Vältä tissihiki ja hiertymät: Nämä niksit auttaa helteillä!

Nämä helteet ovat aivan omasta maailmastaan, emmekä me pohjolan kasvatit vastaavaa ole tämän maan kamaralla nähneetkään. Vaatteet on pakko valita kelin mukaan – mitä vähemmän, sen parempi. Kuitenkin vähissä vaatteissa, kuten hellemekoissa kulkeminen tuo omat ongelmansa, mistä moni meistä pluskokoisista saattaa ”kärsiä”.

Keräsin pienen listan miten helpottaa hikoamisia ja hiertämisiä näillä keleillä, jotta voimme kulkea lempparivaatteissamme helpommin ja rinta rottingilla.

 1. Reisien hankaaminen

  Reisien hankaaminen on rasittava ongelma ja siitä kärsii useat naiset kokoon katsomatta. On raivostuttavaa pukea sen ihanimman kesämekon alle ne mummomallin lahkeelliset puuvillapöksyt, kun lämpötila alkaa olemaan sama kuin auringon ytimessä.

  Tähän ongelmaan noiden pöksyjen lisäksi olen kuullut käytettävän compeed – rakkolaastaripuikkoja, erillisiä silikonilla paikallaan pysyviä sukkanauhoja sekä vaseliinia. Edellä mainittuja en itse ole kokeillut, mutta voin kertoa omasta lemppariratkaisustani: SUIHKUTETTAVA LAASTARI. Suihkutettavaa laastaria saa ostettua apteekista. Suihkuta sitä kerros reisiin ja anna kuivua 30 sek. Sitten suihkuta toinen kerros ja anna kuivua. Laastari vähentää hikoilua ja luo reisien pintaan kalvon, jolloin reidet eivät hankaa yhteen. Laastari kulkee myös kivasti pikkuisessakin laukussa ja on aina helposti käsillä.
  HUOM!!! Laastari pitää pestä joka ilta pois, sillä iho sen alla ei hengitä.

 2. Hikiläntit kainaloissa.

  Ikuinen ongelma mihin ei voi kamalasti vaikuttaa. Hyviä niksejä on pitää mukana puhdistusliinoja, joilla puhdistaa kainaloita sekä käyttää joko talkkia, perunajauhoa tai puuteridödöä. Laukussa kulkee kätevästi mukana myös pieni lyhythihainen bolero tai huivi, jonka voi tarvittaessa heittää päälleen. Kannattaa kuitenkin ensisijaisesti valita tummaa, hyvin hengittävää kangasta. Tumma väri helteillä ei ole paras, mutta se antaa eniten anteeksi.

 3. Tissien alta hikoilu.

  Tämä rasittava ongelma on lähestulkoon jokaisella jolla on tissit. Tissit hikoilee ärsyttävästi niiden alta ja pahimmillaan tekevät paidan etumukseen märät läntit. Laita tissien alle VAUVATALKKIA tai perunajauhoa. Vauvatalkki sitoo hikeä ja nestettä ja vähentää hikoilua. Jotkut suosittelevat tissihikeen myös talouspaperitaitteita rintaliiviin kiinnitettäväksi, sekä pikkuhousunsuojia. Pikkuhousun suojat voi kiinnittää rintsikoihin tarralla ja sekä ne että talouspaperin voi vaihtaa helposti tarvittaessa.

  Lue lisää tissihien taltuttamisesta tästä.

 4. Haisevat ja hikoilevat jalat.

  Jalkojen hikoilu näillä keleillä on lähestulkoon väistämätöntä. Toisilla jalat hikoaa enemmän ja toisilla vähemmän. Sukkien käyttö on kyseenalaista, kun jalat hikoavat vieläkin enemmän. Laita siis jalkoihisi VAUVATALKKIA tai perunajauhoja ja kenkiin RUOKASOODAA. Talkki vähentää hikoilua ja sooda poistaa hajuja ja pitää varpaatkin kuivana. Joistain isommista marketeista saa myös suoraan jaloille tarkoitettua talkkia, mikä vähentää bakteereiden aiheuttamaa hajua. Niitä saa myös hajustettuina.

 5. Revenneet sukkahousut.

  Kaikki tietävät tunteen kun olet juhlissa ja sukkahousuihin tulee silmäpako. Pidä laukussa kynsilakkaa, mielellään sukkahousujen väristä. Kun silmäpako ilmestyy, lakkaa se nopeasti kummastakin päästä ettei se repeä enempää. Vaihtosukkikset laukussa on myös kätevä idea.

