JOULUSAIPPUA

Tänä vuonna aloin miettimään joulua ja joululahjoja poikkeuksellisen aikaisin. Jotenkin ahdistus siitä kun kaikilla on jo kaikkea, rasitti aivotoimintaani jo heinäkuussa. Mietin pääni puhki mitä keksisin, kunnes tulin lopputulokseen, että teen KAIKKI lahjat itse. Osan teetätin kuitenkin kuvalahjoina, koska kouluikäisille lapsille mukit omalla kuvalla oli minusta kiva idea, mutta aikuiset sukulaiset ja ystävämme joutuvat tyytymään omin kätösin valmistettuihin joululahjoihin. Laitan kaikista tekemistäni lahjoista ohjeet tänne, jotta juuri sinä voit halutessasi niitä hyödyntää. Tässä siis ensimmäinen ohjeeni;

Löysin netistä ohjeen itsetehtyyn saippuaan ja siinä mainittiin että yksi ainesosa on lipeä. Aloitin metsästämään sitä, kunnes törmäsin verkkokauppaan, missä sitä myytiin. Kyseisessä verkkokaupassa myydään myös valmista saippuamassaa ja päätinkin sitten tilata sitä tähän ensimmäiseen kokeiluuni, ettei tarvitse leikkiä lipeällä (NaOH).

Lisäksi tilasin sieltä punaista saippuaväriä sekä Satsuma & Spices -saippua tuoksua. Omasta kaapista löytyi hunajaa, jota myöskin käytin.

Laitoin veden kiehumaan kattilaan ja pilkoin noin 800g valmista saippuamassaa teräskulhoon.
Nostin teräskulhon kattilan päälle ja sulatin massan vesihauteessa juoksevaksi. Massaa ei saa sekoitella sulatuksen aikana paljoa, eikä oikeastaan missään välissä. Sekoittelu tekee siihen ilmakuplia, mitkä ei lähde pois ja se voi pilata saippuan ulkomuodon.

Pilkoin pienen määrän punaista saippuaväriä ja lisäsin sen massaan. Väri yllätti minut voimakkuudellaan, sitä ei siis todellakaan tarvita kuin pienen pieni murunen. Tässä vaiheessa lisäsin massaan n. 8% juoksevaa hunajaa sekä t-lusikallisen Satsuma & Spices- tuoksua, joka yllättäen oli herkullisen jouluinen tuoksu. Jos kotoa löytyy, niin esimerkiksi jojoba-öljy voi olla kiva lisä saippuassa. Tuoksu tuntui hurjan vahvalta, mutta hyytyneessä saippua palasessa olikin juuri sopiva tuoksu.

Kun väri oli sulanut massaan, kaadoin saippuamassan silikonivuokiin. Myös jogurttipurkkia voi käyttää saippuamuottina, mutta silikonivuoka tai erikseen ostettu saippuamuotti on paras tähän hommaan.

Kun massa on kaadettu vuokiin, pinnalle jäi pientä kuplaa. poistin ne varovasti pikkulusikalla, että sain mahdollisimman siistin pinnan. Saippuan annetaan jähmettyä muotissa 24h huoneenlämmössä. Aikaa ei kannata alittaa, huomasin että se todellakin tarvitsee sen koko ajan. Poistin yhden pienemmän saippuan 16h kohdalla, eikä se ollut jähmettynyt vielä pohjalta, vaikka tuntui päältä kokeiltuna kivikovaltan.

24h jälkeen kun saippuat jähmettyivät, otin ne pois muoteista ja käärin välittömästi elmukelmuun. Jos saippuat jää ilman muovitusta, niiden pinnalle alkaa muodostua valkoista homeen näköistä pintaa. Se ei suinkaan ole vaarallista, eikä se ole hometta, mutta ikävän näköistä. Siksi kannattaa kelmuttaa valmiit saippuat heti, niin tältä vältytään. Joululahjoja kasatessani lähempänä joulua, aion kääriä saippuat sellofaaniin ja tehdä kauniit paketit, minkä pohjaan kirjoitan mitä saippuat sisältää. Tämä on muutenkin ihana vieminen kyläreissuilla ja takuuvarma hitti. Mikä olisi ihanampi lahja kuin itse tehty tuoksu-saippua.

Kauppa on nimeltään Lahtisen Valimo ja se löytyy googlettamalla. Siellä myydään myös kynttilän teko tarpeita, joka myös on ideana ihana joululahja.

Kommentit (2)

Moikka! Muistatko vielä tilasitko tuota matta- vai kirkasta massaa Lahtisen valimolta? Mikä on ollut mielestäsi paras?

Hei, en muista yhtään enää, mutta viime kesänä kun tein saippuaa, silloin käytin kirkasta massaa. Laitoin saippuan sisälle kukkia, ja kukat eivät olisi näkyneet yhtä hyvin mattamassan sisältä. Jos tarkoitus on kuitenkin vain värjätä massaa tai käyttää sellaisenaan, niin mattakin toimii varmasti! Toivottavasti tästä oli vähäsen edes apua!

Kommentoi juttua: JOULUSAIPPUA

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X