Himahella

Himahellassa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea

 

Himahella täytti marraskuussa neljä vuotta ja blogiini on kertynyt tätä kirjoittaessani  jo lähes 650 postausta. Onhan sekin blogimaailmassa jo aikamoinen matka, mutta olen saanut yhdistää Himahellassa kaksi intohimoani, ruoan ja kirjoittamisen. (Aloituksen kuvan, Blondi suomalaisessa skutsissa otti valokuvaaja Jani Laukkanen.)

Olen todella ylpeä suomalaisuudestani ja stadilaisuudestani. Vaikka maailma välillä houkutteleekin, oma maa on aina mansikka, muu maa mustikka. Haluan tässä postauksessa kiittää Himahellan lukijoita keräämällä julkaistuista ohjeistani menun, jolla  itsenäisyyspäivänä  voi  juhlia 100-vuotiasta Suomineitoa. Ohjeeni eivät koskaan ole fine diningia, pikemminkin ns. parempaa kotiruokaa. Niinpä juhlamenukaan ei tee poikkeusta, mutta takaan, että näiden ruokien  parissa voi mainiosti toteuttaa Suomen juhlavuoden teemaa: ”Syödään yhdessä.”

Juhlin Himahellan synttäreitä myös arpomalla kolme Illallistarinoita-keittokirjaani. Käy vastamaassa pieneen kyselyyn blogini sisällöstä ja olet mukana Suomi 100 – itsenäisyyspäivänä suoritettavassa arvonnassa.

Osallisty kyselyyn ja voita Blonditiinan Illallistarinoita-keittokirja

© Tiina Rantanen

Alkudrinkki: Napue Gin & Tonic tai kuohuviini (Lue vinkit postauksen lopusta).

Blonditiinan  Suomi 100 -menu

Kalaa suomalaiseen tapaan

Wine-Gallery-Suomi-Finland-100-Bordeaux-Blanc-2015

Suomalainen lagerolut

*

Stadilainen poronkäristys ja pottuvoi

tai

Poro- tai hirviwallenbergit, kossukermakastike ja juuressose

Wine-Gallery-Suomi-Finland-100-Bordeaux-Rouge-2014

Pohjolan-Perint-Valpolicella-Ripasso-Classico-Superiore-2015

Tumma suomalainen lager

*

Karpalovaahto

Alkuruoaksi kalaa: mustikkagraavattua siikaa toi kossugraavattua lohta

© Tiina Rantqnen

Graavikala on niin suomalaista ruokaa kuin kuvitella saattaa. Itsenäisyypäivän sormisyötävät voisivat olla pieniä cocktailpiirakoita, joiden päällä on mustikkagraavattua siikaa tai saaristolaisleipää, jonka makuun sopii mainiosti kossu- tai ginigraavattu lohi. Lisäksi vaikkapa paistettua munajuustoa ja omenahilloketta. Siinpä jo suomalainen tapas.

Ohje: Mustikkagraavattua siikaa

Ohje: Kossugraavattu lohi

Ohje: Lakritsainen saaristolaisleipä

Ohje: Hapan ruispataleipä

Vilkaise allaolevalta videolta, miten sinivalkoinen siika syntyy.

Pääruoaksi poroa: porowallenbergeja tai poronkäristystä

Monet turistit ihmetelevät, etteikö teillä Suomessa syödä muuta kuin lohta ja poroa.  No, ainahan vieraille pyritään pistämään parasta pöytään, ja kyllähän nämä raaka-aineet suomalaisia ikoneita ovatkin.

© Tiina Rantanen

Himahellan keittiössä on valmistettu niin poronkäristystä kuin porowallenbergeja kossukastikkeella. Mielestäni molemmat ohjeet sopisivat itsenäisyyspäivän juhlapöytään. Wallenbergit ovat kotoisin Ruotsista, mutta jos britakakulla edustetaan Suomea juhlavuonna maailmallakin, niin miksi wallenbergeille  ei voisi tehdä samaa omimistemppua. Wallenbergit voi mainiosti valmistaa myös hirvenlihasta.

Ohje: Porowallenbergeja ja kossukastiketta

Ja koska olen paljasjalkainen stadilainen, tein poronkäristyksenkin ihan omalla twistilläni. Vilkaise video!

Ohje: Stadilainen poronkäristys

Jälkiruoaksi marjoja suoraan suolta

© Tiina Rantanen

Mikä olisikaan suomalaisempaa kuin metsämarjat.  Karpaloita tai puolukoita kinuskikastikkeessa olisi todella helppo klassikkojälkiruoka juhla-aterialle. Mutta koska Suomessa osataan valmistaa maailmallakin arvostettua giniä, pyöräytetään jälkiruoaksi helppo karpalovaahto, joka maustetaan ginillä ja tonic-vedellä. Perinteisemmän vaihtoehdon ystäville ehdotan Mamman marjapiirakan leipomista.

Ohje:  Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahto

Ohje: Mamman marjapiiras 2017

Kupliva viinivinkki

Mikäli haluat juhlistaa juhlapäivää kuplajuomalla, lue vinkit täältä.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellassa juhlitaan 100-vuotiasta Suomea

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *