RUISLEIPÄ

Tässä jokin aika sitten hehkutin Facebookissa, kuinka onnistuin ensimmäisellä kerralla tekemään täydellistä ruisleipää. Tänä iltana teinkin sitten toisen kerran ja maku on edelleen paras ikinä! Minulta pyydettiinkin sitten reseptiä, joten tässä tulee;

JUURI:

2-3 palaa lemppari ruisleipääsi

2-3dl vettä

1 dl ruisjauhoja

Leikkaa leipäpaloista kuori pois ja pistä palaset likoamaan veteen.

Kun ne ovat turvonneet lisää ruisjauhot. Jos seos näyttää kiinteältä lisää 40 C vettä vielä desi.

Seoksen kuuluu olla vellimäistä.

Peitä liinalla ja laita lämpimään vedottomaan paikkaan 3-5 PÄIVÄN ajaksi. Juuri on valmis

kun se kuplii voimakkaasti. Sekoita seosta muutaman kerran päivässä rivakasti,

Itse käytin seosta kerran päivässä kiertoilmauunissa 50 C noin 15min ajan.

RASKI:

1,5dl Taikinan juurta

8 dl 40 C Vettä

6 dl Ruisjauhoja


Sekoita juuri veteen jauhojen kanssa. Vispaa aineet kulhossa ilmavaksi velliksi. Peitä liinalla ja laita vedottomaan paikkaan 14h ajaksi tekeytymään. Seosta kannattaa vispata tasaisin väliajoin. Nyt raskin pitäisi kuplia. Ota seosta talteen n. 1dl verran seuraavaa kertaa varten (uusi juuri). Lisää tuohon desiin jauhoja, että saat siitä taikinan palan. Juuri säilyy jääkaapissa viikon verran ja pakastimessa sitten kuukausia.

TAIKINA:

3 dl 40 C Vettä

1dl Vehnäjauhoja

11 dl Ruisjauhoja

2 rkl Hienoa merisuolaa

1 tl Kuivahiivaa

Sekoita raskiin suola, vesi, jauhot ja kuivahiiva. Jauhot kannattaa lisätä niin, että ensin vehnäjauho ja sitten ruisjauhot vähitellen. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä, kunnes raikina on sopivan kiinteää mutta pehmeää. Laita taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä päälle risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Kun risti on hävinnyt, voi leipomisen alkaa.

Leivo kaksi limppua työpöydällä pyöritellen. Laita ne pellille kohoamaan VÄHINTÄÄN tunniksi. Jauhota leipien pinta ja peitä liinalla. Leipien kuuluisi repeillä kohoamisen aikana. Kunnon nostatus on tärkeä etteivät leivät repeile uunissa paiston aikana.

Kuumenna uuni 250C ja laita uunin pohjalle pieneen kippoon/kattilaan kiehuvaa vettä (tämä kosteuden takia). Pudota uunin lämpötila heti 180C kun leivät ovat uunissa. Voit käyttää pellin sijaan myös paistokiveä jos semmoinen löytyy. Paista siis 180 C tunnin ajan. Sitten pudota lämpötila 150 C ja paista vielä 25-30min.

Paistoajat riippuvat uunista. Leipä on kypsää kun pohja kumisee, kun siihen koputtaa rystysillä.

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: RUISLEIPÄ

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X