HimahellaMainos

3 x helpot Le Gruyère -juustokeksit

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Le Gruyère -keksit ovat herkullinen pikkujoululahja. © Tiina Rantanen

Pikkujouluaika on käynnistynyt ja porukat kokoontuvat istumaan iltaa glögikutsujen merkeissä. Helpot juustokeksit maistuvat sellaisenaan glögin tai punaviinin kanssa sekä juustotarjottimen osana.  Ja sopivat omatekoiset keksit mainiosti vaikka pikkujoululahjana ojennettavaksi.

Juustoiset keksit maistuvat valkoisen glögin kanssa. © Tiina Rantanen

Le Gruyère- keksien taikina valmistuu hetkessä ja sen voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi. Keksien pinnan voi  kukin maustaa makunsa yrteillä, erilaisilla siemenillä  ja tietysti juustoraasteella. Itse pyöräytin yhdestä taikinasta kolmet erimakuiset juustokeksit.

Helpot Le Gruyeré -keksit

noin 35 kpl

vähälaktoosinen
100 g  Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna
2 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g (laktoositonta) voita

1/2 tl suolaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria

1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
2-3 rkl kylmää vettä

Pinnalle

* Le Gruyère AOP – juustoraastetta ja kuminan siemeniä/seesaminsiemeniä

*tuoretta rosmariinia ja sormisuolaa

* mustia seesaminsiemeniä /unikonsiemeniä

  1. Ota voi ajoissa huoneenlämpöön. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Raasta juusto. Sekoita taikinan ainekset tasaiseksi massaksi joko nyppimällä tai monitoimikoneessa. Älä käytä konetta liikaa, jotta taikina ei sitkisty.
  3. Jaa taikina kolmeen osaan. Tee kustakin taikinasta sormenvahvuinen pötkö.
  4. Jaa kaksi pötköistä kumpikin 10-12 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio jokaisen pallon pintaan ja ripottele pinnalle joko juustoraastetta ja kuminaa tai sormisuolakiteitä ja rosmariinia.

5. Pyörittele kolmas tanko seesamin- tai unikonsiemenissä ja viipaloi sekin 10-12 osaan ja nostele viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Paina haarukalla ristikuvio keksien pintaan.

 

© Tiina Rantanen

6. Paista keksejä 12 – 15 minuuttia kunnes keksien pinta on aavistuksen ruskistunut. Paistoaika vaihtelee uunin ja keksien paksuuden mukaan.

7. Tarjoa keskit sellaisenaan glögin tai punaviinin kanssa sekä  juustotarjottimen osana.

Valitse Le Gruyère AOP myös juustotarjottimelle 

Kovien juustojen salaisuus on juustomassan tiukka puristus valmistusvaiheessa ja tahkojen pitkä kellarikypsytys. Mitä pidempi kypsytys on, sen voimakkaammaksi juuston maku muuttuu. Tunnetuimmat kovat juustot valmistetaan alppimaissa, joiden laaksoissa maito säilöttiin hyvin säilyviin juustotahkoihin. Kun juusto oli kypsynyt, tahkoja oli helppo kuljettaa lähikylien markkinoille myytäväksi.

  • Klassisen, 6-9 kuukauden ikäisen,  juuston hento maku miellyttää miedon juuston ystäviä.
  • Gruyère AOP Réserve on maultaan jo selvästi voimakkaampi  ja aromaattisempi.
  • Joitakin tahkoja pidetään kellarissa jopa kaksi vuotta; ne ovatkin sitten tarkoitettu vahvojen juustojen ystäville.

 

Juustokeksit sopivat myös juustorarjottimelle. © Tiina Rantanen

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: 3 x helpot Le Gruyère -juustokeksit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X