Täydellinen ruskea kastike!

Täydellinen ruskea kastike on erinomaista herkkua. Sitä on syöty suomalaisissa perheissä läpi vuosikymmenten, enkä ihmettele, sillä se jos mikä on lohturuokaa parhaimmillaan.
Jos sitä ei ole koskaan ennen tehnyt, voi olla että joutuu tekemään pari kertaa että tekniikan oppii. Ja tekniikoitahan riittää. Jokaisella on siihen omat niksinsä ja nyt minä kerron omani.

Osa valmistaa kastikkeen ruskistamalla kuivat jauhot kuivalla pannulla. Osa paistaa esimerkiksi jauhelihan ja ripottelee jauhot perään ruskistaen ne lihan kanssa. Osa taas tekee niin kuin minä, eli ruskistaa voin ja jauhot yhdessä pähkinäiseksi ja lisää kypsennetyt lihat vasta valmiin kastikkeen joukkoon.

Tekotapoja on monia, mutta se miksi pidän omastani eniten, johtuu siitä, että näin olen oppinut tekemään kastikkeen ilman riskejä jauhopaakuista. En tiedä muistaako moni teistä sellaista ”ihanuutta” kuin klimppikeitto, missä ällöttävän harmaan liemen seassa lillui jauhoklönttejä? No tästä traumatisoituneena en kestä minkäänlaisia klimppejä keitoissa enkä kastikkeissa.

Salaisuus kastikkeeseen piilee siinä, että voista ja jauhoista tehdään enemmän massamainen, jolloin jauhot eivät pääse klimpittymään. Massa ruskistestaan todella tummaksi. Väli pähkinäisyyden ja palamisen välillä on melko pieni.

Tämän jälkeen sekaan vatkataan vesi ja annetaan pulpahtaa ja sakeentua. Lopuksi levy käännetään miedolle lämmölle ja lisätään esimerkiksi paistettu jauheliha tai makkara tai mitä ikinä tahtookaan joukkoon. Sitten kastikkeen annetaan kiehua hetken aikaa hiljalleen ja näin täydellinen ruskeakastike on valmis.

Massalla kestää hetki ennen kuin ruskistuminen alkaa. Sitä ennen se turpoaa jonkin aikaa.

Kun ruskistuminen alkaa, ei lieden äärestä kannata poistua, sillä massa palaa nopeasti.

Ruskistumisen kanssa ei kannata hötkyillä. Mitä tummemmaksi sen antaa mennä, sitä enemmän siinä on makua.

Valmis ruskea kastike on taivaallisen hyvää!

Ruskea kastike

 • 75 g Voita
 • 1 dl Vehnäjauhoja
 • 1 l Vettä
 • 1,5 Lihaliemikuutiota
 • ½ tl Mustapippuria
 1. Sulata voi paistinpannulla ja lisää sulaneen voin sekaan jauhot.
 2. Sekoittele massaa niin kauan että se alkaa ruskistua. Lieden vierestä ei kannata poistua, sillä massa palaa nopeasti ilman valvontaa.
 3. Sekoittele massaa koko ajan ja anna sen ruskistua kunnolla. Ei kannata luovuttaa liian aikaisin, sillä mitä ruskeampi kastike on, sitä enemmän siinä on makua.
 4. Kun massa on tarpeeksi ruskeaa, kaada vesi sekaan ja vatkaa kunnolla.
 5. Anna kastikkeen kiehahtaa ja pienennä levyä.
 6. Lisää joukkoon paistettua jauhelihaa/nakkeja/makkaraa ja kuullotettua sipulia. Anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia.
 7. Mausta liemikuutioilla ja pippurilla!
 8. Tarjoile perunoiden, perunamuusin, kasvisten tai vaikka pastan kanssa. Ruskean kastikkeen kanssa yhteen sopii myös puolukat tai punajuuret.

Kommentit (8)

Todella herkullista, tein ohjeen mukaan!

Ihana kuulla 🙂

On pula-ajan ruokia. Se oli hyvää keitettyjen perunoiden kanssa sellaisenaan. Ei ollut varaa muuhun. Joskus 5-6vuotiaana tein isälleni. Silloin pohja tehtiin parista siankylkisiivusta. Jauhot käristettiin pannulle jääneessä rasvassa. Sitten vettä joukkoon. Sellainen oli läskisoosimme. Koko perhe söi siitä. Isä sai syödä siansiivut. Minä ja sisko syötiin perunoita ja ruskeaa kastiketta. Se oli 1940- luvulla, sotien jälkeen.

Varmasti ollut silloin herkkua. Mun mummu puhuu juuri vastaavanlaista tarinaa!

Mitä vaaleita pallukoita on viimeisessäkuvassa, aivankuin matoja?

Se on itse jauhettua jauhelihaa. Suikareet on pidempiä kuin kaupan jauhelihassa 🙂

Oi että, nyt alkoi tehdä mieli makkarakastiketta. 😄

Sit äkkiä tekemään <3

Kommentoi juttua: Täydellinen ruskea kastike!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X