Suolaiset ja makeat joulutortut yhdellä kerralla!

dsc_0194

”Vieraita tulossa. Pitäisi siivotakin. Ei oikein olisi aikaa leipoa. Jotain pitäisi silti tarjota. Suolaista vai makeaa?”

Nämä ajatukset kiusaavat minua välillä, kun vieraita on tulossa. Olen hurjan järjestelmällinen joissain asioissa ja vieraiden saapuessa pöydässä on aina ollut jotain herkkua kahvin kaverina. Joskus superlaiskuus ja leivontatarvikkeiden puute on ajanut Lidlin paistopisteelle. Joskus taas on aivan ihana panostaa ja kokeilla uusia reseptejä. Tällä kertaa keksin helpon tavan saada sekä suolaista että makeaa, ilman kovin suurta vaivaa. Aikaa jäi pikasiivouksellekin.

Yhdessä torttutaikina -paketissa on 5 levyä. Siitä saa viidelle ihmiselle suolaisen ja makean herkun hetkessä. Puolittaa sulaneet levyt keskeltä ja täyttää puolet uunin kestävällä marmeladilla ja toiseen puoleen tekee helpon ja maistuvan suolaisen täytteen.

Minun mieheni ei pidä luumuhillosta, joten se on jäänyt pois joulutortuistamme jo avioliiton alkumetreillä. Kun tein ensimmäistä kertaa torttuja omena-kanelimarmeladista, en itsekään jäänyt itkemään luumuhillon perään. Makumaailma pysyi täydellisen jouluisena, eikä se kaivannut yhtään mitään lisää. Se oli täydellistä.

TARVITSET (5 annosta)

1 pkt Torttutaikinalevyjä (Lehti- tai voitaikinaa)
1 Kananmuna

MAKEISIIN TORTTUIHIN:

Omena -kanelimarmeladia
Tomusokeria

dsc_0190

SUOLAISIIN TORTTUIHIN:

100g Kylmäsavupaistia tai palvikinkkurouhetta
200g Tuorejuustoa (Maustamatonta tai jotain maustettua esim. Ruohosipuli, kevätsipuli, yrtit tms.)
5 cm Pätkä purjoa tai pieni punasipuli
8 viipaletta makukurkkua
1 tlk Metsäsieni -sekoitusta (Löytyy säilykeosastolta)
1 tl Sinappia
Suolaa ja pippuria

dsc_0188

  • Silppua purjo tai sipuli aivan pieneksi.
  • Kuutioi makukurkut pieniksi kuutioiksi.
  • Sekoita pieneksi pilkottu kylmäsavupaisti tai palvikinkkurouhe, tuorejuusto, purjo, valutetut sienet, kurkut ja mausteet keskenään. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Siirrä jääkaappiin tekeytymään.

 

  • Halkaise taikinalevyt kahtia.
  • Taittele tortut haluamallasi tavalla. Alla on kaksi erilaista vaihtoehtoa.
  • Laita 5 torttuun päälle marmeladi -silmä.
  • Voitele kaikki tortut kananmunalla. Suolaiset tortut täytetään vasta juuri ennen tarjoilua.
  • Anna torttujen jäähtyä, koristele makeat tortut vielä tomusokerilla (Ripottele tomusokeria teesiivilän läpi).
Joulutortun taittelu

Nämä aidot ja alkuperäiset ”hakaristi” -tortut tehdään niin, että kulmista keskustaa kohti leikataan veitsellä viillot ja joka toinen kulma käännetään keskustaan. Kun kaikki kulmat on taitettu, keskelle lisätään marmeladi -silmä. Lopuksi taikinaiset osat voidellaan kananmunalla.

dsc_0229

Kauniin kukkamaisen tortun tekeminen onnistuu, kun leikkaat kulmiin noin puolen sentin päähän reunasta kulmien mukaiset viillot ja taitat ulkokulman keskelle. Makeita torttuja tehdessä marmeladin voi laittaa ensin ja kääntää reunat vasta sitten, näin kaunis kukkakuvio jää marmeladin päälle. Lopuksi voidellaan kananmunalla.

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Suolaiset ja makeat joulutortut yhdellä kerralla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X