Tee itse kirsikkalikööri jouluksi! – Helppo ohje!

Tämä on nyt kolmas vuosi kun teemme kirsikkalikööriä itse jouluksi. Ohjeen alkuperää en muista enää laisinkaan tuon menneen kolmen vuoden takaa, ja muutenkin oma reseptimme on muuntunut meidänlaiseksemme matkan varrella.

Itse tehdyssä kirsikkaliköörissä todella maistuu kirsikka. Maku on pehmeä, hedelmäinen, hieman kanelinen ja kaukana esanssisesta.

Resepti myös on helppo. Jopa idioottivarma. Likööri tarvitsee tekeytymiseen vähintään kolme kuukautta, mutta itse olemme tehneet liköörit aina niin, että ne ovat saaneet tekeytyä tämän melkein puoli vuotta. Eli heti kirsikkakauden alussa on laitettu juomat tulille.

Ekana vuonna teimme likööriä kahteen litran pulloon. Viime vuonna jo viiteen. Yhdestä litran pullosta tulee suunnilleen reilu puoli litraa valmista juomaa. Viime vuonna käärimme likööriä kaikille sukulaisille ja ystäville 1,75dl pulloihin muiden itse valmistettujen herkkujen lisäksi.

Kaikki pitivät liköörin mausta ja tänä vuonna aionkin kokeilla myös muita marjoja ja ehkä hedelmiäkin, mistä valmistamme pukinkonttiin taas erilaisen kavalkaadin likööreitä.

TARVITSET ( 1 l valmista likööriä)

2 kpl litran lasipulloa tiivillä korkilla
1-2 litraa tuoreita kirsikoita
1 kg Sokeria
1,5 – 2 litraa kirkasta viinaa (esim. mikä tahansa 40% vodka)

  • Huuhtele ja kuivaa kirsikat.
  • Työnnä lasipulloihin kirsikoita niin, että pullosta 2/3 on täynnä.
  • Kaada päälle 500g sokeria.
  • Kaada lopuksi pullo täyteen viinaa.
  • Sekoittele pulloa muutamia kertoja viikossa ravistamalla niin kauan, että sokeri on liuennut juomaan kokonaan.
  • Pullot olisi hyvä säilyttää jääkaapissa tai muussa viileässä tilassa vähintään kolme kuukautta.
  • Kun kirsikat ovat muuttuneet valkoisiksi ja juoman väri punaiseksi, ja sokeri on kokonaan liuennut,  likööri on valmis siivilöitäväksi. Kaada likööri puhtaisiin pulloihin suppilon avulla. Kirsikat jäävät pulloon ja ne saa sieltä yllättävän helposti pois pillin avulla. Kannattaa käyttää tästä syystä pieniä kirsikoita.
  • Kun likööri on siivilöity, se säilyy hyvin huoneenlämmössäkin vuoden verran.
  • Pullota likööri pikkupulloihin ja lahjo lähipiiriä jouluna ihanalla itsetehdyllä juomalla!

 

Kommentit (5)

Oi! Kuullostaa hyvältä. Otatko kirsikoista kivet pois, vai meneekö ihan sellaisenaan?

Meidän kirsikkapuun kirsikat ovat niin pieniä että ne meni ja tuli pullonsuusta sellaisenaan. Joissain Faceryhmissä neuvottiin tosin rikkomaan marjat, että niistä irtoaa enemmän makua. Tässä yhdeydessä voi sitten kivetkin napsia pois 🙂

Itse olen tehnyt liköörejä liottamalla marjoja 70%:ssa alkoholissa. Sitten olen laskenut uutteen pois uuteen pulloon (I-laatu) ja murskannut marjat ja puristanut ja suodattanut murskeesta jäljellejääneet nesteet (II-laatu). Sitten olen keittänyt veden ja sokerin yhteen ja tällä laimentanut uutteet noin 40 % alkoholia sisältäväksi juomaksi. Tässä vaiheessa pitää vielä seisottaa pullotettuna jonkin aikaa, että voimakas alkoholinmaku tasoittuu/ sekoittuu sokeriliemeen.

Keski-Euroopassa kesän hedelmät paloitellaan ja säilötään vahvaan rommiin. Jouluksi niitä sitten nautitaan syöden ja juoden. Eli keinoja on monia.

Pääasia on, että on hauskaa puuhastella ja voi nauttia työnsä ja kokeilujensa tuloksista.

Kivoja ideoita 🙂 Voisi kokeilla rommiluumuja, niistä olen kuullut hyvää 🙂

Joo ihan hyvä ohje, mutta ainekset ei kyllä millään mahdu kahteen litran pulloon.

Kommentoi juttua: Tee itse kirsikkalikööri jouluksi! – Helppo ohje!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X