Täydellinen marjakiisseli (sokeriton)

Meillä tehdään harvoin kiisseliä, mutta nyt aion ottaa sen osaksi viikkottaista kokkailua. Kiisseli on helppo ja nopea valmistaa, ja lisäksi se on edullista, mutta herkullista.

Täydellisen marjakiisselin teossa on kaksi niksiä, mitkä tekevät kiisselistä täydellistä. Ensimmäinen on se, että kun mehu ja perunajauhot on kiehautettu, annetaan pulputuksen loppua ja vasta sitten joukkoon lisätään jäiset marjat. Jäiset marjat tuovat kiisselille värin ja kiillon, mutta ne eivät tee sitä, jos myös marjat keitetään. Toinen salaisuus on äidiltäni opittu: kiisseliin pitää aina heittää hyppysellinen suolaa. Suola vie veden maun pois, jolloin kiisseli on kaksinverroin herkullisempaa.

Itse teen kiisselin sokerittomaan mehutiivisteeseen, jossa itsessään on makeutta. Sokeria on ainoastaan se mikä marjoissa on luonnostaan. Mielestäni sitä ei tarvitse lisätä, ja meillä kiisseli maistuu koko perheelle. 

Kiisseliä ja mannapuuroa ❤️

Marjakiisseli

 • 4 dl sokeritonta mehutiivistettä
 •  1,2 l vettä
 • 500 g marjoja
 • 4 – 5 rkl perunajauhoja 
 • 1 dl kylmää vettä
 • Hyppysellinen suolaa

 

 1. Kiehauta mehutiiviste ja vesi. 
 2. Sekoita perunajauhot desiin kylmää vettä ja vatkaa ne ohuena nauhana kiehuvan mehun joukkoon. 
 3. Anna pulpahtaa. 
 4. Siirrä kattila pois liedeltä. 
 5. Heitä sekaan hyppysellinen suolaa ja jäiset marjat. Sekoita hyvin että kiisseli muuttuu kirkkaaksi ja kauniin väriseksi. 
 6. Anna jäähtyä ja nauti! 

Kommentit (7)

Ihan ykkösjuttu samettisen kiisselin valmistuksessa on kokonestesuurustus. Perunajauhot (58 g / 1 l nestettä) sekoitetaan kattilaan koko määrään kylmää nestettä (itse käytän mehua + vettä) ja sekoitetaan koko kuumentamisen ajan huolellisesti koko kattilan pohjan alueelta kunnes pulpahtaa.

Jouduin yhteen aikaan tekemään kymmenen litran kattilassa kiisseliä niin isoja annoksia kuin mahtui. Nopeuttaakseni hommaa lisäsin suurusteen puolessa välissä nesteen kuumennusta perunajauhot reiluu määrään kylmää nestettä sekoitettuna. Suurustetta lisättäessä ja kuumentamista kiehumispisteeseen jatkettaessa sekoitetaan keitosta huolellisesti koko ajan.

Kokonestesuurustus vie toki aikaa pidempään, mutta se kannattaa samettisuuden vuoksi. Ja jes, kotimaisia marjoja ei tarvitse keittää :).

Juurikin näin! Oikein hyviä vinkkejä, kiitos!

Kuka uskaltaavielä syödä/juoda sokerittomia, makeutettuja mehuja??? Ne ovat parhaita tuhoaineita esim. muurahaisten tappamiseen puutarhassa……

Ei maistu mullekkaan aspartaami. Mielummin käytän oikeata sokeria. Vanha hyvä aine sopivasti käytettynä. Ei ole tutkimuksissa tainut vielä aiheuttaa syöpää!
Harhaan johtava mehuissa maininta ”sokeriton”. Tupattu täyteen jotain makeutusaineita

Minä ainakin 🙂

Kiitos tuosta suolavinkistä.

Kommentoi juttua: Täydellinen marjakiisseli (sokeriton)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X