Voiko tukiverkoston rakentaa itse?

Kaupallinen yhteistyö Babysitter.fi

Kirjoitin taannoin postauksen siitä, miten meillä ei ole asuinpaikkakunnallamme minkäänlaista tukiverkostoa. Pyöritämme arkemme pääosin kaksin, mutta hätätapauksissa isovanhemmat, kummit tai siskot ajavat pitkähkön matkan takaa hätiin.

Me vietämme treffi-iltoja pari -kolme kertaa vuodessa ennakkoon sovittuina ajankohtina, jolloin joku lähipiiristä ajaa parin tunnin matkan päästä hoitamaan lapsia hetkeksi.

Me arvostamme näitä treffi-iltoja suunnattoman paljon, mutta olemme myös oppineet tilanteemme takia antamaan toisillemme yhteistä aikaa ja huomiota joka päivä.

Lisää aiemmasta postauksesta löydät tästä linkistä.

Jos tukiverkostoa ei ole, voiko sen rakentaa itse?

Minä väitän että voi. Ja listaankin tähän muutaman idean miten se onnistuu.

Jos lähistöllä on ystäviä, voisi esimerkiksi heidän kanssaan sopia vaikka kerran kuukaudessa, että toinen perhe ottaa vaikka yhdeksi illaksi kaikki lapset. Tai jopa yhdeksi yöksi. Ja sama sitten toisinpäin.

Näin molemmat perheet saavat lepohetken ja samalla lapset pääsevät leikkitreffaamaan ystäviään ilman vanhempien jatkuvaa valvontaa. He oppivat itsenäistymään.

Omaa aikaa meillä ainakin järjestyy helposti kun toinen voi aina olla lasten kanssa ja antaa sitä aikaa toiselle. Se ei ole ongelma jos molemmat ovat kasvattajina ja puolisoina täysivertaisia. Se yhteisen ajan puute sen sijaan voi muodostua ongelmaksi.

Yhteistä aikaa meillä kuitenkin järjestetään päivittäin. Se ei silti ole itsestäänselvyys kaikissa perheissä. Monesti vanhemmat ovat väsyneitä lasten mentyä yöunille ja viimeinen mielessä oleva asia siinä hetkessä saattaa olla yhteinen aika.

Pitää siivota sotkut ennen aamua, laittaa pyykit narulle ja tiskata viimeiset tiskit. Selata somea. Ja nukahtaa. Jos yhteistä aikaa ei saa millään nipistettyä normaalista arjesta ja tukiverkostoa ei ole, on hyvä alkaa rakentamaan sitä verkkoa avuksi, sillä parisuhdetta täytyy hoitaa ettei se kuole käsiin.

Verkosto maksuttomasti vai rahalla?

Jos sellaisia ystäviä ei löydy lähipiiristä, joiden kanssa voisi yhdessä alkaa rakentamaan tukiverkostoa kummallekin perheelle, niin yksi vaihtoehto on hankkia asuinpaikkakunnalta varamummo tai -pappa. Meillä itsellämme on tämä tällä hetkellä työn alla ja odotammekin parhaillaan ensimmäistä varamummu -ehdokasta tapaamaan perhettämme.

Löysimme itse varamummun kun kirjoitin omalle Facebook -seinälleni hakuilmoituksen että tällainen pesti olisi auki. Sain myös hyviä vinkkejä omilta ystäviltäni siitä, että esimerkiksi seurakuntien kautta voisi löytyä ihana varamummu auttamaan arjessa. Mummu voisi ottaa silloin tällöin lapsia ja viedä heidät vaikka hiekkalaatikolle tai jäätelölle. Tai vaikka puistoon piknikille.

Varamummun funktio on sama kuin oikeankin mummun. Hän on vanhempi, luotettava henkilö joka tarjoaa lapsille tukea ja turvaa, kuten isovanhemmat muutenkin. Varamummulla voi olla omia lapsenlapsia jotka asuvat kaukana, tai hän voi olla lapsetonkin. Sellainen ihana ihminen, jolla on suuri sydän, mistä hän on valmis antamaan paikan koko perheelle.

Mitä sitten, jos nämäkään eivät onnistu?

Sitten on sellainen vaihtoehto, että rakentaa tukiverkon itse maksullisia palveluita käyttäen. Minuun otettiin jokin aika sitten yhteyttä babysitter.fi -palvelusta. Palvelu tarjoaa maksullisia lastenvahteja ympäri maan ja näin ollen voit löytää sen täydellisen lastenhoitajan joka silloin tällöin voi auttaa, olipa kyseessä treffit puolison kanssa tai muuten vaan tarpeeseen tuleva hengähdyshetki.

Babysitter.fi -palvelun ehdottomasti parhaisiin puoliin kuuluu se, että jokainen lastenhoitaja on rekisteröity ja pystyt valitsemaan omasi heidän itse rakentamansa profiilin perusteella. Tämän jälkeen voit rekisteröityneenä käyttäjänä laittaa kyseiselle henkilölle suoraan viestiä ja kysellä lisää, sekä sopia tapaamisesta.

Lisäksi tämän palvelun kautta voi löytää toisen perheen omalta alueelta, joka on samassa tilanteessa ja näin ollen voi perheiden kanssa järjestää vaikka vuorovahtimisia. Tämä palvelu toimii euroopassa jo monissa paikoissa ja on ollut todella suosittu ja toimivaksi todettu mm. Espanjassa, Hollannissa ja Italiassa.

Vanhemmat voivat myös palvelun kautta löytää toisistaan aikuista seuraa itselleen ja leikkiseuraa lapsilleen. Tämä verkostoi lähialueiden perheitä ja auttaa samalla rakentamaan sitä olematonta tukiverkkoa kasaan.

Myös muita palveluita kannattaa käyttää jos olo on yksinäinen tai parisuhde tarvitsee hengitysilmaa. Verkostoituminen on tehty tänä päivänä helpoksi paitsi tällaisten palveluiden, myös Facebookin kautta. Nykyään on helppo liittyä oman asuinalueensa ryhmiin ja sitä kautta laittaa vaikka ihan suoraan leikkitreffi -ilmoitusta menemään.

Tukiverkoston olemassa olo on tärkeää vaikka arki pyörisikin hienosti ilman. Aina voi tapahtua jotain yllättävää, jolloin lähellä oleva apu tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Jos voimat ovat loppu arjen pyörittämiseen ja tuntuu ettei jaksa, kannattaa ehdottomasti olla myös yhteydessä omaan neuvolaan tai terveyskeskukseen. Suomessa kaupungitkin voi tarjota yksinäisille ja tukiverkostottomille perheille jonkinlaista apua, mikä tietenkin päätetään perhekohtaisesti.

Väsymys arkeen ei ole enää mikään tabu. Niin käy, jos sen kaiken kanssa on yksin. Yhdessäkin voi olla yksin. Suosittelen siis verkostoitumista muiden perheiden kanssa. Suosittelen hakemaan maksullista lastenhoitoapua silloin tällöin tai varamummun hankkimista. Ja suosittelen myös enemmän kuin lämmöllä hakemaan apua kaupungilta tai kunnalta, jos voimat ovat jo finaalissa ja jaksamista verkostoitumiseen tai maksulliseen apuun ei enää ole.

Kuvat: Pixabay

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Voiko tukiverkoston rakentaa itse?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X