Vapun parhaat munkkitikkarit!

Vappu on munkkien ja siman aikaa. Julkistin pari vuotta sitten äitini parhaan mahlasiman reseptin ja mutta munkkeja meillä ei hirveästi ole tehty. Syy on yksinkertainen. Perheeni pyörittää kesäisin kesäteatteria jonne olen elämäni aikana paistanut tuhansia ja tuhansia munkkeja. Minulla on munkkitrauma.

Me kuitenkin leivomme lasten kanssa aina viikonloppuisin ja tällä kertaa ajattelin että teemme vapun kunniaksi ihan oikeita munkkeja. Niinpä me teimme taikinan ja pyöritimme pieniä lihapullankokoisia palleroita. Pallot paistettiin munkkirasvassa ja niihin työnnettiin paperipillit. Puolet munkeista saivat perinteisemmän kaneli-sokerikylvyn ja toinen puoli dipattiin suklaaseen ja koristeltiin nonparelleilla. Niistä kyllä tuli ihan herkullisia ja munkkien syöntikin tuntui vähemmän sotkuiselta tikkarimallin takia! Win-win.

En tehnyt munkkeja muutenkaan aivan perinteisesti. Meillä on ollut tapana ensin kohottaa taikina, sitten leipoa pallot ja kohottaa uudelleen. Jätimme toisen kohotuksen väliin ja heitimme pallot suoraan pataan. Ne tuplasivat ja jopa triplasivat kokonsa kattilassa, enkä minä ainakaan huomannut maussa sen enempää kuin koostumuksessakaan mitään eroa.

Taikinasta sen verran, että mehukkaimmat munkit syntyy kun taikina on hieman löysää – juuri sen verran kiinteää että sitä voi pyörittää. Jos taikina on kovaa, tulee munkeista kuivia. Löysempi taikina myös kohoaa vielä padassa kauniisti, eikä pinta rikkoudu.

MUNKKITIKKARIT n. 35 kpl

5 dl Maitoa
25g Hiivaa
1,5 dl Sokeria
½ tl Suolaa
2 rkl Kardemummaa
100 g Voita
10 – 16 dl Jauhoja

  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen.
  • Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
  • Ala lisäämään jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa koko ajan vaikka sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  • Lisää loppuvaiheessa taikinaan sulatettu voi.
  • Taikina on valmista kun se irtoaa pienesti kulhon reunoista.

(Resepti jatkuu kuvien jälkeen)

LISÄKSI TARVITSET:

n. 2 dl Sokeria
2 rkl Kanelia
1 tl Vaniljajauhetta
1 Levy suklaata
Nonparelleja
Pahvipillejä

  • Sekoita sokeri, kaneli ja vanilja sekaisin puurokulhoon.
  • Sulata suklaa.
  • PUOLET MUNKEISTA: Kun munkit tulevat padasta, pyöräytä ne heti sokeriseoksessa ja siirrä vetäytymään. Pillit kannattaa työntää niihin ennen kuin ne jäähtyvät kokonaan.
  • TOINEN PUOLI MUNKEISTA: Anna niiden jäähtyä rauhassa. Työnnä munkkeihin pillit ja dippaa suklaassa. Lisää pintaan nonparelleja.

IHANAA VAPPUA KAIKILLE!!!!

Terveisin,

Sofia

Avainsanat

Kommentit (2)

Ihanaa wappua sinnekin! Munkki tikkarin tekijät näyttää Mummun silmin niin maukkaan syötäviltä! Kiitos mahlasiman kehumisesta! Rakkain terveisin Madre Di Mutsi❤

❤️❤️??

Kommentoi juttua: Vapun parhaat munkkitikkarit!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X