 6. Kasvojen hikoilu.

  Tähän ongelmaan minulla ei vielä ole maailman toimivinta ratkaisua, mutta muunmuassa hiuspanta tai huivi voi auttaa imemään otsalta hikikarpalot ennen kuin ne valuvat kasvoja pitkin. Mukana kannattaa kuljettaa myös pientä pyyhettä mihin pyyhkiä kasvoja. Aina voi pukea myös salsamekon päälle ja kulkea viuhkan kanssa kaikkialla. Se lisää myös espanjalaista/latinotunnelmaa jolloin kuumien kelien hyväksyminen helpottuu.

  Joiltain meikkiosastoilta saa ostettua myös puuteripaperia. Ne toimii jos hikoilu ei muistuta Niagaran putousta. Kevyet hikikarpalot saa napattua kivasti paperilla kiinni ja paperi jättää ihon mattapintaiseksi.

 7. Kenkien hankaaminen.

  Kenkien hankaaminen on rasittava ongelma ja juuri sillä hetkellä kun se tapahtuu, ei rakkolaastaria ole missään. Tiesitö että vanha kunnon Jeesus-teippi ajaa kätevästi rakkolaastarin asiaa. Se tarttuu hyvin ihoon ja hengittää. Toki se ei näytä kovin kauniilta vaaleiden avokkaiden kanssa, mutta sellaisten kenkien kanssa, mistä se ei kiinnitä sen kummempaa huomiota, se palvelee oikein hyvin.

 8. Kotona voit viilentää itseäsi helpoiten

  Kastele pyyhe kylmällä vedellä ja kääriydy siihen. Jäädytä pakastimessa vesipulloja ja ota niitä sänkyyn mukaan. Käy kylmässä suihkussa tai uimassa uimapukupäällä ja jätä se päällesi, se viilentää pitkään. Yritä saada kotiisi läpiveto. Sulje verhot, ikkunat ja ovet siltä puolelta kotia, mihin paistaa kuumin aurinko.

 9. Avainsana on nauttia.

  Näillä pienillä vinkeillä selviää pienistä tilanteista. Nauti kuitenkin kesästä vaikka kuumuus hipoo äärirajoja, on todennäköistä ettemme näin lämmintä kesää näe tämän elämän aikana Suomessa. Pukeudu haluamallasi tavalla, kulje rinta rottingilla ja nauti säästä. Enää kaksi kuukautta niin taas palelee.

  Kotilieden tissihiki -jutussa on lisää tissihien taltuttamisesta.

KUVAT: Pixabay

EDIT:

TÄSSÄ LUKIJOIDEN VINKIT:

 • Linoolaa reisiin, se on ihan parasta.
 • Silkkisuihketta reisiin.
 • Rintsikoiden alapuolelle talouspaperia, imee kosteuden ja on helppo vaihtaa kuiviin.
 • Istuu järvessä ämpäri päässä, ämpäri suojaa paarmoilta. (Kirjoittaja ei suosittele julkisia rantoja. Emme voi antaa takuuta koska joku soittaa psypan puolelta apua).
 • Liivien imetyssuojat ja pikkuhousun suojat ovat oivia apulaisia tissi- ja kainalohikeen.
 • Reisien hankaukseen toimii roll-on deodorantti.
 • Jalkahikeen Vocca-liuos.
 • Varpaiden hiertymiseen ja rakkojen estoon on ihoteippi ykkönen!
 • Mummopöksyistä löytyy ohuita ja hengittäviä versioita.
 • Kesällä pitää muistaa pukeutua väljästi, se helpottaa myös hikoilua kun paikat saa hengittää.
 • Ihan paras keino hikoilun vähentämiseen on aamusuihkun jälkeen valella itsensä suolavedellä, jonka suolapitoisuus on sama kuin Välimeressä, eli noin 4% ja antaa suolaveden kuivua iholle ilman pyyhettä.
  Monet välimerenalueen asukkaat käyvät dippaamassa itsensä aamulla mereen, odottavat, että tuuli kuivaa ja eikun menoksi.
  Monien vuosien kokemuksella voin kertoa, että toimii!
 • Jäädytä vaatteita pakastimessa. Viileä paita ja shortsit tai mekko on kiva vetää kuumalla kelillä päälle! Samoin viileä yöppäri!
 • Terveyssiteet hihallisiin paitoihin estää kainalohikoilun!
 • Reisiin paras on Natusanin vauvarasva tai Labellon huulivoide!

