Himahella

6 x joulupöydän herkulliset kasvislisäkkeet

 

Karamellisoidut ruusukaalit ovat herkullinen liharuoan lisäke. © Tiina Rantanen

Monesti joulupöydän kasvislisäkkeet ovat niitä, joilla voidaan rikkoa perinteistä kaavaa. Tässä postauksessa on koottuna kuusi Blondikeittiössä testattua ideaa.

Ohje: Karamellisoidut ruusukaalit

Karamellisoidut ruusukaalit sopivat mainiosti kinkun ja possusta valmistettujen liharuokien kaveriksi. Se on myös lämmin kasvisruoka ihan sinällään.

© Tiina Rantanen

Ohje: Blonditiinan Pähkinämäen perunat

Hasselbackan perunat ovat klassikko, mutta pähkinöillä tunnattuna perunat sopivat joulupöydässä liharuoan lisäkkeeksi perunalaatikon asemesta.

Marokkolaisessa kasvistaginessa on jouluiset mausteet. Sillä voi korvata lisäkkeen joululaatikot tai tarjota taginen kasvisruokana vegeille.

Marokkolainen kasvitagine

4-6 annosta

kasvis, gluteeniton, maidoton 

2-3  isoa porkkanaa

10   pikkusipulia

rasia  kirsikkatomaatteja

20  pientä perunaa

300 g  lanttua tai naurista

3-6  valkosipulinkynttä

2-3 dl sieniä: kantarelleja, suppilovahveroita tai siitakkeita tai 1 dl kuivattuja sieniä

1 tlk  säilöttyjä kik-herneitä

1 dl  rusinoita

1  sitruuna

1-2   kanelitankoa

Liemi:

½ l  kasvislientä

2-3 tl glögimaustetta

1 tln  (savustettua) paprikajauhetta

1 tl  juustokuminaa eli jeeraa

1 tl  kurkumaa

  1. Kuori, kuutioi tai lohko kasvikset. Hienonna valkosipuli.
  2. Voitele tagine- tai uunipata öljyllä ja pane kasvikset kerroksittain pataan. Pane kik-herneet, sitruunalohkot ja rusinat pataan päällimmäiseksi. Piilota kanelitanko kasvisten sekaan
  3. Sekoita keskenään kuuma kasvisliemi, öljy ja mausteet. Kaada liemi kasvisten päälle.
  4. Pane pata 200 asteiseen uuniin ja kypsennä ruokaa noin 1 ½ tuntia.

 

© Tiina Rantanen

Pakasteherneistä valmistettu herkullinen guacamole-tahna  maistuu niin kasvissyöjälle kuin kinkunystävälle.

Ohje: Herneguacamole

Talvisen punajuuri-juustosalaatin tekee herkulliseksi marinoitu punasipuli. Lisäksi päärynä ja juusto tekee salaatista hyvin juhlavan ja jouluisen. © Tiina Rantanen

Ohje: Talvinen punajuuri-juustosalaatti

© Tiina Rantanen

Vihersalaatti saa joulupöydässä muodon, joka on tervehdys itämaiden tietäjien kotiseuduilta.

Ohje: Fatoush-eli-arabialainen-pita-granaattiomenasalaatti

Trendikkäät pikkelöidyt kasvikset keventävät joulupöydän tuhtia tarjontaa. Kirsikkatomaatit ovat joulunpunaisia, mutta muitakin kasviksia voi pikkelöidä joulupöytään.

Ohje: Pikkelöidyt kirsikkatomaatit

 

Herkullista, kasvispitoista joulu toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 x joulupöydän herkulliset kasvislisäkkeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *