippuria, hunajaa, yrttimaustetta (n. 50 cnt, yläkanttiin laskettuna, koska löytyi kotoa jo valmiina. Tähän voi käyttää mitä tahansa mausteita, mitä kotoa löytyy)
YHTEENSÄ: 12,70€, jolloin yhdelle annokselle jää hintaa 1,80 €.

Sunday Roast kokonaisella kanalla, 7-8 annosta

  • 1 kokonainen kana (käytin yrteillä maustettua, kun perinteistä ei ollut saatavilla)
  • 1 sitruuna
  • 2 kg Kiinteää perunaa
  • 1 kg Porkkanaa
  • 750 g Pakaste parsakaalia
  • 180 g Pakaste herneitä
  • Reilu loraus öljyä
  • 1 rkl Hunajaa
  • Suolaa, pippuria, yrttimaustetta
  • 2 dl Kermaa
  • Kasvis-tai kanaliemikuutio/fondi
  1. Ota broileri huoneenlämpöön reilu tunti ennen uuniin laittoa.
  2. Puolita tai lohko perunat, ei tarvitse kuoria. Kuori ja leikkaa porkkana reilunkokoisiksi paloiksi. Viipaloi sitruuna.
  3. Laita perunat ja porkkanat paistopussiin, lorauta sekaan öljy, hunaja ja reilusti suolaa ja yrttimaustetta ja sekoita hyvin.
  4. Laita kasvisten kanssa pussiin myös kana ja sen päälle sitruunaviipaleet. Sulje pussi ja töki siihen reikiä. Paista uunissa 180 C n. 2h tai kunnes kana on sisältä kypsää (sisälämpö vähintään 75 C paksuimmasta kohdasta mitattuna).
  5. Kun kana ja kasvikset on kypsiä, ota ne pois uunista. Valuta pussin pohjalla oleva neste kattilaan ja peitä kana ja kasvikset foliolla.
  6. Valmista tässä vaiheessa Yorkshire Puddingit.

YORKSHIRE PUDDINGIT 10 kpl

  • 3 Kananmunaa
  • 1 dl Maitoa
  • 1 3/4 dl Venhäjauhoja
  • ½ tl Suolaa
  • 1-2 rkl öljyä
  1. Voitele öljyllä muffinivuoan kolot ja laita pelti uuniin 225 C kuumenemaan.
  2. Sekoita munat ja maito ja lisää siivilöidyt jauhot ja suola ja vatkaa sileäksi.
  3. Anna taikinan turvota n. 10 min.
  4. Ota tulikuuma pelti uunista ja kaada taikinaa koloihin, älä kaada liikaa, sillä nämä kohoavat valtavasti.
  5. Paista n. 15 min, kunnes pinta on ihanan rapsakka.

SITTEN…

  1. Laita kanat ja kasvikset vielä uuniin, laske lämpötila 175 C.
  2. Höyrytä parsakaalit ja herneet kattilassa.
  3. Tee gravy, eli kastike. Kanoista ja kasviksista valutettu liemi kuumennetaan ja sekaan lisätään maizenaa. Katso että lientä on tarpeeksi, vähintään 7 dl
  4. Lisää joukkoon vettä ja kasvis- tai kanaliemikuutiota/fondia.
  5. Kun kastike on hieman paksuuntunu, lisää joukkoon kerma ja mausteet
  6. Tarjoile kaikki kerralla niin että jokainen voi kasata oman annoksen.
  7. Kaada kastiketta reilusti Yourkshire Puddingin ja koko annoksen päälle ja nauti!

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Sunday Roast – Brittiläinen sunnuntailounas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X