Avainsanat

Kommentit (14)

Kylmäsuihku ei oo niin tehokas, kuin lämmin/kuumasuihku! Kuuman suihkun jälkeen kroppa alkaa viilentämään itseään, kun taas kylmän suihkun jälkeen toisinpäin!

Tästä oon kuullut ennenkin! En oo vaan koskaan testanut kun keho huutaa viileyttää kun suihkuun pääsee 😀 Pitääkin nyt tänään kokeilla!

Muistelin, mitä äitini aikoinaan käytti, kun kesä alkoi ja kainalot alkoivat tuoksahtaa. Eau de cologne toilette! Se musta korkkinen pullo. Sitä on onneksi vielä myynnissä. Aamuisin pesun jälkeen pyyhin sillä kainalot ja rinnan aluset. Sitten dödöä kainaloon ja hyvä tuli. Colognen tuoksu haihtuu vähitellen, mutta teho jää.

Valitettavasti saattaa olla niin, että tällaisia kesiä tulee eteen jatkossa paljon useammin. Nytkin on jo 2000-luvulla ollut muistaakseni kaksi vastaavaa aiemmin (joskin taisivat olla lyhytkestoisempia?). Jos ilmastonmuutos etenee, äärimmäiset sääolot yleistyvät, joten kannattaa varautua tuleviin hellekidutuksiin.

Itselleni keuhkosairaana tämä ei ole millään tapaa nautinnollista. Lupaan tosin vastaavasti valittaa myös talvella pakkasista, jotka runtelevat tällaista perussairasta yhtä lailla.;) Ajatuksissa on hommata toinen tuuletin heti ensi keväänä, kun niitä taas saa, nyt on miten kuten pärjätty yhdellä. Pakkasista sentään selviää pysyttelemällä sisätiloissa.

Voin vaan kuvitella! Onneksi nyt pitäisi viilentyä edes vähän! Tsemppiä sinne <3

Suosittelen kokeilemaan kainaloihin apteekista saatavaa Absolut Torr tököttiä! Estää kainaloitten hikoilun ja mielestäni voi käyttää käsiin ja jalkoihin myös. En suosittele kyllä käytettäväksi ärtyneelle iholle.

Kiitos vinkistä, menee testiin!

Hikiläiskiltä suojaamaan on olemassa myös virallisia vaatteiden kainalosuojia. Googlaamalla löytyy joitakin ostopaikkoja netistä. Olen yhden paketin ostanut kokeeksi aikoinaan, muistaakseni suuren tavaratalon naistevaateosaston kassalta, mutta kokeilu jäi yhteen kertaan, koska suoja rapisee ja ainakin trikoopaidan kainaloon asettuu hankalasti, ja siinä on mielestäni huonompi liima kuin pikkuhousunsuojissa.

Kiitti vinkistä! Täytyykin tutkia mimmosia noi on, kun en oo ikinä kuullutkaan…

Jalkojen hikoiluun kannattaa kokeilla pikkuhousunsuojia kengissä pohjallisen tapaan. Helppo vaihtaa ja pysyy liiman ansiosta paikoillaan!

Toimiiko jeesusteippi todella rakkolaastarina?

Ei varmasti yhtä hyvin, kuin aito ja oikea rakkolaastari, mutta antaa hyvän ensiavun kun rakko on jo syntynyt. Se estää kenkää hiertämästä rakkoa isommaksi ja antaa sille aikaa rauhoittua. Esimerkiksi viime kesänä kun festareilla tuli rakot jalkaan, selvisin kivasti puoli vuorokautta jesseteipin avulla. Rakot saivat rauhoittua eikä kenkä tehnyt pahempaa jälkeä. Kipu pysyi myös poissa ja teippi pysyi todella hyvin paikallaan.

Valuta ranteille hanasta hetken aikaa jääkylmää vettä, viilentää ja raikastaa oloa ihmeen hyvin. Vastaavasti auttaa ”kuuma” vesi, jos paleltaa. Kannattaa kokeilla!

Tämä on muuten vanha ja hyvä niksi! Eräs vanhempi rouva kertoi tästä kun olin lapsi, ja tämä toimii kyllä hyvin. Kiitos vinkistä! 🙂

Kommentoi juttua: Vältä tissihiki ja hiertymät: Nämä niksit auttaa helteillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X