Vanhan ajan Makaronivelli!

Lapsuudessa äiti teki meille makaronivelliä ja jotenkin minulle on jäänyt siitä sellainen ruokalaji, mitä aina välillä tekee mieli. Siksi päätinkin testata maistuuko tämä sille mille muistelin, ja kyllähän se maistui!

(C) Sofia – Frutti di Mutsi -blogi

Huomasin tutkiessani reseptejä, että todella monissa ohjeissa on pari ruokalusikallista sokeria. Minä jätin sen kokonaan pois, sillä se kuulosti minusta hieman epäilyttävältä. Miellän vellin kuitenkin enemmän suolaiseksi ruoaksi ja vaikka tiedän että sokeri monissa suolaisissa ruoissa korostaa makuja, jätin silläkin uhalla sen tästä pois.

Velli silti maistui juuri sille kuin muistelinkin. Se maistui pehmeälle, kuohkealle ja turvalliselle. Lapsetkin rakastuivat velliin ja luulenpa että tätä tulee nyt tehtyä useamminkin!

(C) Sofia – Frutti di mutsi -blogi

Makaronivelli n. 4-5 annosta

1 l Sinistä tai punaista maitoa
2,2 dl Makaronia
1 – 1½ tl Suolaa
1 rkl Vehnäjauhoja ja hieman vettä

Voi- tai Oivariinisilmä tarjoiluun

  • Kiehauta maito varovasti ja lisää makaronit.
  • Keitä niin kauan, että makaronit ovat hieman ylikypsiä. Kannattaa keittää miedolla lämmöllä ettei maito kuohu yli eikä pala pohjaan.
  • Kun makaronit ovat kypsiä, sekoita jauhot tilkkaan vettä ja lisää seos ohuena nauhana vellin sekaan. Sekoita koko ajan.
  • Lisää myös suola.
  • Sekoita hyvin niin jauhot jätä paakkuja.
  • Anna kiehahtaa ja maista että suolaa on tarpeeksi.
  • Tarjoile ruisleivän ja tuorekurkun kanssa.
  • Kruunaa annos voisilmällä!

Avainsanat

Kommentit (14)

Makaroonivelli on ”comfort foodia” mun makuun. Meillä kans äiti teki usein, itsekin tehnyt silloin tällöin. Voisi tehdä useamminkin!

Sitä se nimenomaan on! Ihana herkku etenkin talvella 🙂

Miksi tuota voita pitää velliin laittaa? Turhaa rasvaa.

No siksi, ettei se maistu muuten juuri miltään. Voi tuo runsauden sekä lisää suolaisuutta, jos velliin laitetaan sokeria. Näissä resepteissä ei ole kananmunankeltuaista, joka myös tuo tiettyä ruokaisuutta ja lisämakua. Lisätään siis lopuksi sekoittaen. Värikin kaunistuu. Ja siis ehdottomasti sekä suolaa että sokeria, se tekee myös maun.

Toiset pitävät siitä, toiset voivat jättää sen halutessaan pois. Jokainen toimikoon niin kuin parhaaksi näkee.

Makaronivelli! Olin ihan pieni kun asuimme Tampereen Pispalassa. Yhtenä päivänä lähdimme Näsijärven jäälle määränpäänä Reuhari. En tiennyt silloin enkä taida tietää vieläkään, mikä on Reuhari, mutta nelivuotiaalla se oli kaukana. Talsimme lumisella jäällä kauan, kylmäkin tuli, mutta palkinto odotti kotona:
Lautasellinen ihanaa makaronivelliä ❤️!

<3 Ihana muisto <3

Eka kokemus makaronivellistä. Olon maalaistalossa töissä ja ruokana oli koko viikon perunaa ja makkarakastiketta. Tuli vapaapäivät (asuin anoppilassa) ruokana oli sieläkin peruna ja makkarakastike. Kerroin olevani jo vähän kypsynyt tuohon, niin anoppi keitti seuraavalla kerralla makaronivelliä. Oli muuten todella hyvää makkarakastin jälkeen. Eka ja vika kokemus tuosta vellistä, nyt lähellä eläkeikää olen ajatellut, että mitenköhän anoppi sen teki… täytyy tuota reseptiä kokeilla.

Uskon että on ollut hyvää tuon jälkeen 😀 Suosittelen kokeilemaan, kyllä se vaan on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihanaa herkkua 🙂

Juurikin tässä makaronivelliä keittelen, kun teinitytär sitä toivoi, virkistin muistia katsomalla tätä reseptiä. Lapsena en itse saanut maistaa, äitini inhosi koko velliä. Aikuisena maistoin kun olin aikanaan vanhainkodilla töissä, rakastuin velliin ja niin myös lapset. Nyt lapset jo aika isoja, ihanaa kun kuopus muistutti tästä herkusta. Ps. Reuharinniemi on Tampereella Lentävänniemestä Näsijärveen pistävä niemi, pienelle aika pitkä matka kävellä Pispalasta jään yli.

Kiitos viestistä, ihana kuulla että tämä on teilläkin herkkua! Tämä tuntuu jakavan paljon mielipiteitä, mutta enemmän taitaa kuitenkin olla meitä tykkääjiä 🙂

Nopea makaroonivelli syntyy niin, että keittää makaroonit vedessä ja lisää maidon kiehumispisteeseen ja sen jälkeen suurustaa perunajauholla. Lisäksi nokare voita ja suola. Hieman aikaa annetaan jäähtyä kannen alla. Kelpasi jälkikasvulle.

Meillä ripoteltiin sokeria pinnalle:)

Se sokeri on siellä ruuassa kuten lähes kaikissa ruuissa ns pyöristämässä/pehmentämässä ja korostamassa ruuan makua. Sokeria laitetaan hyppysellinen ei kopra kaupalla. Kaikkiin ruokiin kannattaa hyppysellinen sokeria laittaa parantamaan ruuan makua😊

Kommentoi juttua: Vanhan ajan Makaronivelli!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X